Chiki liki tu-a poďakujú za priazeň novým albumom aj turné

Prešovská alternatívno-rocková skupina Chiki liki tu-a vydáva album 3x4=13 a pripravuje česko-slovenské turné.

05.10.2016 16:00
Chiki Liki Tu-A Foto:
Chiki liki tu-a na nový album zaradili spolu 14 skladieb, ktoré rozdelili do troch sekcií.
debata

Nahrávka, ktorú si fanúšikovia mohli do pondelka objednávať v predpredaji prostredníctvom oficiálnej webstránky kapely, by mala oficiálne uzrieť svetlo sveta 10. októbra. Trojica hudobníkov sa ňou rozhodla fanúšikov potešiť po úspechu minuloročného albumu Slzy tvý mámy, Šedivý a spol., ktorý na Radio Head Awards v marci ocenili ako najlepší album roka 2015.

Chiki liki tu-a na album zaradili spolu 14 skladieb, ktoré rozdelili do troch sekcií. „My sme to vyrátali pôvodne tak, že pesničiek bude dokopy trinásť, ale je ich napokon štrnásť. Trošku sa nám to zamotalo, ale nechceli sme s tým bojovať, tak sme to nechali tak,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA basgitarista a vokalista kapely Martin Višňovský.

„Je to taká nahrávka zbierkového formátu, takže každý, kto rád zbiera známky a podobné veci, by si mal kúpiť aj toto CD-čko. Je to vlastne taký bonusový kompilačný album, na ktorý sme zaradili rôzne nahrávky, ktoré naši fanúšikovia už poznajú, ale nahrali sme ich v takých verziách ako nikdy predtým. Do niektorých sme doplnili dychovú sekciu, čiže znejú tak bigbandovo, potom sú tam živé nahrávky, to je zas dnes také dosť raritné a potom je tam časť, ktorú sme venovali coverom skladieb kapiel, ktoré máme veľmi radi. Niektoré z nich už ani neexistujú, no kedysi sme s nimi hrali a niektoré ich skladby sa nám páčili natoľko, že sme na ne urobili covery. Máme tam napríklad cover skladby od Mňágy a Žďorp alebo pesničiek od kapiel Navara a Otras. Nahrali sme aj cover pesničky od kapely Kategorismuflón, ktorú sme sami založili,“ ozrejmil Višňovský.

Na nový album kapela zaradila aj novú verziu piesne Kristína, ktorej originál vznikol už pred šestnástimi rokmi. Ku skladbe v pondelok zverejnili i videoklip. „Tá pesnička je sama o sebe veľmi stará, ale my sme ju teraz nahrali so všetkými tými trubirohmi, takže má taký klasický NDR zvuk ako keď sme boli malí, taký ten nezmyselne podrývajúci zvuk, ako keď do vás niekto vŕta šroubovákom a robí vám to zle – presne taká je táto pesnička. A vymysleli sme si, že k tomu urobíme aj videoklip, aby ľuďom z toho bolo naozaj zle aj vizuálne. Tak sme to ešte takto doklepli. Je to lepšie, keď je vám zle aj vizuálne,“ poznamenal basgitarista.

Krátko po zverejnení albumu vyrážajú známi Prešovčania na jesenné turné. Na Slovensku a v Česku ich za mesiac a pol čaká spolu 18 koncertov. „Začíname 14. októbra v Bratislave a finále bude 26. novembra v Trenčíne. Do Česka ideme len na skok, budúci rok si zahráme mimo republiky trochu viac. Celá táto sezóna bola totiž veľmi náročná, všetko radom padalo na seba, ani sme nestihli poriadne osláviť výročie a sme už dosť unavení, tak sme urobili len týchto 18 koncertov. Z Čiech zahráme iba Prahu a Olomouc. Prahu nemôžeme obísť, máme tam veľa našich a oni nám neradi odpúšťajú takéto chyby, takže si zase budeme musieť vypočuť tie ich výkriky… Oni sa na nás vždy tak tešia… A tešia sa aj barmani, lebo im návštevníci vždy vypijú všetku pálenku a oni konečne môžu objednať novú,“ zasmial sa Višňovský, podľa ktorého so spoluhráčmi tentoraz neplánujú na koncertoch žiadne špeciálne čísla. „Máme na to málo času, ale bolo by to pekné… Mohli by sme napríklad bubeníka otočiť chrbtom k publiku,“ dodal zamyslene.

Na piatich koncertoch – v bratislavskom Randale, pražskom Rock Café a prešovskej Christianii – však podľa jeho slov plánujú novinku pokrstiť.

Termíny koncertov Chiki liki tu-a:

14. októbra – Randal Club, Bratislava
15. októbra – Randal Club, Bratislava
18. októbra – ArtKlub, Trnava
19. októbra – Rock Café, Praha
20. októbra – 15 Minut music club, Olomouc
21. októbra – Žiwell, Piešťany
22. októbra – Bombura, Brezno
4. novembra – Christiania, Prešov
5. novembra – Christiania, Prešov
10. novembra – Collosseum club, Košice
11. novembra – Mestská scéna, Martin
12. novembra – Smer Music Bar, Žilina
17. novembra – Klub 77, Banská Bystrica
18. novembra – Čajovňa Relax, Ružomberok
19. novembra – Music a Cafe, Nitra
25. novembra – Akropola, Kremnica
26. novembra – Klub Lúč, Trenčín

debata chyba
Viac na túto tému: #turné #album #Chiki liki tu-a #3x4=13 #Slzy tvý mámy #Šedivý a spol.