Ian Anderson ponúkne v Košiciach to najlepšie z Jethro Tull

Anglický multiinštrumentalista a spevák Ian Anderson predstaví počas koncertu, ktorý sa bude konať 17. februára v košickom Spoločenskom pavilóne, najmä tvorbu jeho niekdajšej kapely Jethro Tull.

23.01.2017 16:00
Jethro Tull Ian Anderson Foto: ,
Ian Anderson počas vystúpenia skupiny Jethro Tull v Bratislave v roku 2012.
debata

„Fanúšikovia sa môžu tešiť na zaujímavú scénu s veľkou obrazovkou. Niekomu to môže pripomínať divadelné predstavenie. Čo sa týka hudby, asi 80 percent programu bude tvoriť tvorba Jethro Tull, od prvého albumu až po naše posledné veci. Sprevádzať ma bude kapela s ktorou hrám už približne desať až dvanásť rokov v zložení John O'Hara (klávesy), Florian Opahle (gitara), David Goodier (basgitara) a Scott Hammond (bicie),“ prezradil 69-ročný interpret v rozhovore pre agentúru SITA.

Anderson sa predstavil na Slovensku aj v minulosti a na ďalší koncert sa veľmi teší. „Väčšinou si pamätám na krajiny, či konkrétne koncerty, ak sa počas nich udeje niečo nepriaznivé. Na Slovensko takéto konkrétne spomienky nemám, takže mi u vás bolo pravdepodobne dobre a na koncert vo februári sa veľmi teším,“ povedal spevák.

Pre uznávaného muzikanta je dôležitá dôsledná príprava pred koncertmi. „Približne dva týždne pred začiatkom turné pošlem všetkým zoznam piesní, ktoré plánujem zahrať, aby sa mohli pripraviť hudobníci, ale napríklad aj ľudia, ktorí majú na starosti projekcie a ďalšie veci súvisiace s vystúpením. Viete, ak by som počas koncertu povedal, že zahráme nejakú inú skladbu, mohlo by to spôsobiť komplikácie, najmä čo sa týka projekcie alebo svetiel,“ objasnil rodák zo škótskeho mesta Dunfermline, ktorý podľa vlastných slov hrá najradšej v priestoroch s dobrou akustikou. „Rád hrám najmä v divadlách, niekedy sú dobré aj koncertné sály pre klasickú hudbu, ale najradšej mám divadlá,“ dodal.

Jethro Tull pôsobili na hudobnej scéne v období 1967 až 2014. Medzi ich najúspešnejšie albumy patria napríklad Aqualung (1971), Thick as a Brick (1972) alebo A Passion Play (1973). V roku 1988 získali za album Crest Of A Knave prestížnu cenu Grammy. Anderson má na konte šesť sólových albumov a v súčasnosti pripravuje vydanie nahrávky Jethro Tull – The String Quartets, na ktorej sa podieľa aj skupina Carducci Quartet. Novinka vyjde 24. marca aj na vinyle.

Muzikant si nahrávanie albumu užíval. „Mám rád ticho medzi tónmi, dynamiku a kontrasty v hudbe, správne načasovanie. Mňa ako umelca najviac uspokojuje, keď v hudbe vytváram kontrast a napätie. Robím progresívny rock, takže si to môžem dovoliť, je to iné, ako keď tvoríte trojminútové popové single určené do hitparád,“ povedal s úsmevom Ian Anderson.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Košice #Ian Anderson #Jethro Tull #Jethro Tull - The String Quartets