Valihora o One Day Jazz Festivale: Bude to skutočný maratón džezu

Jesenná edícia One Day Jazz Festivalu 2016 ponúkne podľa organizátora Martina Valihoru džezový maratón. Podujatie sa bude tentoraz konať 28. novembra v bratislavskom Istropolise, 30. novembra v Mestskom Divadle Žilina a 2. decembra v košickom Ges klube.

21.11.2016 05:00
Lee Ritenour Foto: ,
Na festivale zahrá aj legendárny gitarista Lee Ritenour z Ameriky, ktorý má na konte aj cenu Grammy.
debata

Jesenná edícia One Day Jazz Festivalu 2016 ponúkne podľa organizátora Martina Valihoru džezový maratón. Podujatie sa bude tentoraz konať 28. novembra v bratislavskom Istropolise, 30. novembra v Mestskom Divadle Žilina a 2. decembra v košickom Ges klube.

„Program festivalu je veľmi bohatý a trošku časovo náročný, najmä čo sa týka Bratislavy, kde vystúpi päť účinkujúcich. V podstate je každý z nich headliner, keďže sú to všetko veľmi silné medzinárodné hudobné telesá. Veľmi sa teším, že ako prví zahrajú Gergő Borlai a projekt European Mantra z Maďarska. Po nich príde na rad saxofonista Jure Pukl s Joshom Ginsburgom na kontrabas a Gregom Hutchinsonom na bicie. Sú zástupcami novej newyorskej scény. Jure študoval na Berklee a bol mojím spolužiakom. V rámci spájania slovenskej a zahraničnej scény, čo je jedna z myšlienok festivalu, s nimi vystúpi skvelý inštrumentalista Michal Bugala. Tretím účinkujúcim bude Dan Bárta a Robert Balzar trio. Na podujatí predstavia nový repertoár. Bude to krásne obohatenie festivalu v podobe spievaného džezu v podaní Dana Bártu, ktorý vždy zanechá hlboký odkaz. Najväčším úlovkom tohto roka je trio John Patitucci (basgitara), Danilo Pérez (klavír) a Brian Blade (bicie). Ide o tri ikony, legendy svetového džezu. Bude to ich premiéra na Slovensku a som veľmi rád, že sa uskutoční práve na One Day Jazz Festivale. Zahrá takisto legendárny gitarista Lee Ritenour z Ameriky, ktorý má na konte aj cenu Grammy. Bol zakladateľom kapely Fourplay a je úspešný aj ako sólový interpret. Príde s hviezdnou zostavou, ktorú budú tvoriť Reggie Washington (basgitara) a Jesse Milliner (klávesy), pričom ja si s nimi zahrám na bicie. Odporúčam fanúšikom, aby prišli na 18:00, keď spustíme program. Návštevníci sa môžu tešiť na skutočný džezový maratón,“ uviedol rodák z Bratislavy v rozhovore pre agentúru SITA.

Lee Ritenour sa so spomínanými kolegami predstaví vo všetkých troch mestách. V Žiline okrem toho vystúpia aj Dan Bárta a Robert Balzar trio a kapela Tryptych. V Košiciach zas Peter Tomko & Los Massakeros. „V rámci priestoru pre mladé kapely vystúpi v Žiline trio Tryptych. Sú to Slováci, ktorí žijú a študujú v Prahe. V Košiciach bude mladú krv zastupovať fantastický gitarista Peter Tomko, s ktorým mám možnosť hrávať v kapele Mariána Čekovského. Príde s projektom Los Massakeros,“ objasnil Valihora.

Fanúšikovia a fanúšičky sa po bratislavských koncertoch môžu tešiť aj na stretnutie s hviezdami festivalu. „V bratislavskom hoteli Devín sa bude konať aj klasická jam session, na ktorej sa môžu zúčastniť v obmedzenom počte aj fanúšikovia. Pre mňa je veľmi dôležité, aby sa všetci muzikanti spolu stretli, komunikovali a zahrali si spolu. Majú tak možnosť vytvoriť nové spolupráce,“ vyjadril sa 40-ročný bubeník. „Aj počas jesennej edície pokračujeme v šírení myšlienky humanizmu a tolerancie, nakoľko je stále aktuálnejšia. Tento spoločenský, nie politický, odkaz by sme si radi uchovali a podporovali ho práve prostredníctvom hudby,“ dodal na margo festivalu.

Uznávaný bubeník sa najviac teší na spomínaného Briana Bladea. „Vždy pozývam interpretov, ktorí súvisia s mojím hudobným cítením. Vždy musím veriť tomu, čo počas festivalu zaznie, preto by som si osobne len veľmi ťažko vybral najlepšieho interpreta. No osobne sa najviac teším, samozrejme, na bubeníka Briana Bladea. Poznáme sa z našich ciest a je to jeden z mojich veľkých vzorov,“ vyhlásil Valihora, ktorý sa okrem organizovania festivalu venuje aj ďalším projektom. „Na budúci rok by som mal pracovať v Čechách, ale zatiaľ neprezradím, o čo pôjde. Budem pokračovať s Hranou, Katarziou a s rôznymi inými formáciami. Pripravujem koncerty s mojím triom Ovsepian – Camarda – Valihora a chcem vyraziť na turné s Waking Vision. Na tieto spolupráce sa veľmi teším, pretože mi dávajú veľa energie,“ povedal uznávaný muzikant.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dan Bárta #One Day Jazz Festival #Martin Valihora #Lee Ritenour #jam session