Takto znie pekná hudba

Islanďan Ólafur Arnalds mal 21 rokov, keď v roku 2007 vydal svoj debutový album.

26.09.2016 16:00
debata

V tom čase sa o ňom hovorilo, že obliekol klasickú hudbu do džínsov a poslal ju do klubov. Samozrejme, nebol jediný, okrem Arnaldsa prišli desiatky projektov, ktoré prepájali elektroniku, klavír a zvuk sláčikov. Nešlo pritom ani o symfónie a ani o ťažkú súčasnú hudbu.

V roku 2014 mal Michalovčan Patrik Korinok o dva roky viac ako vtedy Arnalds, napriek tomu Slovensko prekvapil, keď sa z ničoho nič objavilo EP jeho projektu I Am Planet – Silene Stenophylla, mimoriadne vyspelá odpoveď na túto zahraničnú scénu. Ubehli ďalšie dva roky a jeho kompozície opäť napredujú, čo potvrdzuje tohtoročný dlhohrajúci album On The Way to Antarctica.

Patrik Korinok začínal najskôr ako pesničkár s gitarou, v jednom momente sa však rozhodol zmeniť smer a komponovať pre klavír. Keď k tomu pridal zvuk sláčikov, vzniklo spomínané prvé EP, mimochodom nahrávané v priestoroch ružomberskej Galérie Ľudovíta Fullu. Táto zmena smeru bolo dobré rozhodnutie, I Am Planet totiž pokojne obstojí vo svetovom kontexte, čo potvrdili už aj zahraničné recenzie minulej nahrávky.

Zvuk I Am Planet má svojím spôsobom blízko k elektronike, klavírno-sláčikový minimalizmus si občas akoby pýta veľkolepý beat, ktorý by posunul gradáciu ďalej, ten však nikdy nepríde, a to nie je na škodu. Rytmický klavír, husle Martina Liptáka a viola Radovana Milana fungujú v intímnom súzvuku a celá nahrávka pôsobí mimoriadne živo a akusticky. On The Way to Antarctica, album, ktorý si pod svoje krídla vzalo trenčianske vydavateľstvo Deadred, by tak pokojne mohol byť záznam komorného koncertu. Štúdiové vychytávky nie sú vôbec potrebné.

Deväť melancholických skladieb si vystačí bez slov aj hlasu, album kompaktne plynie a iba občas sa objaví vlna, ktorá inak veľmi pokojnú náladu zintenzívni. Je to však len vlna, následne sa Korinok vracia späť do pôvodnej polohy, čiastočne filmovej, možno až romantickej, v tomto prípade to však nemôže byť brané negatívne. Ide skrátka o peknú hudbu. A to nie je subjektívne hodnotenie, ale jednoduchý opis.

Je dobrým znamením, ak sa na slovenskej scéne začínajú objavovať projekty reflektujúce svetovú nezávislú hudbu a zároveň sa dokážu od seba odlišovať, prináša to čerstvý vzduch. I Am Planet alias Patrik Korinok akoby u nás našiel prázdne miesto, kde sa môžu stretnúť fanúšikovia experimentálnej, nezávislej a aj popovej hudby s tými, čo častejšie ako do klubov chodia do filharmónie. A to mu slúži ku cti.

31 i am planet obal 2x
  • I Am Planet: On The Way to Antarctica, Deadred / Starcastic, 2016
  • I Am Planet je projektom hudobníka Patrika Korinoka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #album #Ólafur Arnalds