Tvrdohlavý klasik Elton Hercules John oslavuje 70 rokov

Rozpoznateľný rukopis vzdorujúci aktuálnym trendom. Aj tak by sa dala popísať päťdesiatročná kariéra britského speváka, skladateľa a klaviristu Eltona Johna, ktorý sa počas nej stihol vypracovať na jedného z najrešpektovanejších hudobníkov. V sobotu 25. marca slávi svoje 70. narodeniny.

25.03.2017 16:00
debata (1)
Elton John sa s viac ako 300 miliónmi predaných... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Elton John Elton John sa s viac ako 300 miliónmi predaných nahrávok radí medzi najúspešnejších hudobníkov.

Aj keď baladický pop-rock obmieňaný údernou rokenrolovou rytmikou charakterizuje Eltona Johna dodnes, kúsky, ktoré na koncertoch nosil v začiatkoch kariéry – v ére glam rocku – by sme v jeho šatníku už pravdepodobne nenašli. Socha slobody, Eiffelova veža, Disneyho postavičky Mickey Mouse či káčer Donald, veľkolepé dobové kostýmy, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Ľudovít XIV. – v zásade platilo: čím extravagantnejšie, tým lepšie.

Don't Go Breaking My Heart

„Nikdy som nebol typickým lídrom kapely ako Bowie či Jagger. Trčal som za klavírom a musel som hrať. Tiež som nebol žiaden sexsymbol, takže som si svoju vášeň veľmi užíval,“ prezradil minulý rok hudobník v šou Jamesa Cordena Carpool Karaoke. Obdobie nablýskaných čias si sem-tam pripomenie trblietavým sakom či výstrednou náušnicou. Neoddeliteľnou súčasťou stále zostáva pestrá zbierka štýlových okuliarov, ktoré ho sprevádzajú od začiatku kariéry.

Your Song

Vlastným menom Reginald Kenneth Dwight strávil za klavírom mnoho času už v ranom veku. Už ako tínedžera ho prijali na prestížnu londýnsku Royal Academy of Music. Skutočný zlom však prišiel koncom 60. rokov, keď spoznal textára Bernieho Taupina. Z dvojice sa razom stala osvedčená mašina na hity, ktorá funguje dodnes. V tom čase prišlo aj rozhodnutie o zmene mena, ktoré okrem hudobníkov z jeho niekdajšej kapely Bluesology – Eltona Deana a Longa Johna Baldryho – odkazuje aj na slávneho poloboha z antických bájí. Celým menom sa totiž volá Elton Hercules John.

Candle In The Wind (1997)

Tvorivý tandem John + Taupin sa postarali o množstvo úspešných hitov ako Your Song, Don't Go Breaking My Heart, Rocket Man či skladbu Candle in the Wind, ktorú John predviedol aj na pohrebe princeznej Diany (1997). Počas plodnej kariéry nahral viac ako 30 albumov, z ktorých predal viac ako 300 miliónov kusov. Minulý rok vydal dosiaľ posledný, v poradí 32. štúdiový album Wonderful Crazy Night. Názov podľa jeho slov odzrkadľuje momentálny pocit šťastia, ktorý súvisí s jeho súkromným životom.

Sorry Seems To Be The Hardest Word

Elton John je od roku 2014 zosobášený so dlhoročným partnerom, filmárom Davidom Furnishom, s ktorým vychováva dvoch chlapcov – Zacharyho a Elijaha. „Keby mi niekto pred desiatimi rokmi povedal, že budem mať taký úžasný život a dvoch prekrásnych synov, označil by som ho za blázna,“ povedal na tohtoročnom odovzdávaní Oscarov, kde zahral na počesť zosnulého speváka Georgea Michaela, „dokazuje to iba to, že nikdy neviete, čo sa vám v živote prihodí.“

3-krát Elton John

  • Kráľovná Alžbeta II. ho v roku 1998 povýšila do šľachtického stavu za jeho prínos pre popovú hudbu a za boj proti AIDS.
  • Úspech mali aj jeho filmové a muzikálové skladby (Leví kráľ, Aida, Billy Elliot the Musical).
  • V novom životopisnom filme Rocketman (2018) ho stvárni herec Tom Hardy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Elton John #narodeniny #David Furnish #Bernie Taupin #Rocketman