Hudba Mariána Vargu opäť ožije na veľkom pódiu

Hoci svoje sedemdesiatiny oslavoval Marián Varga už koncom januára, vzdať mu poctu sa čoskoro chystá aj druhá vlna gratulantov.

30.03.2017 13:30
Marián varga Foto: ,
Koncert na počesť Mariána Vargu sa bude v bratislavskom Istropolise konať 19. apríla.
debata (1)

Tvorbu výnimočného skladateľa a klaviristu si počas narodeninového koncertu prepožičajú jeho bývalí spolupracovníci, ale aj mnohí ďalší, ktorých do značnej miery ovplyvnil po muzikantskej či ľudskej stránke. Večer s názvom Marián Varga 70 sa bude konať 19. apríla vo veľkej sále bratislavského Istropolisu.

"Samozrejme, Marián Varga je pre každého skvelý hudobník a skladateľ. No pre mňa, a myslím si, že aj pre celú slovenskú či česko-slovenskú spoločnosť, je osobnosťou, ktorá presahuje hudobný rámec. Reprezentuje totiž nielen talent a zaujatie pre tvorbu, ale aj lásku k slobode a k slobodnému vyjadreniu,“ poznamenal na adresu svojho dlhoročného priateľa Ladislav Snopko, ktorý spoločne s producentkou Janou Vachovou stojí za organizáciou jubilejného koncertu.

Aj keď Vargu mnoho ľudí vníma ako rebelantského bigbítového či rockového hudobníka, podľa Snopka tento žáner zďaleka presiahol: "Všeobecne je jedným z hlavných predstaviteľov slovenskej hudby. Silu ľudových motívov sa mu podarilo do skladieb dostať aktuálnym a príťažlivým spôsobom. A zostávajú aktuálne vždy, nielen v období, keď ich napísal. Jeho meno môžeme pokojne zaradiť k menám ako Béla Bartók či k skladateľom, ktorí obohacujú hudbu ako takú. Prístup rebela reprezentuje navonok, ale v skutočnej hĺbke sa ukrýva intelekt veľkého tvorcu.“

O Mariánovi Vargovi je známe, že si na oficiality nepotrpí, ako teda prijal správu o koncerte na jeho počesť? Podľa Snopka najskôr protestoval, neskôr privolil: "Je ťažko chorý, to sa všeobecne vie. Chvíľku bol rozpačitý, pretože jednak nemá rád oficiálne pocty, no ani povrchný verejný záujem. Jednoducho to, na čom je dnešná slovenská spoločnosť postavená, myslím tým rôzne smotánky či stretnutia celebrít. To bytostne neznáša.“ Ako však dodal, jeho zdôvodnenia Vargu neskôr presvedčili: "Keď som začal argumentovať tým, že princíp oslavy jeho života a tvorby stojí na stretnutí ľudí, ktorí nemajú vzťah k pozlátku a povrchnému úspechu a že sú to ľudia, na ktorých táto spoločnosť stojí, súhlasil.“

Na koncerte sa počas jedného večera vystriedajú mená okolo kultového projektu Collegium musicum ako Fedor Frešo, František Griglák či Dušan Hájek, na klávesoch Vargu zastúpi ďalší vynikajúci slovenský skladateľ a klavirista Vladislav Šarišský. Okrem nich však vystúpia aj Jozef Lupták, Andrej Šeban, Miroslav Žbirka či David Koller, z mladšej generácie sa predstaví napríklad skupina Queer Jane či hudobník Pjoni.

Nebude chýbať ani skupina, v ktorej Varga začínal koncom 60. rokov spoločne s Pavlom Hammelom – kapela Prúdy. "Marián Varga patrí medzi základné piliere československej rockovej hudby. Založili sme spolu Prúdy, a to bol základ. Bol pre kapelu veľkým skladateľským aj interpretačným prínosom. Nechcem povedať, že sme patrili k sebe, no nejakým spôsobom sme sa vždy vracali k spoluprácam na rôznych projektoch. Vždy to bolo niečím zaujímavé,“ tvrdí Hammel, ktorý je takisto jedným z účinkujúcich koncertu.

Podľa Ladislava Snopka je koncert koncipovaný čisto ako pocta priateľov priateľovi. Piesne z bohatého Vargovho repertoáru si každý vyberal podľa vlastného uváženia. Postaví sa počas narodeninového koncertu na pódium aj oslávenec? "Plánujeme to,“ uzatvára Snopko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba