Rozlúčka s Georgeom Michaelom

Fanúšikov hudby poznačila s blížiacim sa koncom roka ďalšia smutná správa - odišiel spevák George Michael, a to symbolicky v čase, keď sa z rádií ozýva jeho vianočný hit Last Christmas.

28.12.2016 09:11
george Michael Foto: ,
Ľudia si uctili speváka Georgea Michaela pred jeho domom v Londýne.
debata

Ľudia sa s popovým idolom a bývalým členom britskej formácie Wham! lúčia odkazmi a kvetinami pred jeho domom v Mill Cottage v Goringu, kde zomrel v noci zo soboty na nedeľu. Sviečky horia aj pred spevákovým domom v Highate na severe Londýna.

Špekuluje sa o drogách

Michael sa už pred časom stiahol z verejnosti, s fanúšikmi komunikoval len prostredníctvom sociálnych sietí. Na Facebooku naposledy informoval o tom, že je „zaneprázdnený dokončovaním špeciálneho dokumentárneho filmu Freedom (Sloboda)“. Michaelom objavené archívne fotografie, ktoré zatiaľ neboli zverejnené, doplnia nové rozhovory so spevákom a film by mal mať premiéru v marci 2017.

Ráno 25. decembra našiel Michaelovo telo jeho priateľ Fadi Fawaz, partnermi boli od roku 2011. „Plánovali sme ísť na vianočný obed. Prišiel som ho zobudiť, no bol mŕtvy, ležal nehybne v posteli… V poslednom čase bolo všetko veľmi komplikované, no na Vianoce sa veľmi tešil a ja tiež. Teraz je všetko zničené. Chcem, aby si ho ľudia pamätali takého, aký bol – prekrásny človek,“ povedal Fawaz denníku The Daily Telegraph.
Ľudia si uctili speváka Georgea Michaela pred...
Ľudia si uctili speváka Georgea Michaela pred...
+3Ľudia si uctili speváka Georgea Michaela pred...

Lekár potvrdil infarkt, The Daily Telegraph prišiel s informáciou od nemenovaného zdroja, ktorý tvrdí, že George Michael bol pred časom ošetrený v nemocnici po predávkovaní heroínom a za úmrtím môžu byť podľa neho tiež drogy – užívatelia heroínu totiž často zomierajú práve na infarkt. Aj keď informácia je zatiaľ len nepodloženou špekuláciou, pravda je, že Michaelova minulosť sa s drogami naozaj spája.

George Michael bol nielen hudobná, ale aj gay ikona. K homosexualite sa verejne priznal na konci deväťdesiatych rokov a aktívne podporoval sexuálne menšiny i aktivity LGBTI komunity. Okrem toho sa venoval dobročinnej činnosti – ako anonym prispieval ľuďom trpiacim na AIDS, rakovinu a podporoval aj deti v tiesni.

Namiesto Queen koncertoval Wham!

V komunistickej Číne zaznel pop prvýkrát naživo v roku 1985 práve v podaní Georgea Michaela a Andrewa Ridgeleya. Ich Wham! bola prvou kapelou zo Západu, ktorá koncertovala pred čínskym publikom. Michael mal vtedy dvadsaťjeden rokov. Vystúpenie museli prispôsobiť prísnym podmienkam, videoklipy kontroverzného dua podliehali cenzúre – museli vypustiť erotické scény, sexuálny podtext a hlasitosť počas koncertu znížiť na polovicu. Michael priznal, že koncert v čínskom Pekingu bol najťažší, aký kedy odohral.

Pätnásťtisícový dav snímala kamera a reakcie ľudí sledovala tajná polícia, publikum tak neprejavovalo žiadne emócie a bolo neprirodzene tiché. Vystúpenie síce patrí medzi menej vydarené, no koncert bol revolučný. Lístok si údajne kúpili aj ľudia, ktorí nemali potuchy, o akú hudbu ide, boli jednoducho zvedaví na kapelu zo Západu. Vláda mala na výber medzi dvoma interpretmi, rozhodovala sa, či do krajiny pustí Wham! alebo Queen. Napokon si vybrali Wham!, údajne aj vďaka malému „podfuku“ manažéra kapely Simona Napier-Bella. Ten označil headlinera Queenu Freddieho Mercuryho za „okázalého“ a Wham! opísal ako neškodnú skupinu určenú pre „mladú strednú triedu“.
Zľava: George Michael, Harvey Goldsmith, Bono,...
George Michael a Andrew Ridgeley počas koncertu...
+9Aretha Franklin a George Michael počas koncertu...
George Michael bol okrem iného majstrom v reinterpretovaní piesní iných hudobníkov, coverom jednej z jeho najobľúbenejších skladieb Somebody to Love vzdal v roku 1992 Freddiemu Mercurymu, ktorý umrel na AIDS v roku 1991, hold pred niekoľkotisícovým davom na londýnskom futbalovom štadióne Wembley.Hity Careless Whisper či Wake Me Up Before You Go Go sú symboly osemdesiatkovej nostalgie a bolo by hriechom nepripomenúť si ich práve teraz…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #George Michael