Web Ľudo Slovenský sprístupní tisíce ľudových piesní

Autorom projektu pod názvom Ľudo Slovenský je aforista a publicista Tomáš Ulej.

09.12.2016 07:00
debata (4)

Odbornou garantkou projektu Ľudo Slovenský, s cieľom dostať na internet všetky ľudové piesne Slovenska, je Jana Ambrózová z Katedry etnológie a folkloristiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, agentúru SITA o tom informoval zakladateľ projektu Tomáš Ulej.

Vďaka práci zberateľov existujú podľa Uleja záznamy o desiatkach tisícoch pôvodných ľudových piesní, ktoré sa stovky rokov spievali na našom území. Väčšina z nich je však v knižniciach alebo archívoch, kde k nim nemá prístup každý. Cieľom je toto bohatstvo dostať na internet, aby opäť slúžilo všetkým, objasňuje Ulej. Ku každej piesni pridajú autori projektu Ľudo Slovenský noty a text, tiež nahrávku a údaje, ktoré o piesňach zistili ich zberatelia. Na webstránke www.ludoslovensky.sk/piesne/ je možné v zatiaľ pridaných piesňach vyhľadávať podľa miest, kde ich zaznamenali, alebo podľa tém a kľúčových slov. Ku každej piesni si možno okrem nôt vypočuť nahrávku jej melódie. Neskôr by v spolupráci s folklórnymi súbormi mali pribudnúť aj nahrávky spevu.

Autori projektu veria, že oslovia čo najviac dobrovoľníkov, ktorí im bez nároku na honorár pomôžu projekt ďalej dopĺňať. V prvej fáze projekt hľadá ľudí, ktorí ovládajú noty. Ich znalosť si môžu overiť priamo na webe. V lete systém prác testovala prvá desiatka dobrovoľníkov, spolu zdigitalizovali prvých 200 piesní, ktoré sa už onedlho objavia aj na webe.

Ako prvé sa digitalizujú Slovenské spevy, zbierka ktorá vznikla koncom 19. storočia, v čase intenzívnej maďarizácie a ako spoločné dielo desiatok dobrovoľníkov z celého územia dnešného Slovenska, ktorí navštevovali obce, zbierali a do nôt prepisovali piesne. Veľká časť piesní následne vychádzala ďalších 30 rokov. Vznikla tak aj v európskom kontexte unikátna zbierka vyše 5 000 ľudových piesní, dodal v tlačovej správe Ulej. Ako doplnila Jana Ambrózová, veľkú zásluhu na Slovenských spevoch má i folklorista a hudobný vedec Ladislav Galko, ktorý v 60. rokoch 20. storočia zbierku zrevidoval a doplnil o stovky nepublikovaných piesní do súčasnej podoby. Digitalizovať sa bude práve táto kriticky spracovaná reedícia.

Webstránka ludoslovensky.sk vznikla v roku 2012, keď Ulej na webe zverejnil 12-tisíc slovenských prísloví a porekadiel a tiež najrozsiahlejšiu zbierku slovenských nadávok. Teraz chce projekt rozšíriť o všetky prejavy hudobného folklóru a urobiť z neho celonárodnú celoslovenskú iniciatívu.

„Ľudo Slovenský je fiktívna postava, slovenská verzia Járy Cimrmana, personifikácia anonymného kolektívneho autora slovenskej ľudovej tvorby. Je najplodnejší a najvšestrannejší autor v dejinách literatúry a hudby: za svoj život napísal desiatky tisíc krátkych poviedok pre deti a dospelých, vyprodukoval tiež hudbu, text aj aranžmán k desiatkam tisícov piesní. Knižne mu vyšli zbierky prísloví, porekadiel a úsloví. Vo voľnom čase sa amatérsky venuje meteorológii,“ objasnil zakladateľ projektu Tomáš Ulej.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudo Slovenský #Ľudová kultúra