Nebojte sa džezu, hovorí univerzálnym jazykom

Predsudky škodia nielen spoločnosti, svoje skúsenosti s nimi má aj džezová hudba.

25.10.2016 09:05
bratislavske jazzove dni 2016 Foto: ,
Festival ukončila svojím koncertom Caro Emerald.
debata

Je naozaj taká neprístupná a určená len ľuďom s vycibreným hudobným vkusom? Návštevníci 42. ročníka Bratislavských jazzových dní v tom majú jasno. Jediný, kto okolo hudby stavia múr, je neprístupný poslucháč.

„Keď už človek niečo pozná, chodieva na koncerty, kupuje si cédečká, nemá problém. Taký človek sa už zorientuje ľahko. Netvrdím, že ľudia musia byť džezmeni, nech majú radi hudbu,“ myslí si slovenský hudobník a organizátor festivalu Peter Lipa, podľa ktorého je džez ešte stále tabu.

Mnohých návštevníkov aj tento rok presvedčila šikovná dramaturgia. Ak ich na nedeľňajší program zlákala elektroswingová Caro Emerald, vypočuli si aj niekoľko hudobných prekvapení. Okrem ojedinelého zjavu na scéne džezákov – big bandu Gustava Broma, sa posledný festivalový deň predviedol aj skvelý spevák a klavirista Jon Cleary so svojím triom. Za svoj posledný album Go Go Juice si v roku 2016 odniesol aj prestížnu cenu Grammy.

„Tento muž reprezentuje originálny neworleanský prístup k hudbe,“ uvádzal Lipa s veľkým rešpektom Clearyho. Z jeho slov bolo cítiť, že džezáky čaká veľké hudobné finále. Diváci v sále so zvedavosťou skúmali, čo výnimočné sa skrýva za 54-ročným hudobníkom so slameným klobúkom na hlave, ktorý si práve sadá za klavír. Telo však bolo rýchlejšie ako rozum. Súhlasne kývajúce hlavy, podupkávajúce nohy do rytmu funky a bluesu slúžili ako detektor kvality. Vo finále už všetci stáli na nohách. Koncert mal len jedinú nevýhodu, musel sa skončiť. „Jon Cleary je moja srdcovka. To, čo robí, ako to robí… To pre mňa znamená hudba,“ dodal Lipa po koncerte. Sám by si prial, aby trval celý večer, no nemohol vynechať Caro Emerald, ktorá sa už pripravovala na záverečné festivalové vystúpenie.

Klavirista Jon Cleary bol pre mnohých vrcholom... Foto: Zdenko Hanout
32 dzezaky 2x Klavirista Jon Cleary bol pre mnohých vrcholom festivalu.

Mladá Holanďanka vie, ako sa so svojimi fanúšikmi zahrať na skrývačku. Jej spev síce znel sálou, no speváčky nikde. Dianie na pódiu totiž s odstupom sledovala medzi divákmi. Naraz sa svižným krokom opäť stratila z dohľadu, aby sa o malú chvíľku mohla predstaviť v celej svojej kráse. Emerald dokáže svojím pôvabom a spevom veľmi rýchlo okúzliť davy. Až tak rýchlo, že by sa ju dalo obviniť z prvoplánovosti. Na podobné myšlienky však nebolo veľa času. Ľudia sa nechali strhnúť rezkým swingovým tempom a už o chvíľku stáli opäť na nohách. Speváčku z pódia nechceli pustiť. Upokojila ich aspoň tým, že po koncerte ju môžu stretnúť osobne pri podpise albumu. Dlhý rad svedčil o tom, že záujemcov bolo naozaj neúrekom.

Trojdňový festival sa síce skončil, no už v utorok sa na základe diváckeho hlasovania rozhodne o tom, kto z mladých talentov B-scény otvorí budúci rok program na hlavnom pódiu. Veľkú šancu má soulový spevák ROBB, etnodžez v podaní Arpiho Farkaša a Barbory Botošovej, ale aj komorné Paper Moon Trio či kapela Ľudové Mladistvá kombinujúca džez s prvkami ľudovej hudby. Nech to už bude ktokoľvek, na úvod zrejme nevynechá slová vďaky. Tie v piatok sprevádzali aj úvodný koncert minuloročných víťazov, slovenskú kapelu Cha Bud! Príležitosť postaviť sa na pódium, kde pravidelne vystupujú hviezdy džezovej scény, predsa neprichádza každý deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #Caro Emerald #džez #Peter Lipa #Jon Cleary