Začali sa BHS 2016. Ponúknu viac slovenskej hudby

„Interpreta, na rozdiel od dirigenta, spútava jeho fyzická schránka. Nástroj je prekážka a výzva zároveň,“ hovorí Vadim Repin. Virtuóz, ktorý hrá na husliach zo Stradivariho dielne z roku 1733, predstavil svoje majstrovstvo na otváracom koncerte Bratislavských hudobných slávností. So Slovenskou filharmóniou pod taktovkou britského dirigenta Jamesa Judda uviedol včera večer Šostakovičov Prvý koncert pre husle a orchester.

19.11.2016 09:00
BHS Vadim Repin James Judd Foto:
Vadim Repin a James Judd na skúške otváracieho koncertu BHS.
debata (1)

Program 52. ročníka najväčšieho sviatku vážnej hudby na Slovensku, ktorým bude žiť bratislavská Reduta do 4. decembra, ponúka ďalších dvadsaťjeden koncertov. Opusy slávnych skladateľov i diela, ktoré znejú z koncertných pódií skôr vzácne, budú prezentovať popredné zahraničné aj domáce orchestre, dirigenti a sólisti.

„Bratislavské hudobné slávnosti sú predovšetkým festival interpretov. Nešpecializuje sa na určité tvorivé obdobia alebo skladateľské osobnosti. Možno aj tým priťahuje i zahraničné publikum,“ spomenul Marián Lapšanský. „Z môjho pohľadu je každý koncert niečím výnimočný a každý má svoju kvalitu. Či už v tom, že prináša aj diela, ktoré počuť málokedy, alebo v tom, že ponúka výnimočné interpretačné výkony,“ pokračoval riaditeľ Slovenskej filharmónie, ktorá podujatie organizuje a zabezpečuje.

Tvorba slovenských skladateľov na BHS nikdy nechýbala. Keďže je Rok slovenskej hudby, ich dielam je vyhradený väčší priestor ako zvyčajne. Na koncertoch a v rámci koncipovaných programov zaznejú skladby viac ako dvoch desiatok domácich autorov všetkých generácií.

„Spomeniem v tejto súvislosti symfonickú tvorbu Bratislavčana Ernő von Dohnányiho, celkom neznámu, a pritom vrcholnú protestantskú tvorbu Jána Levoslava Bellu, málo hrávanú, ale ťažiskovú symfonickú tvorbu Alexandra Moyzesa, podobne neznámu vokálnu tvorbu Štefana Németha-Šamorínskeho, Jána Móryho či Ladislava Stančeka, alebo operu melodrámu Marka Piačeka,“ uviedol skladateľ a predseda festivalového výboru BHS Vladimír Godár.

Po prvý raz príde na BHS Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam s dirigentom Semyonom Bychkovom. K telesu s takmer stotridsaťročnou tradíciou, v ktorom dnes pôsobí 120 hudobníkov z 25 krajín, sa v projekte Side by Side pridajú aj takmer dve desiatky talentovaných poslucháčov konzervatória a Vysokej školy múzických umení. Spoločne otvoria dnešný koncert predohrou k Weberovej opere Oberon. Festivalovú dramaturgiu ozvláštni hosťovanie Tatárskeho národného symfonického orchestra z hlavného mesta Tatárska Kazane s „aristokratom novej generácie ruských dirigentov“ Alexandrom Sladkovským.

Aj záverečný koncert bude patriť Slovenskej filharmónii. Pod taktovkou Jamesa Conlona so Slovenským filharmonických zborom a Bratislavským chlapčenským zborom vyvrcholí festival Vojnovým requiem Benjamina Brittena. Pôvodnú skladateľovu myšlienku medzinárodného obsadenia sólových partov, ktorá bola v čase studenej vojny začiatkom 60. rokov symbolom zmierenia, prevzal aj americký dirigent. Sólistami večera budú Tatiana Pavlovskaya, Toby Spence a Martin Gartner.

Vynikajúci interpreti, poprední svetoví dirigenti a výnimočné orchestre sľubujú nevšedné hudobné zážitky. V bohatej ponuke 52. ročníka BHS si môže vybrať „to svoje“ každý milovník vážnej hudby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské hudobné slávnosti #BHS #otvorenie #James Judd #Vadim Repin