Black Sabbath odohrali posledný koncert

Formácia predstavila počas večera v domovskom Birminghame 15 skladieb.

05.02.2017 18:09
Ozzy Osbourne Foto: ,
Ozzy Osbourne z kapely Black Sabbath.
debata (1)

Medzi skladbami boli aj piesne Black Sabbath, Snowblind, War Pigs, N.I.B., Iron Man alebo Children of the Grave. Na záver zaznel hit Paranoid.

Skupina v zložení Ozzy Osbourne (spev), Tony Iommi (gitara), Geezer Butler (basgitara), Tommy Clufetos (bicie) a Adam Wakeman (klávesy, gitara), odštartovala The End Tour vlani v januári. Muzikanti sa počas poslednej koncertnej šnúry zastavili napríklad aj v Budapešti, Viedni, Prahe či Krakove.

Black Sabbath vznikli koncom 60. rokov minulého storočia v Birminghame v zostave Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward. V roku 1979 Osbourna vyhodili pre jeho alkoholovú a drogovú závislosť. Nahradil ho Ronnie James Dio, ktorý zomrel v máji 2010 vo veku 67 rokov. Skupina sa v pôvodnej zostave vrátila na scénu v roku 1997 a následne vydala živý album Reunion (1998). V roku 2001 začali hudobníci pod dohľadom producenta Ricka Rubina nahrávať nový štúdiový album, no nedokončili ho a opäť sa rozišli. V roku 2006 Black Sabbath uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Návrat na scénu v najslávnejšej zostave oznámili 11. novembra 2011 v losange­leskom klube Whisky A Go Go. Spoluprácu ale neskôr odmietol Bill Ward, ktorý bol nespokojný s kontraktom. Trojicu Ozzy Osbourne, Geezer Butler a Tony Iommi tak doplnil Brad Wilk, ktorý spolupracoval napríklad s Rage Against The Machine či Audioslave. Spoločne nahrali štúdiovku 13 (2013), s ktorou dobyli britský aj americký albumový rebríček.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Black Sabbath #Birmingham