Rádiá musia od Nového roka hrať ešte viac slovenskej hudby

Slovenské rádiá musia od Nového roka hrať viac domácej hudby. Podľa zákona o vysielaní a retransmisii sa podiel slovenských hudobných diel vo vysielaní komerčných rádií zvyšuje z 20 na 25 percent času a z 30 na 35 percent času v prípade okruhov verejnoprávneho vysielateľa, teda Slovenského rozhlasu RTVS.

02.01.2017 14:00
Slovenský rozhlas Foto: ,
Okruhy Slovenského rozhlasu (okrem výnimiek) musia od roku 2017 zaradiť do vysielania až 35 percent slovenskej hudby.
debata (41)

Z hranej slovenskej hudby musí byť pritom pätina nie staršia ako päť rokov. Túto povinnosť nemusia dodržiavať iba tí, ktorým Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) udelila výnimky. Na kvótu novej slovenskej hudby ich dala pre internetové Rádio Pyramída, spoločnosti T. W. Rádio, s. r. o., pre Rádio 7, tiež rockovo zamerané Rádio Anténa Rock, Aligator – Classic rock radio a Rocková republika a tzv. oldies Rádio Vlna a Rádio Best FM. Žiadosti vysielateľov Rádia Expres, Fun radio, Európa 2 a Rádio Košice, ktorí požadovali plošnú výnimku, zamietla. Všetky výnimky udelila na obmedzený čas, a to do 31. decembra 2017.

V rádiách vysielajúcich na Slovensku sa hrá viac slovenskej hudby od 1. apríla 2016. Za nedodržanie kvót hrozia sankcie. Tie môžu byť nefinančné – upozornenie na porušenie zákona, a finančné – pokuty v rozpätí od 99 eur do 1 659 eur. V súvislosti s kvótami začala RVR doteraz jedenásť správnych konaní. Na poslednom minuloročnom zasadnutí, ktoré sa konalo 20. decembra, tri z nich ukončila a uložila prvé sankcie spoločnostiam Winter média, a. s. (Rádio Piešťany) a Jolin, s. r. o. (Radio Plus).

Zavedenie kvót na hranie slovenskej hudby v rádiách napadol koncom mája 2016 na Ústavnom súde SR generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Podľa jeho názoru nerešpektujú viaceré princípy právneho štátu, neprípustným a neodôvodneným spôsobom retroaktívne zasahujú do vlastníckych práv vysielateľov rozhlasovej programovej služby a ich práva na ochranu majetku, ako aj do práva na podnikanie, pričom tiež narúšajú pravidlá hospodárskej súťaže.

Minister kultúry Marek Maďarič stojí za menou zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá rádiám prikázala minimálne objemy hrania slovenskej hudby. Ministerstvo kultúry bude rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu. Maďarič si myslí, že kvóty sú z ústavného hľadiska v poriadku, čo podľa neho dokazuje aj stanovisko právnikov MK SR, uviedol pre médiá po poslednom tohtoročnom rokovaní vlády 14. decembra.

„Kvóty rádiá rešpektujú, nepočul som o poslucháčskej nespokojnosti. Čo je podstatné, neklesá ani objem reklamy v rádiách, naopak, momentálne sú na tom z hľadiska reklamného trhu rádiá veľmi dobre a ani počúvanosť neklesá. Toto sú faktory, ktorými sa argumentovalo, že takéto kvóty ich ekonomicky ohrozia, že ľudia to nebudú počúvať,“ povedal šéf rezortu kultúry. „Podľa mňa by prospievalo ešte viac, keby sa niektoré rádiá neopierali len o notoricky známe slovenské skupiny a slovenských spevákov, ale keby sa trošku potrápili dramaturgovia, ak tam nejakých majú, a čerpali z mnohých dobrých hudobných projektov, ktoré tu sú, ktoré vznikajú,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #rádio #2017 #novela zákona #kvóty na slovenskú hudbu #podiel #domáca hudba