Fanúšikovia Elánu sa môžu tešiť na veľký žúr

Legendárna slovenská skupina Elán sa pripravuje na posledné open air koncerty svojej hudobnej kariéry.

13.04.2017 14:00
Jožo Ráž, Vašo patejdl a Jano Baláž Foto:
Jožo Ráž, Vašo Patejdl a Jano Baláž.
debata

V rámci turné Živých nás nedostanú – Open Air 2017 sa v lete predstavia v troch amfiteátroch – v Martine, Nitre a vo Východnej.

Návštevníkov koncertov čaká podľa manažéra kapely Michala Čimeru veľkolepá scéna s trojstupňovým pódiom, ktorú technici začnú stavať už tri dni pred každým vystúpením. Najmodernejšiu zvukovú techniku a vyše sto metrov projekčných plôch pritom privezie desať plne naložených kamiónov.

Elán sa koncerty rozhodol poňať doslova ako malé festivaly. „Fanúšikovia sa môžu tešiť na veľký žúr.  O nás je známe, že nehráme na festivaloch, my festivaly neznášame, ale toto bude taký náš vlastný festival, také stretnutie Klubu priateľov dobrej hudby,“ zavtipkoval počas tlačovej konferencie k blížiacemu sa turné gitarista kapely Jano Baláž.

Brány amfiteátrov sa otvoria už medzi treťou a štvrtou poobede. „Na každom z koncertov budeme mať sústavu kapiel, ktoré budú od poobedia zabávať návštevníkov. Chceme, aby si ľudia vychutnali ten čas strávený čakaním na hlavnú hviezdu, ktorá príde okolo ôsmej alebo deviatej večer. Preto sme sa vlastne rozhodli usporiadať open air turné – aby si návštevníci mohli užiť deň od popoludnia až do západu slnka,“ uviedol Čimera.

Elán pripravuje na každý z koncertov zhruba dvojhodinový program. „Playlist týchto troch koncertov bude v podstate identický s tým, ktorý sme mali na minuloročnom turné Živých nás nedostanú, možno zaradíme jednu alebo dve nové pesničky, ešte uvidíme. A zaznie aj väčšina známych pesničiek z albumu Hodina slovenčiny, ktorý vyšiel síce pred vyše tridsiatimi rokmi, no máme pocit, že dnes je omnoho aktuálnejší ako kedysi,“ podotkol Baláž.

Blížiace sa open air koncerty by mali byť zároveň akousi predzvesťou budúcoročného jubilejného turné, na ktorom kapela oslávi päťdesiat rokov na hudobnej scéne. Pri tejto príležitosti plánujú hudobníci vydať i ďalší album. „Nový album by mal vyjsť na jar, dva single z neho pustíme už skôr,“ prezradil frontman kapely Jožo Ráž, ktorý chce po spomínanej oslave podľa vlastných slov zavesiť hudbu na klinec. Ako sa však domnieva, kapela jeho odchod prežije. „Elán je značka, ktorá nikdy neskončí. Pri všetkej skromnosti môžem povedať, že je nesmrteľný,“ uzavrel spevák.

Termíny turné Živých nás nedostanú – Open Air 2017:

  • 10. júna – Amfiteáter Martin
  • 24. júna – Amfiteáter pod Zoborom, Nitra
  • 28. augusta – Amfiteáter Východná
debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #festival #Elán