George Michael: Jeden muž, ktorý povzbudil milióny ďalších

Rok 2016 sa pomaly blíži ku koncu, no ešte predtým stihol potvrdiť svoju neblahú povesť. Po veľkých osobnostiach hudobnej scény ako David Bowie, Prince či Leonard Cohen, ktoré počas neho opustili svet, zomrel 25. decembra vo veku 53 rokov aj britský spevák George Michael. Príčinou náhleho úmrtia bol podľa jeho manažéra Michaela Lippmana infarkt.

26.12.2016 19:19
debata (30)
George Michael počas jeho turné Live Global... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
George Michael George Michael počas jeho turné Live Global Tour v roku 2008.

Michael zomrel počas vianočných sviatkov, teda práve vtedy, keď sa jeho hlas pravidelne ozýva z éteru vďaka hitu Last Christmas skupiny Wham! Nikto by však nečakal, že tohtoročné Vianoce budú pre hudobníka skutočne posledné. Podľa umeleckej agentky Cindi Bergerovej, ktorá o úmrtí informovala ako prvá, spevák nebol chorý. Polícia však uviedla, že žiadne podozrivé okolnosti jeho smrti neexistujú a až do výsledkov pitvy ich nebude komentovať. Rodina speváka požiadala o rešpektovanie súkromia.

„Mám zlomené srdce zo straty môjho milovaného priateľa Yoga. Ja, jeho milovaní, jeho priatelia, svet hudby, svet všeobecne. Navždy ťa budeme milovať,“ reagoval na smrť svojho priateľa člen už nefungujúcej skupiny Wham! Andrew Ridgeley, s ktorým sa Michael zoznámil už počas stredoškolských štúdií. Spolu s ďalšími priateľmi založila dvojica ešte v roku 1979 ska skupinu The Executive, no nemala dlhé trvanie.

Začiatkom 80. rokov sa živil rôznymi zamestnaniami – ako DJ v reštauráciách, prácou na stavbe alebo ako uvádzač v kine. Takisto však začal písať prvé piesne, jednou z nich je aj skladba Careless Whisper, ktorú zložil spoločne s Ridgeleym. Tvorivý tandem skúsil šťastie pod hlavičkou hudobnej skupiny ešte raz. V roku 1981 založili duo Wham!, ktoré dostalo názov podľa komiksových bublín. Slovíčko Wham! sa v nich zvyklo objaviť vždy, keď hrdina dostal ranu.

George Michael a Andrew Ridgeley počas koncertu... Foto: SITA/AP
George Michael Andrew Ridgeley George Michael a Andrew Ridgeley počas koncertu skupiny Wham! v Číne (1988).

Na prvých nosičoch ich debutového singlu Wham Rap! by sme však namiesto Georgea Michaela našli ešte meno Georgios Kyriacos Panayiotou. „Vedel som, že si chcem zmeniť meno, ale Wham Rap! (ich prvý singel, pozn. red.) už bol vo výrobe a ja som sa stále nemohol rozhodnúť. Takže vzniklo okolo 20-tisíc nahrávok s mojím pôvodným menom,“ spomína si Michael v knihe Bare: George Michael, His Own Story z roku 1991. Meno Michael sa mu vraj vždy páčilo. Volal sa tak aj jeho strýko či otec jeho blízkeho priateľa Davida Austina. Výsledkom bol George Michael a on sám bol veľmi spokojný s tým, že sa nevzdal ani svojich gréckych koreňov.

Wham! uspeli v Británii takmer okamžite. Ameriku dobyli hneď s druhým albumom Make It Big s hitmi ako Freedom či Wake Me Up, Before You Go-Go. Nasledoval singel Last Christmas. Hoci dnes patrí k najpopulárnejším vianočným piesňam a stal sa hitparádovou jednotkou v mnohých krajinách, britskú hitparádu nedobyl. Tej totiž kraľovala charitatívna skladba projektu Band Aid Do They Know It's Christmas, v ktorej však spieval aj George Michael.

V tom čase sa vydali aj na turné po Číne a stali sa tak prvou západnou popovou skupinou, ktorá sa tam naživo predstavila. V roku 1986 ohlásili rozpad a George Michael sa začal venovať svojej sólovej kariére.

Aj keď kapela spôsobila v 80. rokoch takzvanú Wham-mániu, Michael jej tieň dlho prekračovať nemusel. Jeho sólová kariéra nabrala už od začiatku poriadne obrátky. Jeho vzostupnej popularite pomohol aj duet I Knew You Were Waiting (For Me), ktorý nahral začiatkom roka 1987 s americkou speváčkou Arethou Franklinovou. Za spoločnú skladbu si obaja odniesli aj prestížnu cenu Grammy.

So speváčkou Arethou Franklinovou na turné... Foto: SITA/AP, Robert Kozloff
George Michael So speváčkou Arethou Franklinovou na turné Faith World Tour v roku 1988.

Ten istý rok prišiel na svet jeho debutový sólový album Faith s hitmi ako I Want Your Sex či One More Try, z ktorého sa vtedy iba v Amerike predalo 10 miliónov kusov a celkovo ho doma má 25 miliónov poslucháčov. Skladba I Want Your Sex vyšla ako singel ešte pred vydaním celého albumu a vďaka istej dávke kontroverzie spustila vlnu protestov. Niektoré britské rozhlasové stanice ju vo vysielaní zakázali, americká MTV zase musela trikrát zostrihať videoklip, kým ho dostala do akceptovateľnej podoby. Spevákovi vyčítali najmä prílišnú sexuálnu otvorenosť či priam demonštráciu promiskuity. On však trval na tom, že pieseň propaguje monogamný vzťah.

Album Faith vydláždil Georgeovi Michaelovi cestu medzi hviezdy hudobnej scény, čo len potvrdil nasledujúcimi nahrávkami Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990) a Older (1996). V roku 1998 však prišiel zlom a spevák sa zrazu obrátil Amerike chrbtom. Predchádzal tomu incident na verejných toaletách blízko jeho domu v Beverly Hills, po ktorom ho pre nevhodné správanie zatkla polícia. George Michael vtedy pre stanicu MTV prezradil, že podľa jeho názoru išlo o úmyselnú sabotáž. Na nepríjemnú príhodu s políciou neskôr reagoval aj prostredníctvom pilotného singlu Outside z jeho „best of výberovky“ Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael (1998).

George Michael si preberá cenu American Music... Foto: SITA/AP, Alan Greth
George Michael George Michael si preberá cenu American Music Awards v Los Angeles (1989).

Michael následne verejne priznal svoju homosexualitu, aj keď dovtedy necítil potrebu deliť sa o túto informáciu s médiami. Spôsob, akým to dokázal, neskôr povzbudil celú generáciu mladých mužov. „Nikdy som nemal morálny problém ohľadom toho, že som gay. Myslel som, že som sa párkrát do žien zamiloval. Potom som sa však zaľúbil do muža a uvedomil som si, že žiaden z tých vzťahov láska nebola,“ priznal neskôr. Svoju orientáciu skrýval z iných dôvodov. Homosexualita sa často spájala s ochorením Aids a spevák touto informáciou nechcel vystrašiť svoju rodinu, najmä matku.

V roku 1999 vydal George Michael platňu cover verzií s názvom Songs From The Last Century, v roku 2004 zase album Patience, na ktorom boli aj hity ako Amazing alebo Shoot The Dog – protibushovská pesnička s populárnym animovaným klipom. George Michael koncertoval aj na Slovensku, v roku 2007 prišiel do Bratislavy v rámci turné k výberovke svojich najväčších hitov Twenty Five.

V roku 2014 vydal album Symphonica, ktorý bol jeho prvou nahrávkou po desiatich rokoch. Obsahoval najmä živé verzie skladieb z jeho rovnomenného turné z rokov 2011 až 2012 so symfonickým orchestrom. Na budúci rok plánoval comebackový album. Na udeľovaní BBC Music Awards to v polovici decembra potvrdil hudobník Naughty Boy, ktorý mal na album produkovať niekoľko piesní.

George Michael bol zvodca žien aj gay ikona. V minulosti tiež bojoval s drogovou závislosťou či alkoholom. Má na tom veľký podiel aj strata dvoch blízkych osôb – jeho matky, ktorá zomrela v roku 1997, a priateľa Anselma Feleppa, ktorý skonal v roku 1993.

Na svojom konte má množstvo ocenení. Magazín Billboard ho zaradil na 40. miesto rebríčka 100 najúspešnejších interpretov všetkých čias. Získal napríklad dve Grammy, tri BRIT Awards, štyri Ivor Novello Awards či tri American Music Awards. Počas kariéry trvajúcej takmer 40 rokov predal viac ako 100 miliónov albumov.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #úmrtie #George Michael #Wham! #Last Christmas #Andrew Ridgeley