Súrodenci z Bulp nesklamali

Na začiatku bol anglický termín pre žiarovku. Podľahol však slovenskému spodobovaniu a z pôvodného „bulb“ vzniklo slovíčko Bulp, ktoré pomenovalo ambiciózny projekt mladého producenta Samuela Štefanca a jeho sestry Jany.

01.05.2017 12:00
Bulb Foto:
Samuel a Jana Štefancovci, ktorí tvoria projekt Bulp.
debata

Pomyselná žiarovka sa v hlavách poslucháčov rozsvietila hneď po prvom počutí ich prvej EP nahrávky Endian a v hudobnej ankete Radio_Head Awards 2015, tak duo z Trenčianskych Teplíc právom označili za objav roka. Noví fanúšikovia od tej chvíle s očakávaním sledovali ich ďalšie kroky, ktoré 10. apríla vyústili do debutového albumu Yrsa.

Už prvý úspešný singel Far Light z roku 2015 ukázal, že Bulp vedia maximálne vyťažiť z atmosféry, ktorá vzniká spojením jemného až nevinného ženského vokálu, podmanivej melodickej linky a tlmených elektronických bítov. Ich typický svieži zvuk sa im podarilo preniesť aj na nový, deväťskladbový album, no v tomto prípade mu ponúkli aj príbehovú nadstavbu. Cítiť ju najmä zo singla On The Run, ku ktorému v horách v okolí obce Hodruša-Hámre a v lesoch okolo Lozorna vznikol aj pôsobivý videoklip.

Bulp - On the Run

Rozostrená kamera, podmanivá snivá atmosféra a zdanlivý koniec cesty, ktorý, naopak, ponúka výlet do celkom nového časopriestoru. Aj keď podľa slov Samuela Štefanca sa klip pohráva s tematikou úteku a zdolávania prekážok, v kontexte súrodeneckého vzťahu sa tu vynára aj ďalšia symbolika – nostalgia, návrat do minulosti, spoločnej detskej izby, ktorej ako totem dominuje košatý strom ozdobený žiarovkami. Nielen skladba On The Run je príkladom toho, aký prínos môže mať spolupráca ľudí, ktorí spolu vyrastali. Najmä ak sa dokážu preniesť nad bežné škriepky a „doťahovačky“ a hudobný vzťah tak posunúť na celkom inú, profesionálnu úroveň.

Svedčí o tom aj vklad speváčky Jany Štefancovej, ktorý sa oproti Endian EP dá nazvať skôr rovnocennou spoluprácou než hosťovaním. Voľnú ruku nielen v textovej, ale aj melodickej rovine dostala rovno vo dvoch skladbách – What Is Worth a gradujúcej Mirror, ktorá sa v nálade uberá skôr k temnejším končinám.

K mikrofónu si od počítača opäť odskočil aj mladý dídžej a producent. Jeho jemne upravené vokály možno počuť najmä v skladbách Yours, Hollow a Left Behind, v ktorej si na trúbku zahral aj Matúš Homola z kapely Autumnist. Je však celkom jedno, či sa vokálov ujme Samuel Štefanec, alebo ich prenechá svojej sestre – rozdiely v ich prejave sú minimálne a vďaka jednoliatosti vytvárajú celistvý dojem. Vyčnievať, hrať sa a prekvapovať má v tomto prípade najmä hudba. Sú to práve inštrumentálne skladby, ktoré s piesňovou formou nielen kontrastujú, no preberajú nad ňou aj kontrolu.

Kontrastne pôsobí aj dynamický a nepokojný záver singlu On The Run. Pokým však zmena v tomto prípade vyplýva z náhleho zvratu, inokedy stavia na šikovnom budovaní gradácie. To je prípad aj úvodnej skladby Yrsa s mohutným rozliehajúcim sa zvukom a Bluma, kde nahustené bíty sekundujú podmanivej zvukovej zvonkohre. Výletom do vzdialenej exotiky, spoločne so sprievodným zvukom japonskej harfy, je zase skladba Koto, ktorá takmer 40-minútovú nahrávku uzatvára.

Svetový slovenský album. Nahrávku Yrsa tak možno bez preháňania nazvať nielen vďaka anglickým textom. Zvuk s pôsobivou atmosférou, ktorej sila sa opätovným počúvaním len umocňuje, Bulp vkusne miešajú s chytľavým elektropopom. Je otázne, ktorý z týchto dvoch smerov v budúcnosti ich zvuk ovplyvní viac, aktuálne je to však stále projekt súrodeneckej dvojice, ktorá akoby znova našla poklad kedysi zakopaný doma na záhrade.

Hodnotenie Pravdy

  • 4 hviezdičky z 5
  • Bulp: Yrsa
  • Deadred Records/Starcastic Records, 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radio Head Awards #Bulb #Samuel Štefanec #Yrsa