Marika Gombitová slávi v kruhu blízkych

Ako vyzerá klasická narodeninová oslava, najmä ak ide o jubileum ako 60 rokov? Okolo oslávenca sa zíde celá rodina a spoločne spomínajú na momenty, ktoré ovplyvnili jeho život.

12.10.2016 13:00
Meky Žbirka a Marika Gombitová Foto:
Meky Žbirka a Marika Gombitová spolu v štúdiu.
debata

A ako osláviť túto životnú udalosť, ak ide o jednu z najpopulárnejších slovenských speváčok? No predsa veľkým narodeninovým koncertom. Marika Gombitová sa už dnes večer predstaví na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, aby v spoločnosti svojich priateľov hudobníkov predviedla piesne, ktoré formovali jej 40-ročnú kariéru.

Keď sa niekoľkonásobná Zlatá slávica v roku 2014 objavila na televíznych obrazovkách a zaspievala hit Vyznanie, v mnohých fanúšikoch opäť ožila nádej na jej koncertný návrat. Počas 12-ročnej odmlky im síce ponúkla dve nové skladby, vidieť svoju obľúbenkyňu naživo je predsa len iný zážitok. Dočkali sa v roku 2016, a to rovno dvojnásobne. Po tom, čo sa v septembri predstavila po boku Miroslava Žbirku na turné Road to Abbey Road, bude dnešný narodeninový koncert venovaný výhradne jej piesňam. Ako napovedá názov koncertu – Marika Gombitová a priatelia – ani tentoraz nebude na pódiu sama. Na vypredanom zimnom štadióne nebude núdza ani o divákov.

Lucie Bílá, Helena Vondráčková, Jitka Zelenková, aj to sú niektoré zo známych českých interpretiek, ktoré dnes prídu svojej kolegyni zablahoželať svojím spevom.

"Vážim si pozvanie Mariky Gombitovej a na jej koncert sa veľmi teším. Ponúkla mi dve nádherné pesničky, z ktorých som si jednu vybrala. Je emotívna, citlivá a Marika mala z výberu radosť. Text a hudbu k nej totiž napísala sama. Pieseň sa volá Prosba,“ povedala ku koncertu Bílá. Vybrať si z bohatého repertoáru nebolo zložité ani pre slovenských interpretov. Beáta Dubasová síce neprezradila, akú pieseň zaspieva, no podľa nej jej prišla na rozum hneď, ako ju oslovili: "Keď som zatvorila oči, vybavila sa mi práve táto pesnička. Vždy sa mi páčila, má krásny text. Myslím, že mi sadla.“ Ku gratulantom sa pripoja aj Peter Nagy, Josef Laufer, ale aj kapely ako No Name či IMT Smile.

Samostatnú kapitolu tvoria hudobníci Janko Lehotský, Miroslav Žbirka a Pavol Hammel, ktorí priamo ovplyvnili jej spevácky vzostup. Ako píše aj na svojej oficiálnej stránke, na začiatky v kapele Modus si spomína ako na najkrajšie obdobie svojho života: "Bola som šťastná, bezstarostná. Janko, Kamil, Miro Žbirka a trošku aj ja sme spontánne objavili niečo ako piesňový poklad. Vládli dobré vzťahy. Preskakovali sme niektoré nebezpečenstvá ako malé deti, ktoré ich ešte nepoznajú a neberú ich vážne. Veľmi veľa nám pomohli takí ľudia ako Paľo Hammel a Marián Varga. Poskytli nám nenávratnú pôžičku svojej autority…“

Uvoľnenú atmosféru si chce zjavne pripomenúť aj Janko Lehotský. "Budem rád, ak všetko prebehne s úsmevom,“ povedal na margo koncertu odkazujúc na pieseň, s ktorou v roku 1977 skupina Modus vyhrala Bratislavskú lýru. Pavol Hammel zase vybral pieseň Láska, ktorú pre Mariku Gombitovú zložil na album Dievča do dažďa. Akú skladbu (či skladby) si nakoniec vyberie jej dlhoročný priateľ Miroslav Žbirka, zostáva prekvapením, rovnako ako piesne, ktoré na záver odznejú v podaní Mariky Gombitovej ako vrchol koncertu.

Speváčka pri tejto príležitosti zároveň pokrstí svoju autobiografiu s názvom Úlomky spomienok. Novinka, na ktorej spolupracovala s českým novinárom, spisovateľom a producentom Miroslavom Graclíkom, je už dostupná aj na pultoch slovenských kníhkupectiev.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Marika Gombitová