Al Jarreau spieval čertovsky dobrý pop

Držiteľ siedmich cien Grammy v kategóriách džez, pop a R&B - americký spevák Al Jarreau bol kráľom žánrovej rozmanitosti a presvedčil o tom aj slovenské publikum, v Bratislave naposledy koncertoval v roku 2012.

14.02.2017 11:30
Jazzove dni 2008, Al Jarreau Foto: ,
Al Jarreau na archívnej snímke.
debata

Hudobnú kariéru odštartoval ako tridsaťročný a po celom svete predal milióny albumov. V nedeľu, symbolicky v deň odovzdávania cien Grammy – jednej z najväčších hudobných slávností, vo veku 76 rokov v Los Angeles zomrel. O spevákovej smrti, ktorej príčinu zatiaľ neoznámili, informoval jeho manažér Joe Gordon. Al Jarreau dlhodobo trpel srdcovými problémami, pred dvoma týždňami ho hospitalizovali a na radu lekárov zrušil turné a oznámil, že s koncertovaním definitívne končí.

Al Jarreau mal osobité miesto v džezovom svete a zároveň smelým miešaním rôznorodých žánrov posunul dimenzie populárnej hudby. Energicky, s hravým nadšením kombinoval a striedal R&B, džezovú improvizáciu, horúce španielske či tanečné latinskoamerické rytmy s gospelom a ďalšími prvkami, cudzí mu nebol ani beatbox. Počas živých vystúpení tešil publikum nielen hudbou, medzi piesňami rád komunikoval. Ľudí si získaval vtipnými improvizáciami, od ktorých plynule prechádzal k spevu.

Prvý Zlatý gramofón dostal v roku 1978 za dvojalbum Look to the Rainbow ako najlepší džezový vokalista, živý záznam ho zároveň celosvetovo preslávil. Titulná pieseň z albumu Breakin’ Away si zaslúžila Grammy ako najlepšia popová nahrávka a v rovnakom roku ocenili aj jeho interpretáciu skladby Blue Rondo à la Turk z rovnakého albumu, ako najlepšiu džezovú pieseň mužského interpreta. Jarreau sa ako „žánrový eklektik“ vracal na Grammy pravidelne, posledný raz zarezonoval ako víťaz prestížnych hudobných cien v roku 2007. S Georgeom Bensonom a Jillom Scottom vtedy zdieľal Grammy za R&B album God Bless the Child.

„Je to ako diamantový prsteň, je to drahokam, nikdy oň nechceme prísť, je to ako obľúbená pieseň, ktorú milujeme spievať,“ spieva vo svojom najslávnejšom hite o láske We're In This Love Together z debutového a zároveň najúspešnejšieho albumu Breakin' Away (1981).

Al Jarreau bol ikonou pop music, no prísni džezmeni ho aj napriek tomu považovali za jedného z nich, koncertoval s hviezdami ako Kathleen Battle či Miles Davis. „Si džezový spevák, si jeden z nás. Cool. Páči sa mi to, ale We’re in This Love Together odo mňa neoddeľujte. A nedávajte odo mňa preč ani After All, pretože sú to piesne, ktoré priťahujú publikum rovnako ako džez, len ich nazývame pop. Je to čertovsky dobrá hudba a ja robím čertovsky dobrú hudbu,“ povedal spevák, ktorého hudobným nástrojom bol jeho vlastný hlas, v jednom z rozhovorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Al Jarreau