Pohodu čaká pomalý ponor do shoegazeových vôd

Kvalitnú hudbu overí len čas. Svoje o tom vie aj britská shoegazeová formácia Slowdive, ktorá sa uznania zo strany kritiky dočkala až po svojom rozpade v polovici 90. rokov.

30.03.2017 07:00
Slowdive Foto:
Kapela Slowdive je novým prírastkom v programe trenčianskeho festivalu Pohoda.
debata

Najväčšiu slávu si tak paradoxne užívajú práve teraz, v čase, keď sa po dvoch dekádach rozhodli znovu vrátiť na scénu. Doceniť ich budú môcť aj slovenskí fanúšikovia zasnívaných gitár. V rámci štvrtkového programu sa predstavia na 21. ročníku festivalu Pohoda, ktorý sa na trenčianskom letisku bude konať od 6. do 8. júla.

Začiatkom 90. rokov sa kapela Slowdive radila k vlne, ktorú do značnej miery ovplyvnili rockové kapely ako My Bloody Valentine, The Jesus and Mary Chain či Cocteau Twins. Pre hojné využívanie zvukových efektov na gitarových pedáloch – pri ktorom sa na koncertoch zvyčajne pozerali smerom dolu – ich označili pojmom shoegaze (zízanie na topánky). Išlo však skôr o pejoratívum, ktoré kritika často obmieňala s pomenovaním "scéna, ktorá oslavuje sama seba“. Mali na mysli komunitu shoegazeových hudobníkov, ktorí sa na svojich koncertoch často navzájom podporovali. Atmosférickému gitarovému zvuku navyše silne konkuroval rozmáhajúci sa britpop, zastúpený kapelami ako Suede, Blur, Oasis či Pulp.

V tejto nie celkom priaznivej atmosfére prišiel po prvých EP nahrávkach aj debutový album Just for a Day (1991). Okrem recenzie magazínu NME ho britská tlač neprijala príliš pozitívne. V začiatkoch im nepomohlo ani prirovnávanie k ospevovanému albumu Loveless, s ktorým v tom čase prišli na trh írski My Bloody Valentine. Sebavedomie im nepridalo ani prijatie druhého albumu Souvlaki, ktorý je, naopak, v súčasnosti považovaný za jednu z najlepších nahrávok žánru shoegaze. Uznanie však prišlo neskoro a po tretej nahrávke Pygmalion sa kapela okolo dvoch zakladajúcich členov – Rachel Goswellovej a Neila Halsteada – rozpadla.

"Cítili sme vtedy veľkú úzkosť,“ povedala Rachel Goswellová magazínu The Quietus v roku 2014, keď sa po takmer 20 rokoch kapela vrátila na scénu, ",s Neilom, s ktorým som vtedy chodila, sme sa rozišli, a bolo nesmierne ťažké udržať kapelu pokope. Boli sme mladí a naivní; mali sme príšerný manažment a hrozného účtovníka, ktorý nakoniec skončil vo väzení. Finančné záležitosti boli čistý zmätok. No teraz sme o 20 rokov starší, chceme sa baviť a užiť si to.“

Znovuzjednotenie dalo kapele Slowdive možnosť vychutnať si priazeň a rešpekt, ktoré im v ich neprítomnosti preukazovali fanúšikovia a kritika. Rovnako ako sa pojem shoegaze prestal používať s hanlivým podtónom. V čase návratu boli dokonca headlinermi festivalu Primavera, minulý rok vystúpili aj na festivale Colours of Ostrava. V súčasnosti po 22 rokoch vydávajú 5. mája aj štvrtý eponymný štúdiový album, z ktorého už ponúkli skladby Star Roving a Sugar For The Pill.

"Fakt, že naša hudba stále stojí za to a ovplyvňuje aj mnoho nových kapiel, ma robí naozaj hrdou na to, čo sme dokázali,“ dodala pre The Quietus Goswellová. Jednou zo súčasných kapiel, ktorú síce neovplyvnili priamo Slowdive, ale celkovo shoegaze, je aj úspešná slovenská skupina The Ills. Spoločne s ďalšími interpretmi ako Solange, alt-J, Jake Bugg, Future Islands, Benjamin Clementine, Austra či The Thurston Moore Group sa takisto predstaví na Pohode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda 2017 #Slowdive