Švédska akadémia sa márne pokúša zohnať Boba Dylana

Švédska akadémia sa po niekoľkých neúspešných pokusoch prestala usilovať o nadviazanie kontaktu s novým laureátom Nobelovej ceny za literatúru Bobom Dylanom. Oznámila to včera generálna tajomníčka akadémie Sara Daniusová.

18.10.2016 07:00
Bob Dylan Foto: ,
Americký pesničkár Bob Dylan, ktorý minulý štvrtok dostal Nobelovu cenu za literatúru, sa k oceneniu zatiaľ nijako nevyjadril.
debata (6)

„V súčasnosti nerobíme nič. Volala som a posielala elektronické správy jeho najbližšiemu spolupracovníkovi a dostala som veľmi milé odpovede,“ uviedla Daniusová. „Nateraz to stačí,“ dodala.

Americký pesničkár, ktorý minulý štvrtok na prekvapenie mnohých dostal Nobelovu cenu za literatúru, sa k oceneniu zatiaľ nijako nevyjadril. Zmienka o prestížnej cene nepadla z jeho úst ani na koncerte v Las Vegas, ktorý sa konal v ten istý deň, keď švédska akadémia Dylana označila za tohtoročného laureáta.

„Nie som nepokojná. Myslím, že sa nakoniec ukáže,“ povedala Daniusová novinárom. Dylanova účasť na slávnostnom udeľovaní ocenení, ktoré sa koná tradične v deň úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra, ale zatiaľ nikto nepotvrdil. „Keď nebude chcieť prísť, nepríde,“ povedala generálna tajomníčka akadémie.

Laureát Nobelovej ceny okrem prestížnej medaily a diplomu získa aj osem miliónov švédskych korún (viac ako 824 500 eur).

Sedemdesiatpäťročný Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, je prvým hudobníkom, ktorý dostal prestížnu Nobelovu cenu. Akadémia ho vyznamenala za vytváranie poetických novotvarov vo veľkej tradícii amerického pesničkárstva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Dylan #laureát #Nobelova cena za literatúru #pesničkár