Gombitovej a Žbirkova cesta časom

Dva príbehy, ktoré sa na viacerých miestach pretli, no život ich odklonil odlišnými smermi.

22.12.2016 14:00
Miro Žbirka, Marika Gombitová Foto:
Hosťom koncertov Mira Žbirku je Marika Gombitová.
debata

Aj kvôli nehode, ktorá obmedzila možnosti Mariky Gombitovej, sa speváčka roky držala v ústraní. Kým ona zdolávala osobné výzvy, Miro Žbirka si zase plnil hudobné sny. Jedným z nich bolo aj opätovné profesionálne stretnutie s Gombitovou. Splnil sa mu, keď sa v septembri stretli na jednom pódiu na jeho koncertoch. Počas jesene sa obaja „stretli“ aj na pultoch kníhkupectiev. Obaja totiž vydali autobiografické knihy. A čitateľa pozývajú na cestu časom, počas ktorej ich nechajú nahliadnuť nielen do zákulisia ich tvorby, ale aj do svojho súkromia.

Foto: Slovart
Zblízka Miro Žbirka

„Skutočne sme boli partneri, ale len spevácki. Zakaždým, keď som začal spievať a Marika sa pridala, mal som pocit, že zafungovala chémia a poslucháč nadobudol dojem, že patríme k sebe,“ hovorí Žbirka vo svoje knihe nazvanej Zblízka. Napísal ju spolu s českým hudobným publicistom Honzom Vedralom a predstavuje ho najmä ako hudobníka. Od detstva, keď ho ovplyvňovali starší bratia Jason a Tony aj mama – Angličanka -, vďaka ktorej poznal texty svojich obľúbených piesní, cez obdobie Modusu a prvé sólové úspechy, keď si ešte niektorí mysleli, že Žbirka je meno nejakej speváčky, až po rok 2014 a nahrávanie albumu Miro v Abbey Road a neskoršie turné s anglickými hudobníkmi a Gombitovou.

Kniha Zblízka však nie je „suchopárnou“ trajektóriou Žbirkových hudobných úspechov. Jeho hudobný príbeh je zaujímavý sám osebe, „Meky“ ho však košatí množstvom šarmantných historiek, intímnejších informácií aj pikošiek, ako sú stretnutie s Bonom na večeri v Egypte či tanec s Fridou zo skupiny ABBA. Komplexný pohľad na speváka dopĺňa množstvo fotografií. Dominantný je však text prehľadne členený do kapitol s graficky oddelenými odbočkami venovanými rôznym témam, ktoré knihu oživujú a spoluvytvárajú pocit komplexného a dotiahnutého diela.

Marika Gombitová: Úlomky spomienok Foto: Ikar
Marika Gombitová Úlomky spomienok Marika Gombitová: Úlomky spomienok

Zatiaľčo v Žbirkovej knihe Zblízka Honza Vedral prerozprával jeho príbeh a využil prtom množstvo citátov, Marika Gombitová si v knihe Úlomky spomienok zvolila inú cestu. Jej rozprávanie český novinár Miroslav Graclík zaznamenal ako priamu reč speváčky. Knihy sa tak líšia formou, ale obsahovo sú podobné v tom, že Gombitová tak ako Žbirka okrem svojej tváre hudobníčky a pohľadu na to, ako počas socializmu fungovala populárna hudba ukazuje v knihe aj svoje súkromie. Predstavuje čitateľovi napríklad svoju prvú veľkú lásku Rudiho, ktorý ako západný Nemec skomplikoval život jej sestre zamestnanej na polícii. Je tu aj ďalšia láska – k Talianovi Albertovi. Gombitová hovorí aj o tom, ako sa vyrovnávala s nehodou, bola na operácii v Moskve a vysvetľuje aj, prečo pre ňu nie je také jednoduché vrátiť sa na pódiá alebo do štúdia.

„Moje ochrnutie je vyššie než u iných vozičkárov, zasiahlo mi aj bránicu a brušné svaly. (…) Veľmi ma bolí, keď ľudia nepoznajú moje možnosti a súdia ma, že nerobím viac, že častejšie nevystupujem alebo sa neobjavujem v spoločnosti. Ja však jednoducho niektoré veci nemôžem zvládnuť tak, ako ich zvládajú iní vozičkári, ktorí majú ochrnuté len dolné končatiny,“ hovorí speváčka s tým, že potrebuje okolo seba ľudí, ktorí jej pomôžu. Tých opäť našla v dvojici svojich manažérok, ktoré jej pomohli nielen vrátiť sa na pódiá, ale aj otvoriť sa viac svetu.

V textovej časti sú možno Úlomky spomienok oproti Žbirkovej knihe Zblízka o čosi útlejšie, vynahrádzajú to však množstvom najrôznejších archívnych fotografií. Knihu zároveň dopľňa pomerne rozsiahly zoznam mapujúci nielen jej diskografiu, ale podrobne aj koncerty od roku 1972, televízne vystúpenia a ponúka aj zoznam autorov textov a hudby k jej piesňam (mnohé z nich zložila sama).

Úlomky spomienok a Zblízka sú knihy nabité spomienkami, zaujímavými informáciami a ponúkajú nevšedný pohľad do zákulisia fungovania populárnej hudby. Ako darček potešia nielen fanúšikov oboch hudobníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka #Marika Gombitová #Zblízka