Zomrel Viktor Szarka. Jeho životom bol folklór

Hudobný skladateľ, vydavateľ a rozširovateľ hudobnej kultúry na Slovensku Viktor Szarka zomrel náhle 14. novembra vo veku 72 rokov.

23.11.2016 14:16
debata (2)

Posledná rozlúčka s ním bola v bratislavskom krematóriu v pondelok.

Viktor Szarka na archívnej snímke. Foto: archív
41 szarka 2x Viktor Szarka na archívnej snímke.

"Folklór bol jeho život, chodil na festivaly celoslovenské aj na menšie prehliadky a videl, čo sa na Slovensku v tomto žánri deje. Spolupracoval napríklad so Svetozárom Stračinom, s ktorým sme každý rok nahrávali platňu z predchádzajúceho roka festivalu z Východnej v rozhlase v Banskej Bystrici. Veľmi silný bol z hľadiska vydávania aj žáner dychovej hudby a bol aj na popredných miestach predajnosti. Nahrávali sme najmä dychovky zo stredného Považia a z okolia Trenčína, kde bolo mnoho súborov a ich kapelníci boli vyhľadávačmi miestnej hudby, z ktorých sa vyberalo, čo sa bude nahrávať a tvoril sa z toho dramaturgický plán. Samostatnou kapitolou bola Malokarpatská kapela, ktorá bola najpopulárnejšou formáciou v tomto žánri,“ spomínal v Rádiu Regina priateľ Viktora Szarku a dlhoročný vedúci produkcie vo vydavateľstve Opus Ctibor Kolínsky.

Viktor Szarka sa narodil 29. februára 1944 v Tešedíkove. Vyštudoval Pedagogickú fakultu v Nitre a hudobnú vedu na UK v Bratislave. Od roku 1972 sa nepretržite venoval vyhľadávaniu, editovaniu a vydávaniu slovenského folklóru a dychovej hudby. Začal pracovať ako editor v gramoredakcii vydavateľstva Opus, kde pripravil takmer celú produkciu ľudovej a dychovej hudby od zmapovania všetkých významnejších folklórnych festivalov, skupín, hudobníkov a interpretov ľudovej hudby (editoval albumy Dariny Laščiakovej, Anny Hulejovej, Margity Skyvovej, Skupiny Miroslava Dudíka, Malokarpatskej kapely a mnohých ďalších). Keďže bol hráčom na akordeón, mnohé zo skladieb aj upravoval a inštrumentoval.

Po roku 1990 Viktor Szarka založil vydavateľstvo Akcent a za 26 rokov vydal takmer 300 rôznych titulov ľudovej a folklórnej hudby, dychoviek či hovoreného slova z oblasti ľudového rozprávačstva (Ján Ambróz, Milan Križo, Ďatelinka, Anna Pecníková, Ján Palovič, Pecníkovci, Ander z Košíc a mnohé ďalšie). Spolupracoval so zvukovým majstrom Alexandrom Soldánom, inak pripravil celý album od fotografovania a grafickú úpravu obalu až po prípravu interpreta na nahrávanie.

"Azda až budúcnosť zhodnotí, čo Viktor Szarka za 45 rokov pre slovenský folklór urobil. Sú to mnohé kapely a interpreti, ktorí dnes už nežijú, alebo formácie, ktoré sa rozpadli a práve Viktor Szarka ich zaznamenal“ povedal pre Rádio Regina Ctibor Kolínsky.

Viktor Szarka ako hudobný skladateľ zasiahol aj do populárnej hudby. Najmä v 70. rokoch napísal skladby, ktoré sa stali populárnymi v rozhlasovom vysielaní aj na súťažiach. Za všetky spomeňme Potom príde víkend (Marcela Laiferová), Čas, čo má milión hier (Eva Kostolányiová), Červený balón (Ivo Heller), Púšť (Eva Máziková), Gramofón a Pesnička za halier (Zora Kolínska), O čom vietor mlčí (Dušan Grúň) či orchestrálna skladba Čas v nás.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Viktor Szarka