Vek lýre na šarme neubral

„Srdečne vás zdravíme v Bratislave a z Bratislavy, milí priatelia, kde sa dnes slávnostne začína prvý medzinárodný festival tanečných piesní, veľké stretnutie tvorcov a interpretov populárnych pesničiek z celej Európy,“ vítal v utorok večer moderátor Vladimír Dvořák z veľkej obrazovky divákov v bratislavskej Inchebe.

19.10.2016 20:04
Janko Lehotský Peter Lipa Pavol Hammel Lýra 50 Foto: ,
Trojica Janko Lehotský, Pavol Hammel a Peter Lipa predviedli ochutnávku poctivého muzikantstva.
debata

Aj keď nešlo o živý vstup, ale o záznam spred 50 rokov, na túto príležitosť sa hodil dokonale. Koncert Lýra 50 – Mám rozprávkový dom všetci navštívili so zámerom vrátiť sa späť v čase a zaspomínať si na obľúbené piesne a ich interpretov.

Zostrih archívnych záberov na úvod divákom navodil tú správnu dobovú atmosféru. Niektorí pri jednotlivých interpretoch dokonca nevedomky vyslovovali aj mená, ktoré sa im spájali s mladými tvárami na obrazovke. Krátky vizuálny úvod predchádzal každému vystúpeniu, bolo teda na ľuďoch zhodnotiť, ako a či vôbec sa na interpretoch podpísal zub času.

Identifikovať mladíka s hustými kučeravým vlasmi ako „súčasného“ Bartolomeja „Berca“ Balogha nie je ľahká úloha. Večer odštartoval skladbou Farbami dýcha noc a spolu s piesňou farby zaplavili aj celé pódium. Divákov v rýchlom slede zabávali aj vystúpenia sestier Marthy a Teny Elefteriadu, Ľudovíta Noska či Jitky Zelenkovej, no príjemný nostalgický splín sa príchodom trojice Janko Lehotský, Peter Lipa a Pavol Hammel zmenil na ochutnávku poctivého muzikantstva s príchuťou džezu a bigbítu.

„Už nie sme pekní šťastní chlapci slávy,“ spievali zohratí hudobníci skladbu Kapely starnú. Sami však dokázali, že nepatria len do minulého storočia. Mať pár krížikov na chrbte nie je hanba, niekde sa staroba priznať musí. Napokon svedčil o tom aj návrat lýry ako čerstvej päťdesiatničky.

Vyznanie bodovalo

V „prvom kole“ známych hitov zaujali aj mladí interpreti, ktorí pôvodné skladby oživili v nových verziách. Niekedy to vyšlo, inokedy nie. Na Mariku Gombitovú si trúfli rovno v dvoch skladbách. Pokým Peter Bič Project si nie celkom úspešne „adoptovali“ Študentskú lásku, na najväčší hit Vyznanie sa odhodlala Mirka Partlová.

Postaviť sa s touto skladbou pred divákov, zvlášť po tom, čo ju na narodeninovom koncerte neodspievala ani Marika Gombitová, vyžaduje poriadnu odvahu. Ľudia v očakávaní tíško počúvali prvé tóny, na čo sa následne spustil silný potlesk. Mladá muzikálová speváčka zožala veľký úspech, dokonca aj prvé standing ovation, v ten večer jedno z mnohých.

Trojica Janko Lehotský, Pavol Hammel a Peter...
Skupina Elán zahrala skladby Kaskadér a...
+15Helena Vondráčková sa roztancovala pri skladbe...

Najmä mladšie ročníky potešila kapela Polemic, ktorá si prisvojila skladbu Roba Grigorova Espresso Orient. Reggae rytmy nie sú slovenskej kapele neznáme, pomalšie tempo si však ku koncu aj tak prispôsobila do svižnejšej ska verzie. Početná skupina tiež preniesla po prvý raz pozornosť aj na pravú stranu pódia, ktoré dovtedy zostávalo v prítmí a čakalo na kapely, ktoré sa vedeli hudobne sprevádzať samy.

Ostatných interpretov čakala na druhej strane kapela Štefana Bugalu s bohatým zastúpením dychových aj sláčikových nástrojov. Presne tak, ako sa na lýrový „orchester“ patrí. Na chvíľku sa medzi hudobníkov zamiešali aj členovia novej zostavy Modusu s piesňami Dievčatá a Úsmev, no ako večer už ukázal, Janko Lehotský je len jeden.

Pri krátkej prestávke si oddýchli nielen hudobníci, ale aj diváci. Časový harmonogram bol pre počet účinkujúcich veľmi prísny a predsa len museli načerpať energiu na veľké mená, ktoré na nich čakali v druhej časti programu.

Lýrový rebelant Petr Janda hneď z úvodu vytasil z rukáva najväčšie hity v podobe koncertnej medley. Nezaostávala ani oslava pesničkárstva v podaní skvelej Lenky Filipovej, ktorá si vystačila len s gitarou a klavírom. Prvý menší krízový moment nastal vtedy, keď Lukáš Adamec zabudol časť skladby Máš chuť majoránky. Až vtedy sa ukázala neschopnosť improvizovať v podobných situáciách. Hlas v pozadí po piesni opäť len pokračoval v nalinkovanom scenári.

Jeden z vrcholných momentov prišiel spoločne s Janou Kocianovou. Pieseň Pár nôt odspievala s eleganciou a so šarmom kabaretnej speváčky, ktorá dokáže aj dnes okúzliť nejedného mladíka. Blysol sa aj Martin Chodúr pri skladbe Píseň o mé zemi, s ktorou na lýre vystúpil Karel Černoch v roku 1969.

Návrat Gotta

Ako to býva, na záver organizátori vytiahli najväčšie tromfy. Skupina Elán odohrala rovno dva hity – Kaskadér a Detektívka. Nasledovala Helena Vondráčková, ktorej speváckym partnerom sa stal namiesto Waldemara Matušku Peter Dvorský. Celé pódium si však pre seba uzurpovala až pri hite Malovaný džbánku. Diváci pri potlesku už pravidelne vstávali a znovu si sadali pomaly za každou pesničkou. Nálada sa stupňovala priamo úmerne s tým, ako sa koncert blížil do očakávaného finále. Bol ním, samozrejme, Karel Gott, ktorý sa pred slovenských fanúšikov postavil po prvý raz od prekonania ťažkej choroby. Intenzite tohto zážitku odpovedal aj náležitý aplauz.

Zaznela slávnostná fanfára a „živý prenos“ z Lýry 50 bol na konci. S jedným malým rozdielom, tentoraz mala skupinového víťaza. Ľudia odchádzali aj v neskorých večerných hodinách spokojní. Nešlo o žiadne lúčenie. Predsa len, stále mali v hlave slová Jany Kocianovej, keď po svojom vystúpení povedala divákom: „Dovidenia, hocikedy.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Karel Gott #Bratislavská lýra #Lýra 50 - Mám rozprávkový dom