Mŕtvy David Bowie má päť cien Grammy! Album roka patrí Adele

Päť cien Grammy v noci z nedele na pondelok americká hudobná akadémia udelila posmrtne britskému hudobníkovi Davidovi Bowiemu a jeho albume Blackstar.

13.02.2017 06:14
Adele Foto: ,
Speváčka Adele bola zo zisku ceny Album roka za nahrávku 25 veľmi dojatá.
debata (3)

Cenu Grammy v kategórii Talent roka dostal americký rapper Chance the Rapper. Favoritkami na ďalšie tri hlavné ceny, ktoré vyhlasovali v Los Angeles, boli speváčky Beyoncé a Adele. Držiteľkou gramofónika pre najlepší album roka, ale aj najlepšiu skladbu roka sa stala napokon britská speváčka Adele, ktorú akademici odmenili za jej album 25 a singel Hello. Okrem týchto dvoch „hlavných“ cien dostala ešte ďalšie tri gramofóniky a tak výrazne zatienila speváčku Beyoncé, ktorá mala tiež vysoký počet nominácií. Beyoncé však neobišla naprázdno – získala napríklad trofej pre najlepší súčasný hudobný počin (Best Contemporary Album) a Grammy pe najlepší videoklip pre skladbu Formation.

David Bowie, ktorý podľahol rakovine vlani v januári krátko pred svojimi 70. narodeninami, dostal päť zlatých gramofónikov za album Blackstar, ktorý vyšiel len krátko pred jeho úmrtím. Nahrávku porota ohodnotila okrem iného ako najlepší alternatívny album a najlepší obal, Bowieho ocenila za najlepší rockový výkon a najlepšiu rockovú pieseň nazvanú takisto Blackstar.

Speváčka Beyonce si prevzala Grammy za najlepší... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Beyonce Speváčka Beyonce si prevzala Grammy za najlepší Urban contemporary album za nahrávku Lemonade.
Slávnostný ceremoniál začal britský moderátor a komik James Cordente, ktorý na úvod zarapoval. „Večer si užite, teraz máme Trumpa, čo bude nevieme … zišli sme sa tu bez ohľadu na farbu hlasu, pleti …,“ pripomenul Corden antiimigračnú politiku nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Beyonces cenami Grammy za album "Lemonade" za...
Adele získala Grammy za album roka.
+9Singer Celine Dion arrives on stage to present...
Prvú z hlavných štyroch cien oznámila speváčka Jennifer Lopez v ružových sexi šatách. Ohlásila, že Talentom roka sa podľa americkej hudobnej akadémie stal americký raper Chance the Rapper. Tento dvadsaťtriročný spevák bol nominovaný celkovo v siedmich kategóriách, cenu dostal tiež už za najlepší rapový výkon s piesňou No Problem z albumu Coloring Book.
Nováčikom roka sa stal Chance The Rapper. Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Nováčikom roka sa stal Chance The Rapper. Nováčikom roka sa stal Chance The Rapper.

Na ceremoniáli zahralo okrem iného francúzske duo Daft Punk spoločne so spevákom The Weekndom, päťnásobný držiteľ ceny Grammy z roku 2014. Zaspievala tiež favoritka večera Beyoncé, ktorá sa v zlatých priliehavých šatách pochválila svojím tehotenstvom. Nedávno oznámila, že čaká dvojčatá. Hudobné číslo mal aj Ed Sheeran alebo speváčka Katy Perry, ktorá len minulý týždeň zverejnila nový singel.

Cenu za najlepší výkon popového dua/skupiny dostalo americké duo Twenty One Pilots. Ceu si prevzali v gala len do pol tela, ku košeli a saku mali miesto nohavíc spodné bielizeň (boxerky).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce #album #singel #Adele #David Bowie #Grammy #ocenenia #Grammy 2017