Lýra 50 predstaví vyše 30 interpretov populárneho festivalu

Na koncerte Lýra 50 s podtitulom Mám rozprávkový dom, ktorý sa uskutoční v bratislavskej Inchebe 18. októbra, vystúpi vyše 70 účinkujúcich, ktorí spolu predvedú 32 hudobných čísiel.

06.10.2016 09:00
Karel Gott Foto: ,
Hviezdou večera bude nepochybne Karel Gott, ktorý vyhral prvú Bratislavskú lýru s piesňou Mám rozprávkový dom.
debata (2)

Na koncerte Lýra 50 s podtitulom Mám rozprávkový dom, ktorý sa uskutoční v bratislavskej Inchebe 18. októbra, vystúpi vyše 70 účinkujúcich, ktorí spolu predvedú 32 hudobných čísiel. „Bude to megakoncert, zbežne sme narátali 74 účinkujúcich, možno ich bude aj viac. Budú sa tam striedať ročníky od prvých až po takmer posledné. Čísiel bude 32, spevákov vyše 30 a všetkých dokopy aj s muzikantmi je okolo 74. Bola to naozaj veľmi ťažká práca, dať to celé dohromady a všetkých presvedčiť, že robíme správnu vec a vyhovieť ich podmienkam, aby si našli čas, ale bolo to zároveň aj veľmi zaujímavé,“ zhodli sa organizátori koncertu Ľubomír Belák a Jozef Šuhajda, ktorí podľa vlastných slov program podujatia zostavovali predovšetkým z ocenených piesní.

„Odznejú však aj piesne, ktoré cenu nedostali, no stále majú tú silu a náboj a boli to hity, ktoré sa dajú počúvať dodnes, ako napríklad pesnička Žít jako kaskadér – tá dostala len novinársku cenu. Popri origináloch sme dali priestor tiež mladým interpretom, ktorí budú spievať napríklad pesničky Karola Duchoňa. Takýchto bonbónikov tam bude viac. Bude čo počúvať. Celý koncert má zároveň aj vnútornú dramaturgiu, takže tam budú pesničky baladického charakteru a budú tam aj vyslovene tanečné a odľahčené pesničky. Ide hlavne o to, aby sa ľudia zabavili a zaspomínali si na svoju mladosť. Mnohí budú podľa nás úprimne prekvapení, že tá hudba znie dobre aj teraz. Tento koncept pre nás zároveň znamená, že je tu stále priestor pre dobrú pôvodnú českú a slovenskú populárnu hudbu a ľudia sa majú stále možnosť s ňou stretávať,“ dodal.

Interpretov bude počas večera naživo sprevádzať štúdiová skupina Štefana Bugalu. „Je to kapela, ktorá sprevádzala po dlhé roky SuperStaristov a súťažiacich v Hlase Československa a ktorá má bohaté skúsenosti s aranžovaním pesničiek. Nie všetky tie piesne totiž odznejú v pôvodných verziách, pri niektorých sme nemali žiadny notový materiál, takže boli len vypočuté a následne sme v nich upravili tóny. Je to naozaj monštrum, nacvičiť takýto program a odohrať ho na koncerte life. Bude to hudobný zážitok roka,“ uviedol Šuhajda, podľa ktorého sa kapela po prvý raz s interpretmi stretne tento víkend. „Cez víkend nastane skúškové obdobie, zatiaľ sa kapela s interpretmi nestretla. Niektoré kapely ako Olympic, Elán, nový Modus a Peter Bič Project, Prototyp Dalibora Jandu alebo Polemic, prídu zároveň priamo na koncert,“ podotkol.

Svoju účasť na galakoncerte prisľúbil už pred časom aj Karel Gott. „Pán Gott nám účasť už aj zazmluvnil a prisľúbil, že zaspieva minimálne dve pesničky. Pripravuje sa ešte aj tretia. Uvidíme, aká bude reakcia publika. Veľmi sa na to tešíme,“ povedal Šuhajda.

Na Lýre 50 vystúpia tiež Helena Vondráčková a Miroslav Dvorský, ktorí spolu zaspievajú duet To se nikdo nedoví, ocenený v roku 1968 v podaní Vondráčkovej a Waldemara Matušku striebornou Bratislavskou lýrou. Okrem nich na galakoncerte vystúpia aj Marcela Laiferová, Katarína Hasprová, Jana Kocianová, Jitka Zelenková, Lenka Filipová, Petra Janů, Peter Nagy, Martha a Tena Elefteriadu, Peter Lipa, Janko Lehotský, Vašo Patejdl, Pavol Hammel a ďalší. Z mladšej generácie interpretov sa na pódiu predstavia tiež Martin Chodúr, Mário „Kuly“ Kollár, Lukáš Adamec či Mirka Partlová, ktorá publikum poteší skladbou Vyznanie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Karel Gott #Bratislavská lýra #Lýra 50 - Mám rozprávkový dom