Lou Rhodes z Lamb: Tvorivosť ma vedie rôznymi smermi

Po rozchode odchod z veľkomesta do dedinského prostredia. Od triphopu k akustickému folku. V živote anglickej hudobníčky Lou Rhodes sa udiali veľké životné zmeny. Napriek tomu sa úplne neizolovala. Rozbehla úspešnú sólovú kariéru, kolegovia z elektronickej scény si ju začali pozývať na hosťovanie a opäť našla spoločnú reč s Andym Barlowom, s ktorým obnovila kultovú elektronickú skupinu Lamb, známu tým, že stála pri zrode tzv. bristolskej klubovej scény.

14.12.2016 12:00 , aktualizované: 15.12.2016 10:59
debata
Lou Rhodes zahrá a zaspieva v Bratislave už vo... Foto: lourhodes.com
Lou Rhodes Lou Rhodes zahrá a zaspieva v Bratislave už vo štvrtok 15. decembra.

Svoje obavy z rýchleho životného tempa zhmotnila do štvrtej štúdiovej nahrávky theyesandeye, s ktorou príde 15. decembra do bratislavského MMC. (Aktualizácia: Koncert bol zrušený z organizačných dôvodov, čítajte viac.)

Do Bratislavy prichádzate po dvoch rokoch, teraz so sólovým projektom. Aké sú pre vás návraty do krajín, kde ste už vystupovali?
Skutočne si prajem, aby som si mohla robiť denník zo všetkých koncertov, na ktorých som kedy hrala. Moja pamäť je príšerná a mnohé spomienky z pracovných ciest sú rozmazané! Naozaj sa opäť teším do Bratislavy, kde prídem s veľmi zvláštnou zostavou spojenou s albumom theyesandeye. Hrám s dvoma úžasnými multiinštrumen­talistami a budeme mať neskutočne krásne nástroje ako napríklad harfu či hudobnú pílku. Keď sa vraciam do mesta, kde som už predtým niekedy hrala, je to pre mňa vskutku čarovné. Pristanem na letisku a zrazu sa začínajú v mojom vnútri vyjavovať fragmenty, ktoré som na týchto miestach zažila. Všetko je vzácnou súčasťou každej skúsenosti.

Časť z fanúšikov i publicistov tvrdila o vašej sólovej kariére, že pôjde iba o prechodnú kapitolu, no váš štvrtý album je dôkazom, ako úspešne dokážete koexistovať medzi sólovou dráhou a skupinou Lamb. Ako sa vám to podarilo?
Práve teraz žonglujem s mnohými vecami naraz. Tvorím piesne pre Lamb, pokračujem v sólovom projekte, píšem, maľujem a som aj matkou. Ako ľudská bytosť si myslím, že je dobré ctiť všetky aspekty svojej kreativity a práve moja sólová dráha napĺňa odlišnú časť môjho ja, ako je to napríklad pri skupine Lamb. Tvorivosť prichádza z môjho vnútra a vedie ma v mnohých smeroch, čo zase odo mňa vyžaduje rôzny rad výlevov.

V sólovej tvorbe ste sa vybrali do sveta akustickej hudby, za ktorou sčasti stál aj váš odchod z rušného mesta na opustenú farmu. Ako zmena prostredia ovplyvnila vašu tvorbu?
Opustila som Manchester kvôli Londýnu, no v roku 2004 som aj z neho odišla žiť do vidieckej komunity. To bolo v čase, keď sa duo Lamb rozpadlo. Dalo by sa však povedať, že stále robím podobný druh hudby. Andy sa takisto presťahoval z mesta a žije na podobnom mieste ako ja. Posledné dva albumy Lamb sme nahrali na tomto mieste a príroda bola do značnej miery súčasťou nášho projektu. Odchod z mesta musí súvisieť s ďalšími dôležitými životnými rozhodnutiami, nie iba s tým, aký druh hudby idem práve tvoriť. Môže sa zdať ťažké robiť naplno tzv. urban music, keď ste preč z veľkomesta, ale život je predovšetkým o výzvach. Vaše vnútro naberá smer cez celý rad skúseností. Neovplyvňuje vás iba to, kde práve žijete.

Slovenské publikum pozná Lou Rhodes aj vďaka... Foto: SITA, Michal Burza
Lou Rhodes Slovenské publikum pozná Lou Rhodes aj vďaka vystúpeniam na festivale Pohoda.

Nový album ste nahrávali neďaleko vašej farmy, aby ste do nahrávky mohli preniesť atmosféru anglickej dediny. Čím vás toto prostredie inšpirovalo?
Štúdio, kde sme nahrávali, patrí mojim priateľom a som nesmierne poctená, že mi to umožnili. Byť v krásnej a otvorenej krajine bola určite nesmierne cenná ingrediencia tohto albumu, takisto aj vybavenie štúdia zohrávalo rovnako dôležitú úlohu. Našli sme v ňom neskutočnú kolekciu starodávnych analógových zariadení, ktoré korešpondovali so zbierkou reverbov (prídavných efektov) môjho spoluproducenta Simona Byrta. Táto kombinácia vytvorila na zázname nadčasové pocity. Od samého začiatku sme vedeli, že chceme zvoliť prirodzený prístup a zachytiť tak dlhú tradíciu akustických pesničkárov.

Niekto by možno očakával, že sa na farme obklopíte ovečkami, no vo vašom domove máte iba mačky, dokonca ste o nich napísali aj knižku Phlunk, ktorá sa dočkala aj úspešného pokračovania. Nežijete teda rada v stáde a ste skôr individualistka?
(smiech)… Áno, myslím, že sa najviac viem identifikovať s mačkami. Som solitér, ale nie individualistka. Som introvert, ale milujem svoju rodinu a blízkych priateľov s vášňou. Rozhodne nežijem v kŕdli, ani v svorke.

Necítite sa niekedy izolovaná od diania vo veľkomestách?
Bývam na vidieku, ale je to iba štyridsať minút od Bristolu, kam chodievam učiť raz za týždeň hudbu. Bristol má veľmi prosperujúcu hudobnú scénu a pulzujúcu kontrakultúru, takže môžem do seba dostať mestský život a pachuť vždy, keď to potrebujem. Tiež veľa cestujem a hrám v hlavných mestách po celom svete. Vtedy sa rada ponáram do mestského spôsobu života. Všetko to je o mojej osobnej rovnováhe. Milujem mestskú kultúru a jej duch vo mne prebýva dlho potom, čo som už späť na dedine. Je vo mne nahromadená a postupne zo mňa mizne. Zo všetkého najviac však milujem prebudiť sa v prírode s čistou mysľou a za zvukov bzukotu hmyzu a šumenia vetra.

Publicisti vás radi priraďujú k folkovej vlne a pasujú za nástupkyňu legendárnej, no tragickej postavy Nicka Draka, s ktorým vás spája aj to, že ste sa tiež usadili ďaleko od ruchu veľkomesta.
Drake bol jedinečný, zvláštny a tragický. Zbožňujem jeho hudbu a do značnej miery je prítomný aj v mojej tvorbe. Je mi cťou, keď môžem byť spájaná s jeho piesňami. Inšpiroval ma v čase, keď som si začala raziť vlastnú cestu, pričom som nechcela napodobňovať jeho štýl. Ten by mal byť pre každého osobitý.

Je pre vás anglické pesničkárstvo niečím výnimočné?
Nie som si istá, že by malo na moju tvorbu osobitný vplyv iba britské pesničkárstvo. Toľko z mojich vzorov pochádza z druhej strany Atlantiku: z USA a Kanady. Skoro som počúvala Joni Mitchell, Crosby, Stills and Nash či Leonarda Cohena a o čosi neskôr som sa dostala k Elliottovi Smithovi a k súčasným umelcom ako Devendra Banhart a Sufjan Stevens. Svet anglicky hovoriacich pesničkárov sa tiahne v mnohých smeroch, cez mnohé krajiny a oceány.

Na novom albume spievate aj o tom, že s naším svetom nie je niečo v poriadku. Je jednou z možností na záchranu únik od civilizácie, vytváranie komunít, spomalenie životného tempa?
Rada by som verila, že ľudstvo je schopné sa posúvať a uvedomí si, že musíme za každú cenu ochrániť našu planétu. Mnohí však radšej zostanú zaslepení voči tomu, čo sa okolo nich deje. V politickom svete sa udial desivý posun ku krajnej pravici a xenofóbnemu a sebeckému hľadisku, príčinou čoho je rozdeľovanie a nenávisť. Keď sú ľudia uväznení v chudobe a konzume, kŕmení nezdravým občerstvením a televíziou a majú ešte k tomu pocit, že ich hlas nie je vypočutý, zostávajú stratení a pociťujú zlosť. Mestá majú tendenciu zmiesť každého, kto sa chce z toho vymaniť. Niekedy je lákavé uniknúť a nájsť si svoje miesto ďaleko od všetkého, čo však nie je riešenie súčasných problémov. Je povinnosťou všetkých nás, ktorí môžu vidieť cez ilúziu, aby sme pokračovali v zmenách, a to vo všetkom, čo robíme.

Ľudová hudba prežije stáročia. Toto vaše vyjadrenie sa bytostne týka aj tvorby, ktorú robíte so skupinou Lamb. Tie piesne sú už tradíciou či mementom mestskej generácie 21. storočia a zostanú navždy jej výpoveďou.
Dobrá hudba je nadčasová. Často si púšťam svoje nahrávky z mladosti a cítim sa, akoby to bolo len nedávno, keď sme ich pripravovali. Technológia posúva čas dopredu, ale z celého srdca dúfam, že naša hudba s Lamb i moja sólová tvorba zostanú prítomné aj v nadchádzajúcich stáročiach.

Lou Rhodes (1964)

Pochádza z Manchestru, kde spolu s Andym Barlowom založila jednu z najvplyvnejších elektronických skupín Lamb. Toto duo nahralo dohromady sedem nahrávok, ktoré prezentovalo na frekventovaných turné. Po koncertnej prestávke nasledovala aj tvorivá pauza. Keď sa Lou rozišla s manželom Crispinom, odišla spolu so svojimi dvoma deťmi žiť na farmu do mestečka Wiltshire. Oprášila starú gitaru a začala ňou sprevádzať svoje intímne pesničky, ktorými oživuje tradíciu anglického folku. Tento rok vydala svoj štvrtý štúdiový album theyesandeye.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #rozhovor #Lamb #Lou Rhodes #Bristol #theyesandeye