Bob Dylan si Nobelovu cenu osobne neprevezme

Americký spevák a básnik Bob Dylan sa osobne nezúčastní decembrového slávnostného odovzdávania Nobelových cien v Štokholme. Podľa Švédskej akadémie sa ospravedlnil pre iné záväzky. Dylan tohtoročné prestížne ocenenie za literatúru dostal za vytváranie poetických novotvarov vo veľkej tradícii amerického pesničkárstva.

16.11.2016 17:38
debata (14)

„Prial by si, aby mohol cenu prevziať osobne, ale bohužiaľ mu to nedovoľujú iné záväzky,“ uviedla Švédska akadémia, ktorej Dylan svoje rozhodnutie oznámil listom. „Zdôraznil, že sa cíti byť udelením Nobelovej ceny poctený,“ stojí zároveň vo vyhlásení akadémie.

Dylan sa dlhý čas k svojmu oceneniu nevyjadroval. Až na konci októbra po viac ako dvoch týždňoch ukončil mlčanie a oznámil, že Nobelovu cenu prijíma.

Spolu s cenami za lekárstvo, fyziku, chémiu a ekonómiu sa Nobelova cena za literatúru odovzdáva v Štokholme, zatiaľ čo ocenenie za mier v Osle. V oboch prípadoch sa ceremoniály konajú 10. decembra, teda vo výročie dňa úmrtia švédskeho chemika a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela, ktorý vo svojom závete rozhodol o vzniku ceny za dôležité vedecké objavy, literárne počiny či za podiel na zabezpečenie mieru.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bob Dylan #Nobelova cena za literatúru