Next opäť prináša nevídané, neslýchané

Nemecký umelec Robert Henke, ktorý stojí za projektom Monolake, ale tiež za hudobným softvérom Ableton Live.

24.11.2016 14:00
41 next 4x Foto:
Robert Henke predstaví na Nexte svoj laserový projekt Lumière II.
debata

Britský zvukový umelec a zakladajúci člen formácie Cabaret Voltaire Chris Watson, ktorý sa kvôli unikátnym zvukom rozhodol prebádať moria a oceány či niekdajší člen kultovej postindustriálnej kapely Coil Tim Lewis alias Thighpaulsandra v slovenskej premiére. To je len niekoľko hviezdnych mien z programu bratislavského hudobného festivalu Next. Podľa jeho umeleckého riaditeľa Sláva Krekoviča však Next napriek hviezdnym menám nestojí na headlineroch, ale chce ponúknuť najmä rôznorodý pohľad na to, ako znie hudba dneška a predstaviť jej rôzne podoby: „od komornej improvizácie až po elektroniku a multimediálne projekty.“

Nepôjde teda iba o hudbu, ale napríklad aj o vizuálne umenie. Dôkazom je projekt Roberta Henkeho zo série Lumière, v ktorom sa brilantne hrá so zvukom a laserovými vizuálmi. Projekt Lumière II, ktorý Henke predstaví v Bratislave, mal premiéru vlani v parížskom Centre Pompidou a na budúci rok sa pripravuje tretia verzia Lumière. Premiéru bude mať vo februári v londýnskej Barbican Music Hall. Názov Lumière odkazuje jednak na francúzske slovo pre svetlo, ale tiež na priekopníkov kinematografie bratov Lumièrovcov.

Aj Henke je priekopník. Kvôli tomuto projektu si musel vytvoriť vlastný počítačový program, pretože spôsob, akým s laserom pracuje, je iný ako ten, ktorý možno vidieť počas bežných laserových šou. „Lumière II skúma limity toho, čo sa dá spraviť s laserom, tlačí médium do extrému tým, že sa hrá s jeho najvlastnejšími schopnosťami, aby vytvoril dovtedy nevidené obrazy prílišného svetla alebo, naopak, takmer úplnej tmy, čistej beloby či farieb, ktoré je nemožné dosiahnuť pomocou videa,“ uvádzajú o projekte Henkeho stránky s tým, že v projekte sa hudba a obraz stávajú jedným, absolútnou jednotou. Henke na Nexte vystúpi vo štvrtok v priestore A4 na Karpatskej ulici. Ešte pred ním sa od 19. h predstaví slovenské duo Jamka pôsobiace v Londýne, ale aj dvojica Ken Ikeda a Eddie Prevóst. Prvý je japonský elektronický hudobník, ktorý nahrával aj pre Davida Lyncha, druhý zase priekopník voľne improvizovanej hud­by.

Hviezdou piatkového programu na Nexte bude okrem iných britský zvukový umelec Chris Watson. Patrí k prominentným postavám žánru field recording – teda nahrávaniu rôznych často fascinujúcich zvukov z najrozličnejších prostredí. Watsonove zvuky znejú napríklad aj v hre World of Warcraft. Na festivale predstaví svoj projekt Okeanos. Vznikal niekoľko rokov, počas ktorých Watson podnikol púť naprieč oceánmi a moriami od jedného pólu k druhému a nahrával pod vodou. Prečo? Podľa neho sú totiž moria a oceány prostredím s najbohatším zvukovým repertoárom na planéte. Pre mnohých doteraz nepočuté zvuky spod hladiny predstaví v 8-kanálovom zvukovom mixe. V piatok sa na Nexte v A4 okrem Watsona predstaví aj dánske duo Damien Dubrovnik či dva špeciálne projekty, ktoré spojili špičkových hudobníkov zo Slovenska, Nórska a ďalších krajín a vznikli v spolupráci s nórskym festivalom Borealis. Next vyvrcholí v sobotu vystúpeniami waleského hudobníka Thighpaulsandru, tajomného berlínskeho dua Amnesia Scanner v spolupráci s noiserom Billom Kouligasom či trojice Chris Corsano, Tony Elieh a Sharif Sehnaoui. Poslední dvaja sú libanonskí hudobníci, Corsano zase špičkový americký bubeník, ktorého počuť napríklad aj na albume Volta speváčky Björk. Názov festivalu Next je spojením anglických výrazov pre nové a experimentálne a do našich zemepisných šírok prináša inak nevídané a neslýchané projekty už po 17. raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Next #Cabaret Voltaire Chris Watson #Robert Henke