Rok 2017: Domáca hudobná scéna čaká množstvo prírastkov

Nový rok bude slovenskej hudobnej scéne priať. S povinnými kvótami na slovenskú hudbu v rádiách to však nesúvisí. Priaznivcov domácej produkcie potešia novými albumami mená ako Korben Dallas, Hudba z Marsu či Fallgrapp.

11.01.2017 12:00
debata (1)
Nový album by v roku 2017 mohla vydať aj... Foto: Viktor Cicko
Para Nový album by v roku 2017 mohla vydať aj obľúbená slovenská skupina Para.

Koncom minulého roka sa v snahe podporiť slovenskú scénu doma aj v zahraničí spojili nezávislé vydavateľstvá Gergaz, Deadred, Slnko Records, Ajlavmjuzik a agentúra Real Something. Výsledkom bola kompilácia Ostrov hudby, na ktorú sa dostalo 23 celkom nových skladieb od mnohých slovenských hudobníkov. To, že niektoré nové skladby budú predzvesťou nového albumu, sa potvrdilo.

Z ostrova do sveta

Bratislavská formácia Korben Dallas, ktorej sa na poličkách lesknú už tri sošky z Radio_Head Awards, chce zrejme pokračovať v trende vydať každý rok nový album. Darí sa im to už od roku 2013, keď vyšla ich druhá štúdiovka Karnevalová vrana. O rok na to prišla na rad nahrávka Banská Bystrica, naposledy to bol v roku 2015 projekt Korben Dallas Symphony zaznamenaný na albume Kam ideme. „Celé sviatky sme trávili mixovaním pesničiek na nový album. Zatiaľ to vyzerá na 11 vecí. A výborných!“ prezradila začiatkom januára kapela na svojom Facebooku, „viac čoskoro, zatiaľ užívajte aspoň Oranžovú, tá bude okrem kompilácie Ostrov hudby aj na našom albume…“ Fanúšikovia sa vraj môžu tešiť aj na sprievodné česko-slovenské turné, ktoré bude nový album nasledovať.

Prispieť do slovenského hudobného portfólia by chcel aj Richard Vávra, ktorého ľudia skôr poznajú pod menom Archívny chlapec. Svojím komorným pesničkárstvom a osobitou atmosférou zaujal už na svojom debute Zvery v roku 2015. Svojej obľúbenej gitary sa nevzdal ani v novej skladbe Priblížiť sa, ktorú na spoločnú kompiláciu ponúkol.

Z mien, ktoré na Ostrov hudby prispeli novými skladbami, vydá nový album tento rok aj producent Bulp, minuloročný Objav roka na Radio_Head Awards. V apríli by mala svetlo sveta uzrieť jeho nahrávka Yrsa. Nové EP s názvom Poisoned vydá už vo februári Karol Mikloš. Z ostatných mien čakajú nové nahrávky aj formácie Ospalý pohyb, Autumnist, Nvmeri, Jimmy Pé, I Am Planet či Prezident Lourajder a Emil.

Na svoj nový album upozornila na sociálnych sieťach aj skupina Fallgrapp: „Už čoskoro vyjde náš druhý album, na ktorom sme s viacerými umelcami pracovali posledné dva roky. Vložili sme do neho kopec energie a máme za sebou nespočetne veľa prebdených nocí, kopec radosti či depresií, ale aj dní, keď sme so všetkým chceli skončiť. To všetko je neodlučiteľnou súčasťou tvorivého procesu, to všetko má svoj zmysel, ktorý sa odráža v dielach.“

Svojho pokračovania by sa mala dočkať aj samotná kompilácia Ostrov hudby, ktorá by tento rok mala vyjsť presne na výročie úmrtia hudobného publicistu Juraja Kušnierika – 13. novembra.

Scéna žije aj mimo ostrova

Okrem mien ako Nvmeri, Jimmy Pé či Fallgrapp prinesie nádych elektroniky aj novinka skupiny Bad Karma Boy, ktorá na svoj tretí album upozornila singlom Palmy. Posun k elektronike je dôsledkom ich spolupráce s lídrom skupiny Nvmeri – Pištom Kráľovičom.

Novú nahrávku po debutovom EP Keď nevieš kam z konopí (2015) ponúkne aj mladá talentovaná pesničkárka Veronika Seppová alias Tante Elze. Platňu s názvom Lounge Life chystá aj slovenský raper Beyuz. S novou EP nahrávkou s názvom Epic v tomto roku príde aj indie-rocková skupina Talkshow.

Trnavská skupina Hudba z Marsu minulý rok oslávila 20 rokov na scéne. Fanúšikov po koncertnej pauze potešila comebackovým turné, ale aj videoklipom k novej skladbe Vianočná, ktorý zverejnila v decembri. Zároveň potvrdili, že skladba má byť „predskokanom nového albumu“, ktorý kapela plánuje vydať v úvode nového roka. Dvadsaťročnicu zase v tomto roku oslavuje aj košická formácia Nocadeň. Svoje narodeniny plánuje osláviť výberovým albumom.

Pripomenúť sa s novou štúdiovkou chystá aj kapela Walter Schnitzelsson, ktorá na seba strhla pozornosť debutom Fever v roku 2013. Už v tom istom roku si z Radio_Head Awards odnášali sošku ako Nováčik roka. Preraziť im vtedy pomohlo aj spoločné turné s kapelou Para a práve meno jednej z najobľúbenejších slovenských koncertných kapiel sa v súvislosti s novým albumom často skloňovalo v médiách aj minulý rok. Po ich výberovke z roku 2015 Zostáva brutálna 1995 – 2015 či minuloročnom „bozkávacom klipe“ k piesni Linda by ich novinka mohla vyjsť už čoskoro. Išlo by o ich prvú štúdiovku od roku 2012, keď nahrali album Menšina.

Na svoje si príde aj slovenská popová scéna. Po debutovom singli Smile vydá nový album aj víťazka speváckej súťaže SuperStar Emma Drobná. Po skúsenostiach s hitmi cudzích interpretov bude podľa jej slov veľmi príjemné zaspievať si konečne aj svoje piesne. „Najviac sa teším na to, keď budem mať koncert a v playliste len vlastné skladby, pretože to má pre mňa obrovskú silu. Chcem spievať veci, ktoré sama zložím a viem sa s nimi stotožniť, pretože sú mojou výpoveďou,“ povedala mladá speváčka k novému albumu. Z plejády „superstaristov“ by sa mal novým projektom pripomenúť aj Martin Harich. Kúsok od dokončenia v poradí už deviateho radového albumu je aj kapela Desmod.

Albumy s otáznikmi

Nový album bude tento rok nahrávať aj Miroslav Žbirka. Či ho však stihne vydať ešte do konca roka, visí vo vzduchu. Rovnaký otáznik visí aj nad ďalším albumom speváčky Jany Kirschner, ktorá už minulý rok pred turné Takmer sólo avizovala, že by sa rada vrátila k svojmu pesničkárstvu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Para #2017 #Korben Dallas #Fallgrapp #Hudba z Marsu #Ostrov hudby