Počúvajme hlavne seba, radí slovenská skupina Longital

Pri všetkých zvukoch a informáciách, ktoré denne nasávajú naše zmysly, pri všetkých rutinných úlohách, ktoré plníme, sme si už akosi odvykli počúvať to, čo je nám najprirodzenejšie, samých seba. O tom, že návrat do vlastného vnútra môže byť len na prospech, hovorí aj najnovší album slovenskej skupiny Longital s názvom Divoko, ktorým zavŕšila mimoriadne úspešný rok.

16.12.2016 14:00
Longital Foto:
Zostava skupiny Longital – Shina, Daniel Salontay a Marián Slávka.
debata

Okrem neho vyšla v marci „dlhodielcom“ aj nahrávka Longital Suita odkazujúca na minuloročný rovnomenný projekt. V tom spojili svoje sily so sláčikových kvartetom. „Suitu sme už mali nahratú z minuloročných Konvergencií, no netušili sme, že budeme vydávať cédečko. Rozhodnutie prišlo v januári a spoločne so Slavom Solovicom sme sa dohodli, že ideme do toho a on záznam zremixuje. Zároveň sme si povedali, že si dáme aj koncertnú šnúru, no len po 4–5 mestách. Na viac sme si netrúfli. Je to predsa len náročnejší projekt,“ hovorí speváčka Shina, ktorá tvorí kapelu Longital spolu s Danielom Salontayom a Mariánom Slávkom.

Prišla aj pozvánka na hudobný festival Pohoda, ktorá bola podľa jej slov dokonalým vyústením celého projektu: „Všetko vyšlo perfektne – ľudia, počasie, hráči, jednoducho všetko. Vždy sa zvykne niečo pokaziť, obzvlášť na festivaloch, kde môže byť zlý zvuk, môže pršať, čokoľvek… Ale po tomto vystúpení sme sa zhodli, že pravdepodobne išlo o náš najlepší koncert.“

Z mesta do prírody

Začiatkom roka si však trojica povedala, že by bolo načase po vyše piatich rokoch vydať aj vlastný album. Skladby nahrali v máji a už na jeseň ich hrali aj naživo. Medzitým sa však opäť vrátili k staršiemu projektu. Už minulý rok začali vo Vysokých Tatrách nakrúcať klip Na horu a dolu, no okolnosti ich donútili zverejniť ho až v septembri, tesne pred vydaním nového albumu Divoko.

„Ten klip bol k tomu predchádzajúcemu ,bestofkovémuʻ albumu (A to je všetko? z roku 2015, pozn. red.), len príroda tomu nebola až tak naklonená, aj autori klipu mali rôzne problémy. Vyšlo to nakoniec tak, že sme ho uviedli až týždeň pred vydaním albumu Divoko. Ale nakoniec sa nám zdalo, že to všetko tak nejako do seba zapadá, Divoko aj skladba Na horu a dolu, to sú témy, ktoré nám pasovali dokopy. Tým klipom sme podporili aj iniciatívu Všetko pre nič lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Vraveli sme si, že to je najlepšia vec, ktorú vieme pre verejnú sféru urobiť, lebo do politiky sme sa moc miešať nechceli,“ vysvetľuje speváčka premostenie medzi starším a novým albumom.

Aj nový album Divoko nahrávali v prostredí divokej prírody, slovensko-českého pohraničia v Bielych Karpatoch, ktoré si kapela nevie vynachváliť. „Keď vyjdete v noci von, je tam úplné ticho, úplná tma. Vtedy naozaj človek cíti, že sme spojenie s týmto svetom trošku prerušili a že toho hluku, svetla a informácií je tak veľa, že sme úplne zahltení. Keď z času na čas nerobíme tieto veci, to, že sa úplne odovzdáme tichu a počúvame seba, nemôžeme byť celkom duševne zdraví, a vidno to aj na spoločnosti. Ľudia začínajú byť informačným smogom preťažení,“ myslí si Shina.

Divokosť v srdci

Novinka však podľa jej slov nechce hlásať návrat k prírode: „Ide skôr o návrat k nejakému miestu v sebe, kde môžeme tvoriť, v ktorom sa dá ešte niečo pôvodné nájsť. Miesto, kde si človek povie: Aha, toto vlastne chcem. Nie to, čo mi hovoria druhí. Album Divoko, aspoň pre mňa, znamená aj úprimnú a rýchlu reakciu, pri ktorej netreba zbytočne premýšľať. Myslím, že to funguje najmä u žien, muži nie sú takí zvyknutí počúvať vlastnú intuíciu. Možno sa jej nenaučili tak dôverovať. Nadstavba dlhého uvažovania je niekedy zbytočná, najmä pri ľudských témach. Samozrejme, sú rôzne iné komplikované témy, aj politické, v ktorých sa treba vyznať, ale myslím, že každý vie napríklad hneď povedať, aké jedlo má rád, alebo aký typ muža alebo ženy sa mu páči.“

Longital sa nedávno zapojili aj do kompilácie Ostrov hudby, ktorá spojila štyri slovenské nezávislé vydavateľstvá. Okrem iných aj Slnko records, ktoré Shina a Daniel Salontay založili v roku 2001. Na nahrávku prispeli skladbou Div divúci, ku ktorej dnes vydávajú aj videoklip. „Skladbu sa nám nejako nepodarilo nahrať na album, a tak sme si povedali, že ju nahráme ako taký dôvetok, bodku. A ukázalo sa, že sa bude perfektne hodiť na kompiláciu,“ dodáva Shina. Na fanúšikov však čaká ešte koncertný dôvetok. Longital vystúpia 17. decembra v Liptovskom Mikuláši, 22. decembra sa zase predstavia v Brezne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #album #Longital #Shina #Longital Suita #Ostrov hudby #Divoko #Na horu a dolu