Petr Janda, verný len gitare

Stále vás máme čím prekvapiť, tvrdí český spevák a hudobník Petr Janda.

29.04.2017 09:00
petr janda, spevak Foto: ,
Petr Janda oslávi 75. narodeniny.
debata

So skupinou Olympic si na budúci rok pripomenie už 55 rokov na scéne. Na prípitok bude mať čoskoro aj ďalší dôvod. V utorok 2. mája oslávi 75. narodeniny.

Život ako na hojdačke, jednoducho rokenrol. Aj tak by sa dal zjednodušene opísať príbeh lídra jednej z prvých českých rockových kapiel. Možno to bol kus šťastia či predvídavosti, že sa Petrovi Jandovi s Olympicom podarilo v správny čas nasadnúť na vlnu, ktorú na svetovej hudobnej scéne odštartovali The Beatles. Preraziť v Československu, kde dávali gramofónové spoločnosti stále prednosť swingu, spočiatku nebolo vôbec jednoduché. Janda však už odmala vedel, že pre neho iná cesta nie je.

Záujem o hudbu v ňom prebudilo domáce muzicírovanie. Začínal s husľami, no osudový moment prišiel, keď po prvý raz vzal do rúk gitaru. „Cítil som, že sa dokážem zriecť mnohých vecí, no gitary nie. Aj svojim ženám som vždy hovoril, že budú, bohužiaľ, vždy na druhom mieste. Všetky to prekvapujúco prijali,“ priznal spevák v relácii 13. komnata.

Petr Janda so skupinou Olympic Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Petr Janda Olympic Lýra 50 Petr Janda so skupinou Olympic

Janda začínal v kapelách Sputnik a Big-Beat Quintet. Neskôr sa dal zlákať do skupiny Karkulka, ktorá hrávala po ľudových zábavách. Karkulka sa v roku 1963 zmenila na Olympic, stále však išlo o sprievodnú kapelu. Vďaka angažmánu v divadle Semafor a skladbe Adresát neznámý s Karlom Gottom sa zo sprievodnej kapely postupne stávala svojbytná formácia s jedným spevákom. Tým bol spočiatku Miki Volek, ktorý sa však novej vlne rokenrolu odmietol prispôsobiť. Lídrom Olympicu sa tak natrvalo stal Petr Janda. Prišli úspešné skladby ako Dej mi víc své lásky či Želva, ktorá ohlasovala aj prvý rovnomenný bítový album (1968).

Sedemdesiate roky priniesli stagnáciu, ktorú sa podarilo prelomiť začiatkom 80. rokov. Prispelo k tomu aj účinkovanie na Bratislavskej lýre v roku 1980. „Kým sme sa vrátili do Prahy, bola už pieseň Osmý den hitom. Nič síce nevyhrala, ale hrali ju všetky rádiá,“ spomínal si Janda v dokumente Zlatá lýra.

Vzostupy a pády sprevádzali aj hudobníkov súkromný život. Jeho prvá žena Jana podľahla rakovine v roku 1991. Ďalšia veľká rana prišla, keď jeho synovi Petrovi našli na mozgu zhubný nádor. Dokázal s ním bojovať až do roku 2001. Svoj žiaľ sa Janda snažil zmierniť s mladšími partnerkami. V súčasnosti je jeho treťou manželkou o 40 rokov mladšia Alice. Balzamom na dušu je však stále aj skupina Olympic. Na budúci rok s ňou slávi už 55 rokov a pri tejto príležitosti vystúpia už 29. novembra v bratislavskej Aegon Aréne.

3-krát Petr Janda

  • Z prvého manželstva má dcéru Martu. Preslávila sa ako speváčka nemeckej kapely Die Happy.   
  • Je vlastníkom nahrávacieho štúdia a vydavateľstva, kde nahrávali aj Peter Nagy a No Name.  
  • Spomienky na svoju hudobnú kariéru a osobný život zhrnul v knihe Dávno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Olympic #Petr Janda