Jean–Michel Jarre sa vracia vo veľkom štýle

Koncertná šou sa dá urobiť aj jednoducho, bez množstva laserových efektov a multimediálnych presahov, no nie vtedy, ak premýšľate ako Jean–Michel Jarre.

08.11.2016 09:00
Jean Michel Jarre Foto: ,
Jean–Michel Jarre vystúpi 9. novembra na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.
debata

Francúzsky megaloman elektronickej scény sa 9. novembra vráti na Slovensko, aby so svojím turné Electronica premenil Zimný štadión Ondreja Nepelu na pulzujúcu vesmírnu diskotéku.

Jarre si povesť hudobného iluzionistu nezískal náhodou. Jeho moskovský koncert v roku 1997 navštívilo tri a pol milióna divákov, čím sa zapísal aj do Guinnessovej knihy rekordov. Roku 1981 predviedol ako prvý interpret zo Západu živú šou v Číne, pamätné sú jeho megakoncerty pre NASA či okázalá oslava nového milénia pred Pyramídami v Gíze. Šesťdesiatosemročný rodák z Lyonu miluje voľné priestranstvá, kde môže celý koncept prispôsobiť aj architektúre, no ako dokazuje aj na poslednom turné, problém mu nerobia ani veľké haly.

Priekopník elektronickej hudby, ako Jarreho nazývajú, sľubuje aj v Bratislave veľkolepú šou, ktorá ponúkne hity z jeho najnovšieho dvojalbumu Electronica. Na ten si prizval množstvo hudobníkov. „Myslel som si, že bude zložité pracovať s takými rozdielnymi menami, ako sú Hans Zimmer, Gary Numan, Massive Attack, ale nie. Elektronická hudba je o nových spojeniach, aj preto sme sa rozhodli nekomunikovať cez maily. Cestoval som za každým z nich – do Londýna, New Yorku, Bristolu, Berlína, Los Angeles. Naozaj mnou pohlo, keď sa títo ľudia rozhodli otvoriť mi dvere,“ priznal tento rok v apríli pre britský Independent.

Druhý album z projektu Electronica – The Heart Of Noise – vydal Jarre len tento rok, a okrem známych mien zo sveta hudby na ňom v skladbe Exit hosťuje aj Edward Snowden. Američan, ktorý poskytol novinárom denníka Guardian dokumenty o aktivitách americkej NSA, je v súčasnosti doma označovaný ako persona non grata. Francúzsky umelec to však vidí inak. „Edward je absolútny hrdina súčasnosti,“ vyhlásil pre Guardian.

Pre hudobníka nie je zastávka na Slovensku ničím výnimočným. Svoje koncerty tu odohral už v rokoch 2008 a 2010. Atmosféru hlavného mesta dokonca prirovnal k svojmu rodnému Lyonu. Jeho hudbu však už mnohí fanúšikovia poznajú aj z rôznych rozhlasových či televíznych relácií, ktoré si v 90. rokoch vo veľkom „prepožičiavali“ skladby z kultových albumov Oxygene a Oxygene 7–13. A práve na tieto nahrávky sa Jarre rozhodol po 40 rokoch nadviazať. Na bratislavskom koncerte tak odznejú aj nové skladby zo štúdiovky Oxygene 3, ktorú plánuje vydať 2. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Zimný štadión Ondreja Nepelu #Jean–Michel Jarre #Electronica