The Rolling Stones na novinke spomínajú na začiatky kariéry

Keď koncom minulého roka zverejnila spoločnosť Netflix dokument o Keithovi Richardsovi, hudobník v ňom okrem iného spomínal aj na začiatky kapely Rolling Stones. Konkrétne na to, ako v roku 1961 špehoval na dartfordskej vlakovej stanici Micka Jaggera, ktorý so sebou niesol dve nahrávky – boli to albumy Rockin’ at the Hops od Chucka Berryho a The Best of Muddy Waters.

03.12.2016 09:00
Rolling Stones Foto: ,
The Rolling Stones na koncerte počas hudobného festivalu Desert Trip v októbri 2016.
debata

„Myslel som, že som v celom juhovýchodnom Anglicku sám, kto vie o týchto veciach,“ citoval gitaristu z dokumentu denník The Guardian. Slovo dalo slovo a o rok neskôr už svoju lásku k bluesu preniesli aj do novovytvorenej kapely. Na svoje počiatky však nezabudli ani po viac ako 50 rokoch úspešnej kariéry. Odkazujú na ne prostredníctvom nového albumu Blue & Lonesome, ktorý vydali 2. decembra.

Fanúšikovia populárnej britskej formácie čakali na novú štúdiovku viac ako desať rokov, odkedy v roku 2005 vydali album A Bigger Bang. Nová nahrávka však paradoxne vznikla za tri dni, keď sa členovia kapely spoločne s basgitaristom Darrylom Jonesom a klávesákmi Chuckom Leavellom a Mattom Cliffordom, ktorí ich sprevádzajú na turné, zatvorili v londýnskych British Grove Studios. Náhoda chcela, aby v susednom štúdiu v tom čase nahrával svoj album aj Eric Clapton. Jeho gitarový rukopis poznačil hneď dve skladby albumu – I Can't Quit You Baby a Everybody Knows About My Good Thing. Celkovo tak vzniklo dvanásť skladieb, ktoré pôvodne nahrali mená ako Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor, Little Walter či Howlin’ Wolf a ktoré sa tak v novom šate ocitli v 21. storočí.

„Tento album je jasný dôkaz čistoty ich lásky k tvorbe a blues je pre Stoneov základom všetkého, čo robia,“ vyjadril sa pred časom k nahrávke jeden z producentov albumu Don Was. The Rolling Stones boli už od začiatku Angličania s americkým srdcom, ktorí sa snažili každému dokázať, že aj „bieli“ vedia zahrať blues. A podarilo sa im to aj na tejto nahrávke.

Citové angažovanie si pochvaľuje aj Andy Gill z britského The Independent: „Čo na albume Blue & Lonesome zaujme najviac, je Mick Jagger, ktorý piesne oživuje chvejúcim sa, takmer plačlivým hlasom.“ Alexis Petridis z The Guardian takisto zvolil pochvalnú rétoriku. Podľa jeho slov je album „viac ako O. K., čo je niečo, čo sa nedá povedať o ich mnohých nahrávkach za posledných 30 rokov“.

The Rolling Stones už stihli k novinke vydať aj dva videoklipy. V jednom z nich, k piesni Ride 'Em On Down, sa objavila aj americká herečka Kristen Stewartová. V klipe sa slobodne preháňa autom po amerických cestách, ktoré lemuje len riedko osídlená krajina. Obsadenie populárnej hollywoodskej herečky zjavne nebola náhoda, takisto ako „Stouni“, aj ona si počas svojej kariéry stihla vybudovať povesť rebelky.

Dočkajú sa fanúšikovia The Rolling Stones aj originálnych piesní? „Novým skladbám sa budeme venovať v roku 2017 – nejaké už máme odložené, ale na program dňa sa dostanú až na budúci rok,“ prezradil nedávno denníku The Guardian gitarista Ronnie Wood.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristen Stewart #Mick Jagger #Rolling Stones #Keith Richards #Blue & Lonesome