Formát MP3 je mŕtvy. Tvrdia to jeho tvorcovia

V 90. rokoch sa stal celosvetovým fenoménom, ktorý výrazne uľahčil počúvanie hudby. Do malého prenosného prehrávača sa vďaka nemu zrazu zmestil obrovský počet skladieb, čo ľuďom prinieslo celkom nové možnosti – obľúbenú hudbu mohli počúvať kdekoľvek a kedykoľvek. Formátu MP3, založenému na digitálnej kompresii zvuku, však, zdá sa, pomaly odzváňa. Vyhlásili to samotní tvorcovia legendárneho hudobného formátu.

17.05.2017 09:00
MP3 prehrávač Foto:
Popularita formátov MP3 kedysi vzrástla aj vďaka MP3 prehrávačom.
debata (16)

Podľa stránky amerického rádia npr.org, divízia Fraunhoferovho inštitútu pre integrované obvody – nemeckej výskumnej inštitúcie, ktorá koncom 80. rokov financovala vývoj MP3 – oznámila, že ku dňu 23. apríla 2017 bol „licenčný program pre niektoré patenty súvisiace s MP3 a softvérom Technicolor a Fraunhofer IIS ukončený“. Inými slovami, ukončením licencie vyhlásili formátu rozsudok pomalej, ale istej smrti.

Aby mohol formát MP3 sprostredkovať hudbu s čo najmenším objemom dát, využíva tzv. stratovú kompresiu, čím zvukový súbor niekoľkonásobne zmenší. Metóda je založená na nedokonalosti ľudského ucha a v podstate sa stará o to, aby sme počuli len tie najdôležitejšie zvuky. V čase pomalého internetu bol formát dokonalým spôsobom šírenia hudby, ale, prirodzene, vždy na úrok kvality zvuku. To sa však zmenilo s príchodom nových formátov, ktoré by mali byť plnohodnotnými nástupcami MP3.

Podľa Bernharda Grilla z Fraunhoferovho inštitútu, jedného z vývojárov technológie MP3, sú v tomto prípade budúcnosťou formáty AAC (Advanced Audio Coding). Ako povedal pre npr.org, v súčasnosti sú „de facto štandardom pri sťahovaní hudby či videách na mobilných telefónoch“. Podľa jeho slov je takisto vhodnejší aj pri streamovaní hudby, keďže pri malom toku dát ponúka vyššiu kvalitu ako MP3. Okrem iných ho využíva aj aplikácia iTunes od spoločnosti Apple, ktorá sa, paradoxne, aj vďaka slávnemu MP3 prehrávaču iPod stala jednou z najúspešnejších firiem v histórii.

Aj keď bude možné „empétrojky“ využívať aj naďalej, ako hovoria ich tvorcovia, budúcnosť je niekde inde. Do módy opäť prichádzajú aj fyzické nosiče – vinylové platne, ktoré sa v posledných rokov tešia veľkej obľube. Hudobnému biznisu však naďalej kraľujú najmä streamovacie služby ako Spotify, Tidal či Deezer. Tie kvalitnejší zvuk ponúkajú hlavne prémiovým užívateľom.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #kvalita #mp3 #zvukový záznam #streamovacie služby