Longital bude improvizovať k elektrickej búrke

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest pripravil pre svojich návštevníkov viaceré sprievodné podujatia.

02.03.2017 14:00
Longital Foto:
Zostava skupiny Longital – Shina, Daniel Salontay a Marián Slávka.
debata

Už vo štvrtok o 16. h si v Poľskom inštitúte na Námestí SNP môžete pozrieť výstavu filmových plagátov s názvom Prieniky poľskej a slovenskej kinematografie. Predstaví postery k snímkam ako Boxer a smrť, Panna zázračnica, Cnostný Metod, Pán Machuľa vo vesmíre a mnohým ďalším. Cyklus sprievodných podujatí k festivalu 8. marca o 15. h uzavrie stretnutie s tvorcami snímky Cez kosti mŕtvych, čerstvo ocenenej na festivale v Berlíne. Účasť prisľúbila aj režisérka Agnieszka Hollandová a okrem nej prídu na VŠMU o filme porozprávať aj hudobný skladateľ Antoni Komasa-Łazarkiewicz, český koproducent Tomáš Hrubý a slovenských tvorcov zastúpia kameraman Tomáš Juríček a koproducent Jakub Viktorín.

Zážitkom bude aj netradičné vystúpenie skupiny Longital. Postará sa o živý hudobný sprievod ku klasickému nemému filmu podľa poviedky Edgara Allana Poea – Zánik domu Usherovcov režiséra Jeana Epsteina. "Veľmi sa na tento dobrodružný večer tešíme. Hudobné motívy, ktoré pripravujeme, sú inšpirované úlohou gitary, v samotnej poviedke hlavný hrdina využíva tento nástroj ako terapiu – východisko zo svojich psychických stavov. Ďalšia inšpirácia, na ktorej hudobné stvárnenie sa tešíme, je elektrická búrka. A hoci väčšinu hudby pripravujeme na dané obrazy, tento si ponecháme na spontánnu improvizáciu,“ prezradil Daniel Salontay, ktorý zahrá spolu so Shinou a Mariánom Slávkom 5. marca o 20.30 v Kaviarni Berlinka v Slovenskej národnej galérii. "Film je veľmi vizuálny, temný. No zároveň sa odkláňa od hororovej formy nečakaným koncom, a tak na záver pripravujeme aj niečo pekné,“ dodal.

Počas Febiofestu pokrstia aj dve výnimočné filmové publikácie. V piatok o 17. h predstavia v kinosále K2 Kina Lumiere knihu Dejiny slovenskej kinematografie 1896 – 1969 jej autori Václav Macek a Jelena Paštéková. "Na konci niekoľkoročného precízneho výskumu a vytrvalej práce autorov stojí publikácia, ktorá dôstojne a veľmi reprezentatívne mapuje jednu z nesmierne dôležitých oblastí našich kultúrnych dejín i kultúrnej identity ako takej,“ povedal Peter Dubecký prezident MFFK Febiofest a súčasne riaditeľ Slovenského filmového ústavu, ktorý knihu vydáva.

V nedeľu o 17. h sa zase v kinosále K4 bude krstiť kniha filmového kritika a teoretika Martina Ciela Film a politika (Ideológia a propaganda v slovenskom filme 1939 – 1989). Publikácia skúma, ako sa politika prejavovala v rôznych abnormálnych politicko-spoločenských situáciách a režimoch, ktoré na Slovensku existovali, a akým spôsobom zobrazovala vo filme propaganda politickú ideológiu.

Pre záujemcov sú pripravené aj masterclassy hostí festivalu Miroslava Janeka (Kino Klap, piatok, 17. h) a Lubora Dohnala (kino Klap, sobota, 17.30).

V hlavnom festivalovom dejisku, v Kine Lumière 5. marca o 17. h otvoria výstavu fotografií Alexandra Hackenschmieda Amerika 1936. Kolekcia vyše 60 snímok odhalí Hackenschmiedove negatívy z obdobia jeho pôsobenia v zlínskych ateliéroch. Artkino za zrkadlom zase uvedie 7. marca o 18.30 výstavu fotografií Generácia 90, ktorá vznikla na autorský podnet dokumentaristu Mareka Kuboša. Zachytáva generačnú vlnu tvorcov, ktorí sa v slovenskej dokumentárnej tvorbe začali autorsky presadzovať v 90. rokoch 20. storočia a patria do nej tvorcovia ako Peter Kerekes, Jaro Vojtek, Juraj Lehotský, Marko Škop, Robert Kirchhoff, Zuzana Piussi či Marek Leščák a ďalší.

debata chyba
Viac na túto tému: #Longital #Febiofest 2017