Bob Dylan sa povinnej prednáške k Nobelovej cene zrejme nevyhne

Americký hudobník Bob Dylan, ktorému udelili tento rok Nobelovu cenu za literatúru, odohrá v apríli tri koncerty vo Švédsku. Vystúpenia sa uskutočnia konkrétne 1. a 2. apríla v Štokholme a 9. apríla v Lunde, pričom odštartujú interpretovo turné po Európe.

13.12.2016 07:00
Bob Dylan Foto: ,
Koncerty by mohli byť pre Boba Dylana možnosťou uviesť prednášku na tému súvisiacu so Nobelovou cenou, ktorú od neho vyžaduje akadémia.
debata

Koncerty by tak mohli byť pre 75-ročného umelca možnosťou uviesť prednášku na tému súvisiacu so spomínanou trofejou, ktorú od neho vyžaduje Švédska akadémia. Jej členovia pritom ešte v novembri vyhlásili, že podobné podujatia sú skvelou príležitosťou na jej poskytnutie.

Prednáška je podmienkou prestížneho ocenenia, pričom laureát ju musí absolvovať v období šiestich mesiacov po odovzdávaní Nobelových cien. To sa uskutočnilo v sobotu 10. decembra v Štokholme, no legendárny hudobník na ňom nevystúpil. Na ceremoniáli sa však predstavila americká speváčka a spisovateľka Patti Smith, ktorá zaspievala v sprievode orchestra Dylanovu skladbu A Hard Rain’s A-Gonna Fall. Príhovor na počesť pesničkára prečítal člen akadémie Horace Engdahl.

Rodák z mesta Duluth v Minnesote je vôbec prvým hudobníkom, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru. Členovia akadémie mu ju udelili 13. októbra za „vytvorenie nových básnických vyjadrení v rámci americkej tradície skladania piesní“. Muzikant na pokusy akadémie spojiť sa s ním spočiatku nereagoval, koncom októbra však nakoniec zatelefonoval sekretárke akadémie Sare Danius a oznámil jej, že prestížnu cenu prijíma. „Zo správ o Nobelovej cene som zostal bez slov. Veľmi si cením túto poctu,“ povedal vtedy spevák.

Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový eponymný album, pričom v súčasnosti má na konte 37 štúdiových nahrávok. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman.

V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, o tri roky neskôr si prevzal Grammy za celoživotný prínos. V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000) získal Oscara aj Zlatý glóbus. Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias. Na konte má tiež viacero kníh, z ktorých najznámejšia je experimentálna poézia vo forme prózy s názvom Tarantula (1971).

debata chyba
Viac na túto tému: #turné #Bob Dylan #Švédsko #koncerty #Nobelova cena za literatúru #prednáška