Zomrel spevák George Michael, mal iba 53 rokov

Vo veku 53 rokov, pokojne a doma, zomrel britský spevák cyperského pôvodu George Michael. Autor jednej z najznámejších vianočných pesničiek Last Christmas tak skonal práve počas Vianoc. Príčinou náhleho úmrtia bol podľa jeho manažéra Michaela Lippmana infarkt.

26.12.2016 00:25 , aktualizované: 10:00
George Michael Foto: ,
George Michael zomrel vo veku 53 rokov.
debata (56)

Umelecká agentka Cindi Bergerová, ktorá o úmrtí informovala ako prvá, povedala, že spevák teraz nebol chorý. Polícia uviedla, že neexistujú žiadne podozrivé okolnosti jeho smrti. Až do výsledkov pitvy nebude polícia okolnosti jeho smrti komentovať a rodina speváka požiadala o rešpektovanie ich súkromia.

"Som hlboko šokovaný. Stratil som milovaného priateľa – najláskavejšieho, najštedrejšiu dušu a výnimočného umelca. Srdcom som s jeho rodinou a všetkými jeho fanúšikmi, komentoval nečakané úmrtie spevák Elton John. George Michael s ním naspieval dueto Don't Let The Sun Go Down On Me.

„Akurát som sa chystal do postele, keď som sa dozvedel smutné správy o Georgeovi Michaelovi. Nemám slov. Tento rok nám kruto vzal príliš veľa príliš mladých a skvelých ľudí. A George? Ten jemný chlapec? Skvelý talent?“ komentoval to Brian May, gitarista skupiny Queen, s ktorou Michael spolupracoval začiatkom 90. rokov.
Zľava: George Michael, Harvey Goldsmith, Bono,...
George Michael a Andrew Ridgeley počas koncertu...
+9Aretha Franklin a George Michael počas koncertu...

George Michael koncertoval aj na Slovensku, v roku 2007 prišiel do Bratislavy v rámci turné k výberovke svojich najväčších hitov Twenty Five. Spevák v minulosti bojoval s drogovou závislosťou aj alkoholom. V roku 2011 ho hospitalizovali vo Viedni kvôli zápalu pľúc. Vtedy preň musel prerušiť svoje turné Symphonica.

George Michael sa narodil ako Georgios Kyriacos Panayiotou v severnom Londýne. Počas kariéry trvajúcej takmer 40 rokov predal viac ako 100 miliónov albumov.

Slávu získal spolu so spolužiakom Andrewom Ridgeleym, keď založili duo Wham! Po rozpade kapely vydal viacero sólových albumov vrátane multimiliónových Faith a Listen Without Prejudice Vol. 1.

Spevák bol zvodcom žien, ale aj gay ikonou. Ku svojej homosexualite sa priznal koncom 90. rokov. Vtedy ho zatkli za nevhodné správanie sa na mužských toaletách. „Bol som hlúpy, ľahkovážny a slabý, keď som dovolil, aby sa moja sexualita ukázala takto. Vôbec sa však nehanbím,“ komentoval to vtedy.

Michael sa s Andrewom Ridgeleyom, druhou polovicou speváckeho dua Wham!, spoznal na základnej škole. Tam sa skamarátili a neskôr boli spolu s ďalšími členmi ska formácie The Executives. Vznikla koncom sedemdesiatych rokov a dlho nevydržala.

Neskôr založili Michael a Ridgeley duo Wham!, ktoré vzniklo v roku 1981 a názov dostalo podľa komiksových bublín, kde sa slovíčko Wham! objavovalo, keď hrdina dostal ranu.

V Británii uspeli takmer okamžite, Ameriku dobyli hneď s druhým albumom Make It Big s hitmi ako Freedom či Wake Me Up, Before You Go-Go. Michaelovým prvým sólovým singlom bola balada Careless Whisper, ktorú zložil práve spolu s Ridgeleyom. „Demo nás stálo asi tridsať libier a nahrali sme ho doslova v Andrewovej obývačke, zatiaľ čo bola jeho mama preč,“ spomínal spevák na pesničku.

Nasledoval singel Last Christmas dua Wham! Hoci dnes patrí k najpopulárnejším vianočným piesňam a stal sa hitparádovou jednotkou v mnohých krajinách, britskú hitparádu nedobyl. Tej totiž kraľovala charitatívna skladba projektu Band Aid Do They Know It's Christmas, v ktorej však spieval aj George Michael.

Duo Wham! čakalo v tom čase turné po Číne a stali sa prvou západnou pop skupinou, ktorá sa tam naživo predstavila. V roku 1986 ohlásili rozpad a George Michael sa začal venovať svojej sólovej kariére.

Tá nebola o nič menej úspešná. Už v roku 1987 vydal sólový debut Faith s hitmi ako I Want Your Sex či One More Try, z ktorého sa vtedy iba v Amerike predalo 10 miliónov kusov a celkovo ho doma má 25 miliónov poslucháčov.

Jeho ďalším albumom bol Listen Without Prejudice Vol. 1, ktorý vyšiel v roku 1990. Ďalší regulárny album Older vydal v roku 1996. Nasledovala platňa coververzií Songs From The Last Century (1999) a album Patience, ktorý vyšiel v roku 2004. Boli na ňom hity Amazing alebo Shoot The Dog. Protibushovská pesnička mala populárny animovaný klip.

V roku 2014 vydal George Michael album Symphonica, ktorý bol jeho prvou nahrávkou po desiatich rokoch. Obsahoval najmä živé verzie skladieb z jeho rovnomenného turné z rokov 2011 až 2012 so symfonickým orchestrom.

Na budúci rok plánoval George Michael comebackový album. Na udeľovaní BBC Music Awards to v polovici decembra potvrdil hudobník Naughty Boy, ktorý mal na album produkovať niekoľko piesní.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #George Michael #Last Christmas