Whitney Houstonová – diva, ktorá dostala hlas ako dar od Boha

Navždy ťa budem milovať, spievala vo svojom najväčšom hite, a fanúšikovia na jej vystúpenia s vďakou reagovali tými istými slovami. Americká speváčka s nezameniteľným hlasom odišla z tohto sveta príliš skoro, vo veku 48 rokov. Od jej smrti uplynie 11. februára päť rokov.

11.02.2017 12:00
Whitney Houstonová Foto: ,
Whitney Houstonová je v Guinnessovej knihe rekordov zapísaná ako najoceňovanejšia hudobníčka v histórii.
debata

Mama gospelová speváčka, sesternica Dionne Warwicková, krstná mama Darlene Loveová a „čestná teta“ – aj keď nie príbuzná – kráľovná soulu Aretha Franklinová. Whitney Houstonová mala vďaka muzikálnej rodine už odmalička našliapnuté na úspešnú kariéru. Zlom prišiel v roku 1983, keď si jej talent všimla nahrávacia spoločnosť Arista. S podpisom zmluvy na seba debutový album s názvom Whitney Houston nenechal dlho čakať.

Prichádzali prvé úspechy, prvé sošky Grammy a svet sa začal pýtať: Kto je tá žena s mimoriadnym talentom? Chceli prídavok a ten prišiel v roku 1987 na albume Whitney spoločne so singlami ako I Wanna Dance With Somebody či So Emotional. Aj keď bol album komerčne úspešný, kritika jej vyčítala, že sa od poslednej nahrávky nikam neposunula, ďalší album I'm Your Baby Tonight teda „posunula“ viac k R&B.

K R&B sa viac privinula aj v súkromí, konkrétne k soulovému spevákovi Bobbymu Brownovi, ktorého si vzala v roku 1992. Nová etapa jej života sa začala aj naštartovaním hereckej kariéry. Film Osobný strážca, kde si zahrala po boku Kevina Costnera, zarobil viac ako 400 mil. dolárov. Napriek diváckemu úspechu sa s ním spája aj istá kontroverzia. Snímka získala v roku 1993 až sedem nominácií na Zlatú malinu, vrátane kategórie najhorší film, pričom skladby z filmu Run to You and I Have Nothing zase získali nomináciu na Oscara.

Whitney Houston bola na vrchole kariéry, no popularitu začala znášať čoraz horšie a útechu nachádza v užívaní drog. Pamätný je rozhovor s novinárkou Diane Sawyerovou, ktorá sa jej v roku 2002 spýtala, kto je ten najväčší diabol? Alkohol, marihuana, kokaín či prášky? „To budem asi ja,“ odpovedala vtedy so širokým úsmevom. Nasledovalo búrlivé obdobie a reality šou Being Bobby Brown, ktorá bola poslednou kvapkou ich nefungujúceho manželstva.

„Keď som bola teenager, spievala som pre Boha. No keď som sa stala Whitney Houstonová, môj život začal patriť svetu. Moje súkromie, moja kariéra, s kým som, koho som si zobrala… Podľa mňa to nebolo fér (…) Chcela som byť jednoducho normálna žena,“ priznala v roku 2009 v rozhovore pre Oprah Winfreyovú pri príležitosti vydania svojho posledného albumu I Look To You. Fanúšikovia si však jej návrat na scénu neužívali dlho. V roku 2012 našli speváčku utopenú vo vani v hotelovej izbe. Zrejme išlo o následky drogovej závislosti.

3-krát Whitney Houstonová

  • Predala viac ako 140 mil. albumov a v Guinnessovej knihe rekordov je zapísaná ako najoceňovanejšia hudobníčka v histórii.
  • Šok zažila v jednej šou, kde jej hudobník Serge Gainsbourg povedal, že by sa s ňou rád vyspal.
  • Jej megahit I Will Always Love You pôvodne napísala a naspievala speváčka Dolly Partonová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Whitney Houston #Bobby Brown #Kevin Costner #Osobný strážca