Na Barbakan prídu Para, Billy Barman či Alice Feiring

Podujatie sa bude konať na niekoľko etáp a uskutoční sa od 7. októbra až do 5. novembra na rôznych miestach Banskej Bystrice.

21.09.2016 05:00
billy barman Foto:
Dvojica Juraj Podmanický a Jozef Vrabel si zachovala imidž garážovej kapely.
debata

Novinkou aktuálneho ročníka je, že festival sa bude konať na niekoľko etáp a uskutoční sa od 7. októbra až do 5. novembra na rôznych miestach Banskej Bystrice.

Podujatie odštartuje v piatok 7. októbra koncertom skupiny Got Blue Balls v Urban Spote, ktorý je jedným z nových dejísk festivalu. Po nich vystúpi formácia Billy Barman. Skupina Para sa predstaví v piatok 4. novembra taktiež v Urban Spote, pričom koncert bude súčasťou jej jesenného turné. Filmový program Barbakanu bude tento rok najmä o česko-slovenskej tvorbe. Návštevníci si budú môcť pozrieť napríklad snímku Učiteľka (2016) režiséra Jana Hřebejka v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry. Filmový kritik Peter Konečný zas príde do Banskej Bystrice s jednou zo svojich najznámejších prednášok s názvom Zakázané filmy.

Špeciálnou literárnou udalosťou bude návšteva americkej spisovateľky Alice Feiring, ktorá pripravuje vydanie svojej knihy Naked Wine: Letting Grapes Do What Comes Naturally v slovenčine. Na Barbakane ju predstaví 26. októbra, iba deň po krste v Bratislave. V rámci literárneho klubu sa v rovnaký deň uskutoční aj predstavenie finalistov súťaže Anasoft Litera. Súčasťou festivalu bude tiež výstava s názvom Dav, ktorá odprezentuje tvorbu študentov a absolventov Katedry maľby Akadémie umení v Banskej Bystrici. Koncepcia výstavy bude zameraná na fenomén figurálnej maľby v kontexte súčasného vnímania jednotlivca v spoločnosti ako aj spoločnosti samotnej. Vernisáž výstavy, ktorej dejiskom bude galéria 300 štvorcov, sa uskutoční 11. októbra. Kurátorsky na ňu dohliadne Ján Triaška.

debata chyba
Viac na túto tému: #Barbakan #Billy Barman #Alice Feiring