Rok 2017 v hudbe: Veľké návraty, projekty aj prekvapenia

Blackstar Davida Bowieho, You Want It Darker od Leonarda Cohena, Nick Cave & The Bad Seeds s albumom Skeleton Tree a mnoho ďalších... Uplynulý rok priniesol množstvo skvelých hudobných nahrávok, no zdá sa, že rok 2017 nechce v tomto smere v ničom zaostať.

05.01.2017 09:00
debata
Skupina Blondie na čele so speváčkou Debbie... Foto: SITA/AP, Greg Allen
Blondie Skupina Blondie na čele so speváčkou Debbie Harryovou a gitaristom Chrisom Steinom.

Veľké hudobné návraty. Aj tak by sa dal v istom zmysle nazvať rok 2017. O jeden z nich sa postará americký hudobník Chuck Berry, ktorý vlani pri príležitosti osláv 90. narodenín oznámil, že plánuje po 38 rokoch vydať nový štúdiový album s jednoduchým názvom Chuck.

Škótska kapela The Jesus and Mary Chain vydala svoj posledný štúdiový album Munki v roku 1998, následne po ňom ohlásila rozpad kapely. Na scénu sa skupina opäť vrátila v roku 2007, na nový album si však fanúšikovia museli počkať až 18 rokov. Novinka s názvom Damage and Joy príde na trh 24. marca. Kapela medzitým už zverejnila prvú skladbu Amputation. Podľa jej manažéra Alana McGeea sa máme na čo tešiť. „Nahrali ďalší album. Je to veľká vec, je to neuveriteľné,“ povedal minulý rok pre kanadský portál CBC.

V súvislosti s novým albumom sa v médiách od minulého roka často skloňuje aj populárna anglická dvojica Tears for Fears. Hoci ešte nie sú známe detaily, kapela priznala, že pracuje na novom albume, ktorý by mal vyjsť ešte tento rok. Išlo by o ich prvú štúdiovú nahrávku od roku 2004, keď vydali album Everybody Loves a Happy Ending.

Prispieť chcú aj ostrieľané mená

V poradí s už 20. štúdiovým albumom sa o slovo prihlási aj legendárna britská hardrocková skupina Deep Purple. Novinku s názvom inFinite plánuje vydať 7. apríla, podporiť by ju následne mala aj koncertmi počas turné The Long Goodbye Tour. V rámci neho sa 17. mája predstavia hudobníci aj vo viedenskej Stadthalle, 22. mája zase vystúpia v pražskej O2 Aréne.

Bratislavu zase 20. mája navštívia Depeche Mode. Bude to už štvrtý raz, čo sa britská elektronická formácia predstaví na futbalovom štadióne Pasienky, no majú na to pádny dôvod, a tým je promo turné k novému albumu. Nahrávka s názvom Spirit by mala vyjsť ešte pred začiatkom svetového turné, ktoré sa začne 5. mája v Štokholme.

Americká new wave kapela Blondie na čele so speváčkou Debbie Harryovou a s gitaristom Chrisom Steinom slávila v roku 2014 svoje 40. výročie vzniku. Pri tejto príležitosti vydala rovno dvojalbum Blondie 4(O) Ever. Okrem „best of výberovky“ zahŕňal aj nahrávku s novými skladbami Ghosts of Download. Novou nahrávkou chcú potešiť fanúšikov aj tento rok.

Nový album by mala vydať aj dublinská formácia U2. Foto: SITA/AP, Alessandro Di Marco
U2 Nový album by mala vydať aj dublinská formácia U2.

Novotami sa hrdí aj írsky spevák Bono Vox, líder dublinskej kapely U2. Podľa magazínu Billboard prezradil ešte začiatkom roka 2016 reportérom, ktorí stoja za knihou U2 En España (U2 v Španielsku), že na novom albume budú jedny z ich najlepších textov: „Ešte to nie je hotové, ale určite sa vám to bude páčiť,“ poznamenal Bono, „čo sa týka textov, je to silnejšie ako War (ich album z roku 1983, pozn. red.)…“

V textoch má zjavne jasno aj americký hudobník Bruce Springsteen. Na novom albume, ktorý by mal vyjsť tento rok, plánuje obsiahnuť svoje obavy z Donalda Trumpa, ktorý sa už čoskoro stane prezidentom USA. Z opačného konca sveta sa chce novým albumom pripomenúť aj speváčka Kylie Minogue, oproti Springsteenovi má však iné ambície. Jednoducho by rada nahrala ďalší popový album.

Na svoje si príde aj svetová pop-music

Minulý rok valcovali popovú hudobnú scénu nahrávky ako Lemonade od Beyoncé, album 25 od speváčky Adele či The Life of Pablo od kontroverzného hudobníka Kanyeho Westa. Ten na seba zjavne upúta pozornosť aj tento rok. Z pripravovaného albumu s názvom Turbo Grafx 16 (názov staršej hracej konzoly) sa na internete objavili aj potenciálne názvy skladieb, ktoré odkazujú na rôzne počítačové či konzolové videohry ako Resident Evil, Okami, Red Steel 2, Silent Hill či Super Mario Galaxy Pt 1.

Dátum zverejnenia nového albumu speváčky Taylor... Foto: SITA/AP, Darron Cummings
Taylor Swift Dátum zverejnenia nového albumu speváčky Taylor Swiftovej zostane zrejme prekvapením.

Westov album by mal v tomto roku konkurovať aj novinke Taylor Swiftovej, s ktorou si cez médiá zvyknú pravidelne vymieňať aj zopár ostrých slov. Dvadsaťsedemročná americká speváčka vydala posledné dva albumy vždy v októbri, no tentoraz sa povráva, že by chcela svojich fanúšikov prekvapiť. Nový projekt s názvom More Life for 2017 chystá aj kanadský raper Drake. Podľa jeho slov však nejde o hudobný album, ale skôr playlist, kde sa budú okrem jeho skladieb nachádzať aj piesne iných interpretov, ktorých zastupuje Drakeovo vydavateľstvo OVO Sound record.

Po štyroch rokov prichádza 3. marca s novým albumom The Ride aj Drakeova krajanka Nelly Furtado. Ochutnávku z neho, skladbu Pipe Dreams, zverejnila speváčka už minulý rok. Druhú štúdiovku po debutovom albume Pure Heroine (2013) by mala ponúknuť len 20-ročná novozélandská speváčka Lorde, ktorú zosnulý David Bowie označil za „budúcnosť hudby“.

S novinkami by mali prísť aj Katy Perryová, Kelly Clarksonová, Puff Diddy či britský spevák Ed Sheeran, ktorý na novú hudbu upozornil prostredníctvom videa na sociálnej sieti.

Čo je nové v alternatíve

Ylajali, tak by sa mala volať nová nahrávka americkej folkovej kapely Fleet Foxes. Kapela nedávno zverejnila aj dizajn prebalu, ktorý odkazuje na román nórskeho spisovateľa Knuta Hamsuna z roku 1980 s názvom Hlad. Na svoje by si mohli už čoskoro prísť aj fanúšikovia kanadskej indierockovej kapely Arcade Fire. Nasledovník ich úspešného albumu Reflector (2013) by podľa slov jedného z jej členov Willa Butlera mal vyjsť už na jar tohto roka.

Nové albumy v roku 2017 vydajú aj americké rockové kapely The Flaming Lips, Grizzly Bear či The Killers, britská gitarovka The xx či hudobná formácia Thievery Corporation. Svetlo sveta by však mali uzrieť aj nové nahrávky anglického elektronického dua Goldfrapp, hudobníka Becka či skupiny Gorillaz, o ktorých sa často hovorilo ešte minulý rok.

Už čoskoro by sa nového albumu mali dočkať aj... Foto: SITA/AP, Michelle Siu
Arcade Fire Už čoskoro by sa nového albumu mali dočkať aj fanúšikovia kanadskej indie rockovej kapely Arcade Fire.

Rovno dva nové projekty by mali sprevádzať americkú kapelu Nine Inch Nails. Prezradil to spevák skupiny Trent Reznor v rozhovore pre internetové rádio Beats 1. O aké projekty konkrétne pôjde, však nepriblížil.

Predpovedať, ktorí hudobníci vydajú nový album, je čoraz ťažšie. Niektorí dávajú namiesto sprievodnej kampane prednosť momentu prekvapenia a v takých prípadoch treba sledovať rôzne náznaky, ktoré by mohli k novej nahrávke smerovať. Takýchto náznakov bolo dosť aj v prípade kapely The Cure. Na svojich minuloročných koncertoch hrali dve nové skladby – Step Into The Light a It Can Never Be The Same a frontman kapely Robert Smith už dávnejšie spomínal, že majú dostatok materiálu na nový album. Či po deviatich rokoch vydajú novú štúdiovku, vie však len rok 2017, ktorý bude určite plný hudobných prekvapení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanye West #Deep Purple #U2 #2017 #Blondie #Chuck Berry #Tears for Fears