Vytrvalý pesničkár Paul Simon

Pohodlie osvedčenej dvojice Simon & Garfunkel vymenil za neistotu sólovej kariéry a rozhodne to nebol chybný krok. Americký folkový spevák a skladateľ Paul Simon tento mesiac oslávil 75. narodeniny.

30.10.2016 16:00
Paul Simon Foto: ,
Paul Simon sa od 70. rokov presadil ako sólový autor a interpret.
debata

Paul Simon tento rok ponúkol svetu svoj trinásty štúdiový album Stranger to Stranger. Inšpirovaná obľúbenou Afrikou, ľahko elektronická, no stále verná folku – novinka je ďalším dôležitým príspevkom do bohatého portfólia amerického pesničkárstva. Ako sólový umelec sa rodák z New Jersey na scéne pohybuje už viac ako 45 rokov. Vďačí za to najmä svojej tvrdohlavosti, neochote poddať sa módnym trendom, ale najmä dôležitému (a neľahkému) rozhodnutiu – rozpadu populárneho dua Simon & Garfunkel.

S Artom Garfunkelom slávili najväčšie úspechy v 60. rokoch. Do povedomia verejnosti ich dostala skladba The Sound of Silence (Zvuk ticha), ktorá sa objavila vo filme Mikea Nicholsa Absolvent. Nasledovali hity ako Mrs. Robinson, Bridge over Troubled Water či The Boxer, ktoré ich pasovali do úlohy jedných z hovorcov woodstockej generácie. Stále to však bol ten nižší z dvojice – Paul Simon, ktorý svojím autorským vkladom kolegu niekoľkonásobne prevyšoval. V roku 1970 došlo aj pre neustále roztržky k nevyhnutnému rozpadu. Simon sa rozhodol vystúpiť z tieňa a skúsiť to na vlastnú päsť.

Prvé sólové počiny nezostali bez ohlasu. Na experimenty kombinujúce folk s jamajskou hudbou priaznivo reagovala aj kritika. V roku 1975 si Simon dokonca za album Still Crazy After All These Years odniesol cenu Grammy. Nastal však zlom a jeho popularita začala koncom 70. rokov upadať. Neúspešne sa ju pokúsil vzkriesiť filmom One-Trick Pony, rok 1981 dokonca priniesol aj pamätný koncert s Artom Garfunkelom v newyorskom Central Parku, no späť na výslnie (a k ďalšej Grammy) ho priviedol v roku 1986 až album Graceland. Južná Afrika, kde štúdiovku z veľkej časti nahrával, zanechala v Simonovi hlbokú stopu a razí si cestu naprieč jeho tvorbou dodnes.

V novom tisícročí akoby pesničkár nabral nový dych. Fanúšikov, presvedčených o tom, že ho nadobro uniesla vlna world music, prekvapil v roku 2006 albumom s príznačným názvom Surprise. O elektronický ambient v pozadí, ktorý hudbe a vokálom Paula Simona dodáva nečakanú hĺbku, sa postaral britský hudobník Brian Eno.

Či už to bola elektronika, alebo vplyv „hudby sveta“, vždy išlo len o jemné odtiene, ktoré dotvárali rozpoznateľný skladateľský rukopis. Paul Simon je jednoducho vytrvalec, ktorému aj pády spôsobené zmenami hudobnej klímy paradoxne pomohli vybudovať si imidž stálice. Za jeho ťažením sa pritom neskrýva žiaden napoleonský komplex, ale práve tvorivý pretlak, ktorý ho donútil ísť svojou vlastnou, zdá sa, správnou cestou.

3× Paul Simon

  • Objavil sa aj v snímke Annie Hall Woodyho Allena z roku 1977.
  • Stojí za muzikálom The Capeman. Nemal však komerčný úspech a prerobil na ňom 11 miliónov dolárov.
  • Bol trikrát ženatý, s druhou manželkou herečkou Carrie Fisherovou sa rozišiel pre jej problémy s drogami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folk #Paul Simon #Simon & Garfunkel #Stranger to Stranger #Graceland