Leonard Cohen: Temný elegán, ktorý večne hľadal svetlo

Svet je opäť o čosi všednejší. Cíti, že je ochudobnený o veľkého spievajúceho básnika. Vo veku 82 rokov ho totiž minulý pondelok opustil kanadský bard a hudobník Leonard Cohen.

14.11.2016 12:00
debata
Leonard Cohen sa rozlúčil so svojimi fanúšikmi... Foto: Profimedia, TEMP Rex Features
Leonard Cohen Leonard Cohen sa rozlúčil so svojimi fanúšikmi prostredníctvom posledného albumu You Want It Darker (na snímke v roku 1973).

„Môj otec odišiel v pokoji doma v Los Angeles s vedomím, že dokončil jednu zo svojich najlepších nahrávok,“ povedal pre magazín Rolling Stone jeho syn Adam. Album You Want It Darker vyšiel len necelý mesiac pred jeho úmrtím a Cohen na ňom otvorene priznáva, že je na tento scenár celkom pripravený.

Hudobník o smrti otvorene rozprával už v septembri v rozhovore pre magazín The New Yorker, no asi nikto nečakal, že svojou novinkou bude nasledovať veľkolepý odchod Davida Bowieho začiatkom tohto roka. „Hineni, som pripravený, pán môj,“ spieva Cohen v úvodnej skladbe svojho posledného albumu. Hineni je hebrejské slovo a v preklade znamená: Tu som/Som pripravený. V Starom zákone je prejavom absolútnej odovzdanosti Bohu, ktorú preukázali aj Mojžiš či Abrahám. Cohen mal k náboženským témam a spiritualite vždy blízko, na jeho tvorbu mali vplyv už od mladého veku.

Leonard Norman Cohen sa v roku 1934 narodil do rodiny židovských obchodníkov v kanadskom Montreale. Jeho otec zomrel, keď mal len deväť rokov. Táto tragická udalosť ho v mladom veku hlboko zasiahla. Aby potlačil svoje depresie, začal užívať v tom čase legálne LSD. Zo závislosti sa mu napokon podarilo dostať až v 90. rokoch. Jeho otec mu však stihol zanechať stabilné zázemie so štedrým fondom, vďaka ktorému mohol bezstarostne rozvíjať svoj umelecký potenciál.

Mladý nepokojný básnik

Na gitare sa Leonard Cohen naučil hrať už ako tínedžer, v tom čase si tiež založil skupinu Buckskin Boys. Jeho hudobná kariéra musela však načas ustúpiť literárnej tvorbe, silne inšpirovanej španielskym básnikom a dramatikom Federicom Garcíom Lorcom.

Svoju prvú básnickú zbierku Let Us Compare Mythologies vydal ako 22-ročný už v roku 1956, o päť rokov nato nasledovala The Spice-Box of Earth. Svoje básne čítaval pred veľkým obecenstvom, ktoré aj vďaka jeho podmanivému hlbokému hlasu hltalo každé jedno slovo.

Mladému elegánovi v baloniaku, ktorý vždy pôsobil, akoby vedel viac ako ostatní, v tom čase tvorivé prostredie Montrealu prialo. Úspech na seba nenechal dlho čakať. Kaviarenské prostredie a ruch veľkomesta mu však po čase prestali vyhovovať a rozhodol sa uchýliť na grécky ostrov Hydra. Tam mu v roku 1964 vyšla aj zbierka básní Flowers for Hitler a romány The Favourite Game (1963) a Beautiful Losers (1966). Prepájanie tém ako náboženstvo a erotizmus sa však nestretlo s takým ohlasom, aký by si prial. Svoje básne sa teda rozhodol podporiť ďalším talentom, hrou na gitare a spevom. Aby bol v centre diania, presťahoval sa v roku 1966 do New Yorku.

Obal debutového albumu The Songs of Leonard... Foto: Columbia
The Songs of Leonard Cohen Obal debutového albumu The Songs of Leonard Cohen (1967).

Jeho hudobnú kariéru však paradoxne odštartoval iný interpret – Judy Collinsová. Speváčka zviditeľnila jeho pieseň Suzanne, ktorú ako cover verziu zaradila na svoj vlastný album. Cohen v tom čase hral na rôznych amerických festivaloch, kde si ho všimol lovec talentov John A. Hammond, ktorý okrem iných upozornil aj na Boba Dylana či Brucea Springsteena. Hammond, zástupca spoločnosti Columbia, Cohenovi ponúkol možnosť nahrať svoj debutový album The Songs of Leonard Cohen (1967).

Nasledujú albumy Songs From a Room (1969), Songs of Love and Hate (1971), New Skin for the Old Ceremony (1974), vďaka ktorým si zabezpečil miesto medzi osobnosťami americko-kanadského pesničkárstva ako Paul Simon, Joni Mitchell či Bob Dylan, ktorý v ňom videl najväčšieho hudobného konkurenta.

Experimenty v hudbe aj živote

Nálepka folkového speváka s komornými inštrumentálnymi aranžmánmi však Cohenovi nie vždy vyhovovala. Rozhodol sa preto pre experiment s producentom Philom Spectorom. Napätá atmosféra, ktorá počas nahrávania vládla, sa však napokon odrazila aj na samotnom albume Death of a Ladies' Man (1977), ktorý je všeobecne označovaný za jeho najslabšiu nahrávku.

Reputáciu si napravil až v 80. rokoch. Album Various Positions vydal v roku 1984 v menšom vydavateľstve Passport Records po tom, čo ho odmietla domovská spoločnosť Columbia. Podľa ich argumentov nahrávka neznela príliš súčasne, no v tom čase ešte netušili, aký úspech bude mať skladba Hallelujah. Ikonickú pieseň si neskôr v rôznych verziách osvojilo viac ako 300 hudobníkov.

Inšpiráciu v Cohenových piesňach dokonca našiel aj slovenský herec Juraj Kukura, ktorý jeho skladby v polovici 90. rokov prespieval na albume Jsem tvůj muž. Cohen mu mal vraj potom poslať aj list, v ktorom chválil interpretáciu svojich skladieb.

Cesta k spiritualite a hľadaniu rovnováhy ho v roku 1994 priviedla k rozhodnutiu vzdať sa hudobnej kariéry a vstúpiť do budhistického kláštora pri Los Angeles. Nakoniec z neho odišiel až v roku 1999 už ako vysvätený zenbudhistický mních. Na hudobnú scénu sa opäť vracia v roku 2001 s albumom s jednoduchým názvom Ten New Songs.

Leonard Cohen tešil fanúšikov na svetovom... Foto: Reuters, DENIS BALIBOUSE
PEOPLE-COHEN/ Leonard Cohen tešil fanúšikov na svetovom turné, ktoré s prestávkami trvalo 5 rokov.

Po súdnom spore s manažérkou Kelley Lynchovou, ktorá ho tajne okrádala o úspory, sa v roku 2008 vydal na svetové turné, ktoré s prestávkami trvalo do roku 2013. Bratislavu počas neho navštívil dvakrát. Na vypredaných koncertoch sa elegán v saku a s klobúkom na hlave vždy tešil ohromnej diváckej priazni a fanúšikov potešil aj trojhodinovými koncertmi. Svoj posledný koncert vôbec odohral 19. septembra v Toronte.

Cohen sa nikdy neoženil, no jeho život poznamenalo niekoľko žien. Ešte pred umelkyňou Suzanne Elrodovou, s ktorou má syna Adama a dcéru Lorcu, bola jeho múzou nórska modelka Marianne Ihlenová, ktorú stretol na ostrove Hydra. Cohena inšpirovala aj pri skladbách ako Bird on Wire či So Long, Marianne a ich vzťah napriek dlhoročnému odlúčeniu nikdy nevychladol. Marianne Ihlenová zomrela v júli tohto roku, no Cohen jej ešte predtým stihol poslať list, v ktorom písal, že ju vraj bude čoskoro nasledovať.

Leonard Cohen bol na scéne vyše 50 rokov. Okrem iného si vyslúžil aj prijatie do Rokenrolovej siene slávy, Grammy za celoživotné dielo či udelenie najvyššieho kanadského civilného vyznamenania. You Want It Darker je jeho 14. štúdiovým albumom v poradí a bez ohľadu na smutnú udalosť sa stal jednou z jeho najúspešnejších nahrávok.

Leonard Cohen

1934 – 2016

Legendárny spevák, pesničkár, spisovateľ a básnik, v ktorého diele rezonovali témy lásky a viery, agónie a extázy, samoty, vojny a politiky.

21. septembra 1934: Leonard Norman Cohen sa narodil v kanadskom Montreale. Jeho otec Nathan pochádzal z Poľska, matka, dcéra talmudského Žida, pochádzala z Litvy.

1951 – 1955: Študoval umenie na montrealskej McGill University.

1956: Vyšla mu prvá zbierka poézie Let Us Compare Mythologies.

60. roky: Po pobyte v Londýne si Cohen kúpil dom na gréckom ostrove Hydra. Vydal zbierku poézie Flowers for Hitler, nasledovali romány The Favourite Game (1963) a Beautiful Losers (1966). Spoznal Marianne Ihlenovú, múzu a inšpiráciu slávnej piesne So Long, Marianne.

1967: Podpísal zmluvu s vydavateľstvom Columbia Records, o čo sa postaral hľadač talentov John Hammond, ktorý stál aj za debutom Boba Dylana. Cohen vydáva debutový album Songs of Leonard Cohen, ktorý obsahuje dve z jeho najznámejších piesní – Suzanne a Sisters of Mercy.

1984: Vyšiel album Various Positions, na ktorom je aj ikonická pieseň Hallelujah či skladba Dance Me To The End of Love.

1988: Cohen vydal album I'm Your Man s piesňami ako Everybody Knows alebo Take This Waltz.

1992: Na albume Future sa zaoberá pokračujúcim úpadkom spoločnosti, piesne z neho znejú aj vo filme Olivera Stonea Takí normálni zabijaci (1994). Cohenove skladby použili aj mnohí ďalší filmári.

1994 – 1999: Cohen vstúpil do budhistického kláštora, kde pôsobí ako mních.

2001: Vyšiel album Ten New Songs, jeho desiaty štúdiový album a prvý po takmer desiatich rokoch.

2005: Cohen s úspechom zažaloval svoju bývalú manažérku, ktorá ho obrala o úspory 5 miliónov dolárov, žiadnych peňazí sa však nedočkal.

2008: Leonarda Cohena uviedli do Rokenrolovej siene slávy.

2009: V auguste 2009 Cohen prvýkrát naživo zaspieval slovenským fanúšikom na koncerte v Bratislave, na Slovensko sa vrátil aj v roku 2010.

2010: Získal Grammy za celoživotné dielo.

2012 – 2013: Absolvoval vysiľujúce svetové turné po Európe, Severnej Amerike a Austrálii.

Október 2016: Vyšiel Cohenov posledný album You Want It Darker.

7. novembra 2016: Leonard Cohen zomrel v Los Angeles vo veku 82 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Leonard Cohen #You Want It Darker #Hallelujah #Marianne Ihlenová