Marike Gombitovej gratulovali tisíce ľudí

Toľko standing ovation za jeden večer tu ešte nebolo. Marike Gombitovej v stredu tlieskala vypredaná sála bratislavského Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Osláviť s ňou jej okrúhle 60. narodeniny prišli tisíce fanúšikov aj množstvo známych osobností, ktoré si svoju priateľku a kolegyňu uctili tým, čo vedeli najlepšie – spevom.

13.10.2016 20:44
Marika Gombitová Foto: ,
Marika Gombitová v stredu večer oslavovala narodeninovým koncertom v kruhu priateľov.
debata

Koncert si ľudia užívali posediačky, čo ocenila najmä staršia veková kategória tvoriaca gro obecenstva. Začiatok sa mierne oneskoril, čo však ponúklo viac času na preskúmanie scény. Zaujala veľká lavica s červeným čalúnením na kraji pódia. Nápis Marika však prezrádzal, kto si pri nej neskôr nájde svoje miesto. V sále sa zotmelo a každý tak trochu očakával, že keď sa opäť rozvidnie, uvidia tam svoju obľúbenkyňu. No museli si ešte chvíľku počkať, kým plazmové obrazovky po bokoch pódia premietli jej krátky medailónik.

Početné reflektory následne osvetlili scénu, na pódiu však stál moderátor večera Štefan Skrúcaný. Trpezlivosť fanúšikov neskúšal dlho a po pár úvodných slovách už vítal oslávenkyňu v sprievode jej dvorného textára Kamila Peteraja a dlhoročného priateľa Júliusa Hrona. „Dnešný večer je večerom priateľov,“ začal Skrúcaný smerujúc slová na speváčku, „dovoľ mi vysloviť jedno skromné želanie, prosím ťa, zostaň a už nikdy neodchádzaj.“ Prvé standing ovation na seba nenechalo dlho čakať. Marika Gombitová nedokázala skryť dojatie a nešetrila vďakou na všetky strany. Keďže však už mali prísť prví gratulanti, presunula sa na okraj pódia. Slova sa ujal moderátor Roman Bomboš ako „vševediaci“ hlas v pozadí, ktorý uvádzal jednotlivé skladby.

Marika Gombitová v spoločnosti Kamila Peteraja,...
Jitka Zelenková zaspievala pieseň Územie zázrakov.
+9Martin Chodúr sa blysol pri skladbe Ave Maria.

Takmer celý večer bol akýmsi chronologickým súhrnom 40-ročnej kariéry niekoľkonásobnej zlatej slávice. Tomuto scenáru sa prispôsobili aj jednotliví interpreti. Ako prvý vystúpil Pavol Hammel so skladbou Láska, Jitka Zelenková sa roztancovala pri Území zázrakov, náročná skladba Ave Maria zase odznela v podaní Martina Chodúra. Keď Peteraj a Hron, sediaci obďaleč, pri jeho interpretácii súhlasne prikyvovali, koncert trochu pripomínal spevácku súťaž mladých talentov. Ktokoľvek by však vystúpil, hviezdu večera by nezatienil. Marika Gombitová každého odmenila rovnako, veselo tlieskala do rytmu a skladby spievala spoločne s nimi. Potešila aj Beáta Dubasová, ktorá napriek chorobe predviedla viac ako solídny výkon.

Marika Gombitová sa rozhodla, že narodeninový koncert spojí aj s krstom prvej autorizovanej biografie Úlomky spomienok. Dostala aj veľkú kyticu ruží, až takú veľkú, že ľudia v prvých radoch cez ňu speváčku takmer nemohli vidieť. Pozornosť sa opäť preniesla do centra pódia, kde sa postupne predstavili ďalšie mená ako Peter Nagy, Josef Laufer či skupiny z jej rodného východu – No Name, IMT Smile a Kandráčovci.

Hit Šaty zo slávneho muzikálu Neberte nám princeznú prišla odspievať, ako inak, princezná. Nie však šialene smutná ako z filmu. Helena Vondáčková prišla ako elegantná dáma v rokoch, ktorej razom patrila celá scéna. Vystriedala ju ďalšia stálica českej hudobnej scény Lucie Bílá so skladbou Prosba. Hudba v pozadí bola spočiatku až príliš hlasná, no stačí, ak Bílá pritvrdí, a hneď je na ňu každý zvuk krátky. Maratón gratulačných vystúpení sa skončil a prišiel čas na vrchol večera.

„O maličkú chvíľku už príde okamih, na ktorý všetci čakáme. Mikrofón na pódiu bude patriť oslávenkyni, našej Marike,“ sľuboval Skrúcaný. Pokým sa však decentne presunula na svoje miesto, diváci si mohli opäť pozrieť videoukážky z jej tvorby.

Aj keď bola Marika na pódiu po celý čas, počuť ju opäť spievať bol pre mnohých veľký zážitok. V sprievode sláčikov a pary oblizujúcej podlahu odspievala známe piesne ako Paradiso, Zem menom láska či Koloseum. Spev znel miestami až príliš dokonalo, no v tej chvíli nebolo dôležité, či si pomohla playbackom. Nikto sa medzi sebou nerozprával, všetci upierali zrak práve na ňu, prišli predsa preto, aby ju podporili. Po Úlomkoch chvíľ a Nenápadnej diváci opäť tlieskali postojačky. No aký by to bol záver bez hudobníkov, ktorí jej kariéru formovali.

„Viete, čo vám poviem? Že nespáľme to krásne v nás,“ privítal davy ľudí Miroslav Žbirka a zároveň uviedol ich spoločný duet z roku 2001. S príchodom Janka Lehotského sa trojica opäť preniesla do roku 1977, keď ako skupina Modus vyhrala Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev. Ako sa tempo stupňovalo, postupne sa pridávali aj ostatní účinkujúci. Opäť standing ovation, no dav začal skandovať názov jej najznámejšieho hitu. Namiesto Vyznania však prišlo Veľa zdravia, štastia…, čo však divákov od ich snahy neodradilo. Nedočkali sa ani na záver – o dôvod viac usporiadať ďalší koncert. Veď Marika Gombitová má stále množstvo fanúšikov, ktorí si určite želajú, aby takýto koncert nebol len jednorazovou záležitosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Miroslav Žbirka #Marika Gombitová #Kamil Peteraj #Úlomky spomienok