Basgitarový mág Thundercat predstaví v Bratislave nový album

Rovných 42 metropol navštívi v rámci celosvetového turné americký basgitarista a spevák Stephen Bruner aka Thundercat považovaný za jedného z najkreatívnejších predstaviteľov súčasného fusion džezu. Na Slovensko prichádza v pondelok 3. apríla predstaviť v poradí tretí štúdiový album Drunk, ktorý „by mal poslucháčov vziať do niekedy vtipnej a často aj temnej mysle“ talentovaného multiinštrumentalistu.

03.04.2017 14:00
Thundercat Foto:
Hudobník Thundercat sa na Slovensko vracia už po tretíkrát.
debata

Čerstvá nahrávka z februára tohto roka však nie je len počinom jedného umelca. Okrem 32-ročného držiteľa Grammy sa na nej autorsky podieľala celá plejáda špičkových hudobníkov americkej hudobnej scény. Okrem iných sú to napríklad saxofonista Kamasi Washington, multižánrový hudobník Flying Lotus, spevák a producent Pharell Williams či raperská dvojica Kendrick Lamar a Wiz Khalifa.

Thundercat sa na Slovensko vracia už po tretíkrát, aj tentoraz však so sebou prináša unikátnu šou, ktorá nebude čerpať len z tvorby džezových velikánov 70. rokov či neo soulu 90. rokov, ktoré sú pre hudobníka dlhodobou inšpiráciou. Hudobne ho na pódiu podporí bubeník Justin Brown a klavirista Dennis Hamm.

Thundercat - Them Changes

Že má losangeleský rodák hudbu skutočne v krvi, svedčí aj jeho rodinné zázemie. Otec, svetoznámy džezový bubeník, hrával s menami ako The Temptations či Diana Ross. Bubenícku štafetu po otcovi prebral brat Ronald Bruner Jr., do ktorého thrash crossoverovej kapely Suicidal Tendencies sa Thundercat pridal ako basgitarista už počas strednej školy.

Sólovou muzikantskou dráhou dokázal spojiť džezové korene s pestrou plejádou hudobníkov, ktorí vyhovovali jeho hudobnému experimentovaniu. Rad hudobných kolaborácií zahŕňa mená ako Erykah Badu, Flying Lotus, ale aj Wiz Khalifa. Thundercat pritom na seba najviac upozornil práve spoluprácou s hudobníkom a producentom Flying Lotusom, objavil sa však aj na kritikou vysoko ocenenom albume Kendricka Lamara To Pimp a Butterfly (2015). Za túto spoluprácu si v roku 2016 odniesol prestížne ocenenie Grammy.

Thundercat - Show You The Way

Práve žánrové prelínanie medzi popom, funkom, džezom, elektronikou, progresívnym rockom či vplyvmi súčasnej hudby mu otvorilo brány do sveta a prinieslo svetové uznanie hudobných kritikov ako aj laického publika. Koncert sa koná v rámci cyklu koncertov City Sounds of Bratislava. Podujatie bolo podporené aj z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia, grantových schém SOZA a Ars Bratislavensis.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Ateliér Babylon #Thundercat #Stephen Bruner