Na Radio_Head Awards 2016 zvíťazila rozmanitosť a tolerancia

Katarína Máliková je zjav, ktorý na slovenskej hudobnej scéne bude ešte dlho rezonovať. Potvrdilo to aj nedeľňajšie odovzdávanie hudobných cien Radio_Head Awards 2016, odkiaľ si mladá speváčka a skladateľka odniesla domov rovno tri sošky.

14.03.2017 08:53
Katarína Máliková Foto:
Katarína Máliková zvíťazila v kategórii debut roka, world music/folk a cena kritikov.
debata

Album Pustvopol, ktorý vydala koncom minulého roka, zvíťazil v kategóriách debut roka, world music/folk a cena kritikov. Jej víťazné ťaženie zastavila len bratislavská formácia Billy Barman s poslednou štúdiovkou Dýchajúce obrazy, ktorú hlasujúci poslucháči zvolili za album roka.

Dejiskom slávnostného ceremoniálu 9. ročníka „Rádiohláv“ sa opäť stala bratislavská Stará tržnica. K divákom v plnej sále (a tým, ktorí prostredníctvom internetu sledovali špeciálny stream) sa opäť mohli vďaka priamemu prenosu pridať aj poslucháči Rádia_ FM a Rádia Devín. Tých na začiatku večera čakal doslova oscarový moment, ktorý sprevádzal vyhlasovanie prvej kategórie objav roka. Za víťazku vyhlásili Katarínu Málikovú, malo to však jeden háčik – jej meno nefigurovalo medzi nominovanými. Ukázalo sa, že speváčka Katarzia a Samuel Štefanec (známy ako producent Bulp) držali v rukách nesprávnu obálku a nechtiac tak namiesto objavu roka vyzradili víťazku ďalšej kategórie – debut roka.

„Ktovie, či sa Katka ešte zjaví na pódiu a preberie si nejakú cenu,“ vtipne reagoval na zámenu obálok moderátor večera Martin Staňo. Cenu za objav roka si následne prevzali jej praví majitelia, skupina Ľudové mladistvá. Mladá formácia, ktorá vkusne kombinuje folklórnu hudbu s džezom, minulý rok vyhrala aj Pódium mladých talentov na Bratislavských džezových dňoch. Objavili sa už aj v televíznych reláciách ako Zem spieva či Chart Show.

Hetrik pre Katarínu Málikovú

Pre nikoho nebolo prekvapením, že Katarína Máliková sa predsa len opäť na pódiu zjavila. K soške za debut roka však postupne pribudla aj výhra v kategórii world music/folk a cena kritikov, vďaka čomu sa stala najúspešnejšou hudobníčkou večera. „Toto už ani nie je možné,“ začala Máliková ďakovnú reč po treťom ocenení, „dúfam, že nesklamem.“ Album Pustvopol patrí medzi najambicióznejšie minuloročné hudobné projekty. Rodáčka z Polomky na ňom originálnym spôsobom dokázala prepojiť ľudové piesne z oblasti Horehronia s elektronikou, džezom či world music, čím sa však mrazivá autentickosť slovenského folklóru vôbec nevytratila.

Konkurencia v najočakávanejšej kategórii album roka však bola silná a karty výrazne zamiešala jedna z najobľúbenejších slovenských koncertných kapiel – Billy Barman. Už ich singel z roku 2015 Mladým chýba vojna naznačoval, že kapela mení smer k osobnejším témam a nový album hypotézy len potvrdil. Zdá sa však, že fanúšikovia sa zmene nebránia a najnovší album kapely Dýchajúce obrazy označili za album roka. „Chceme poďakovať všetkým ľuďom, ktorí nám dali hlas,“ povedal za kapelu gitarista Jozef Vrábel. „Takisto ďakujeme skupine Korben Dallas, že minulý rok nevydala žiaden album,“ dodal humorne.

Zo žánrových cien sa soška ušla aj Vecovi a jeho albumu Domáce potreby, v kategórii elektronická hudba uspel hudobník Keosz. Ten získal aj honorovanú cenu nadácie Advance Investments, ktorá má pomôcť mladým talentom vydať nový album. Čo sa toho týka, Keosz prisľúbil, že je už na ceste a fanúšikovia sa určite majú na čo tešiť. Cenu za prínos slovenskej hudbe si prevzal Richard Čermák, autor myšlienky kompilácie Ostrov hudby, ktorá na počesť odkazu zosnulého hudobného publicistu Juraja Kušnierika spojila štyri slovenské nezávislé vydavateľstvá. Mimoriadna cena SOZA za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry zase putovala do rúk Janka Lehotského, ktorý 16. apríla oslavuje významné životné jubileum – 70 rokov.

Tajomstvom je vľúdnosť

Aj keď tradične býva vrcholom večera Radio_Head Awards vyhlasovanie kategórie album roka, najväčší aplauz sa konal uprostred podujatia. Burácajúci povzbudzujúci potlesk zaznel vo chvíli, keď si sošku v kategórii singel roka prevzala producentka Matia alias B-Comlex so skladbou Past Lessons For The Future f. Jan Werich.

Matia alias B-Complex si domov odniesla sošku... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Radio Head Awards Matia alias B-Complex si domov odniesla sošku za najlepší singel roka 2016.

„Nie som rada, že táto skladba vyhrala, nie som rada, že som ju musela urobiť, ale som rada, že nie sme radi spoločne a že vieme prečo. To neznamená, že by som si to nevážila, alebo že by som nebola šťastná. Som veľmi rada za vašu podporu, mám vás rada a dúfam, že budú ľudia v podobnom duchu a v podobnej láske voči ostatným fungovať aj do budúcnosti, aby nás neovládol strach, ale to, čo nám pán Werich veľmi silnými slovami Jána Masaryka povedal,“ reagovala víťazka na vlnu nenávisti, ktorá sa šíri spoločnosťou. Podľa jej slov by sa ľudia, umelci nevynímajúc, nemali báť vysloviť svoj názor, najmä ak sú svedkom nespravodlivosti.

Nahrávka Past Lessons For The Future f. Jan Werich veľkolepo ukončila aj sériu koncertov, kde sa okrem iných vystriedali aj Katarzia, Katarína Máliková či Billy Barman. Spoločne na záver mohli diváci v Starej tržnici počas skladby sledovať aj fotografie ľudí, ktorí sa zapojili k výzve „mít rád lidi“. Ako hovorí Werich v skladbe: „mít rád lidi, to je to celé tajemství.“

Prehľad víťazov a víťaziek Radio_Head Awards 2016:

  • Album roka: Billy Barman – Dýchajúce obrazy
  • Singel roka: B-Complex – Past Lessons For The Future f. Jan Werich
  • Objav roka: Ľudové mladistvá
  • Debut roka: Katarína Máliková – Pustvopol
  • Album roka / Cena kritikov: Katarína Máliková – Pustvopol
  • World Music / Folk: Katarína Máliková – Pustvopol
  • Hip-hop / Rap / R'n'B: Vec – Domáce potreby
  • Elektronická hudba: Keosz – No future vol.1
  • Hard & Heavy: 0N0 – Reconstruction & Synthesis
  • Džezová hudba: Eugen Vizváry – Part Two – For Jaco
  • Klasická hudba: Milan Paľa, Marián Lejava a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu – Husľové koncerty Karola Szymanowského a Albana Berga
  • Experimentálna hudba: Klára a Ján – Druhý debut
  • Cena nadácie Advance Investments: Keosz
  • Cena za prínos slovenskej hudbe: Richard Čermák a kompilácia Ostrov hudby
  • Mimoriadna cena SOZA za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry: Janko Lehotský

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Billy Barman #B-Complex #Katarína Máliková #Radio Head Awards 2016 #Matia