Vinylové gramoplatne slávia vo Veľkej Británii veľký návrat

Predaj vinylových gramoplatní vo Veľkej Británii zaznamenal vlani najvyššie čísla za uplynulé štvrťstoročie. Vyplýva to zo správy tamojšieho zväzu hudobného priemyslu, ktorú zverejnili v Londýne.

04.01.2017 12:00
Record Store Day 2016 Foto: ,
Predaj vinylov v centre Bratislavy počas medzinárodného Dňa vinylov - Record Store Day 2016.
debata

Napriek tomu je podiel vinylových gramoplatní na celkovom predaji nosičov zvukových záznamov stále nízky – vlani nedosiahol ani 5 percent.

Vlani sa vo Veľkej Británii predalo celkovo 3,3 milióna vinylových nosičov, čo predstavuje medziročný nárast o 53 percent.

Najvyhľadávanejším umelcom bol pred rokom zosnulý David Bowie, ktorého kolekcia Blackstar sa stala i najpredávanejším vinylovým albumom roka na Britských ostrovoch. Medzi 30 najpredáva­nejšími kolekciami na gramoplatniach sa však nachádzajú aj štyri ďalšie Bowieho albumy.

Oživenie trhu s gramoplatňami zaznamenali aj v Nemecku, kde sa za prvých deväť mesiacov roka 2016 predalo celkovo 2,1 milióna vinylových nosičov, čo je o 50 percent viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. Celoročné výsledky z Nemecka majú byť známe v polovici januára.

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Nemecko #Veľká Británia #David Bowie #Blackstar #vinylová platňa