Kate Bush na živom albume? Strhujúci zážitok

Umelkyňa, ktorá ignoruje všetky štandardy priemyslu. Skladateľka, speváčka, textárka, producentka a príležitostná tanečníčka. Kate Bush je fenoménom modernej hudobnej histórie.

19.05.2017 16:00
Kate Bush Foto: ,
Kate Bush si dala na svojej koncertnej nahrávke záležať, vypilovala ju do posledného detailu.
debata

Na scénu vtrhla v polovici 70. rokov minulého storočia a takmer okamžite sa stala senzáciou. Neuchopiteľné nahrávky, výnimočný skladateľský rukopis a evidentný dôraz na vizuálnu prezentáciu. Kate Bush vždy bola a zostáva tajomnou osobnosťou. Keď v roku 2014 vyhlásia, že pripravuje 22 vystúpení v londýnskom Hammersmith Apollo, bola to skutočná hudobná senzácia. Z návratu na koncertné pódiá po 35 rokoch vznikla živá nahrávka Before the Dawn.

Perfekcionistka s unikátnym rukopisom

Tridsaťpäťročná koncertná pauza je tá najlepšia reklama pre album Before the Dawn. Ten vyšiel pod tvorivou značkou The KT Fellowship. Je teda zrejmé, že hudobníčka považovala prínos celého tvorivého tímu za mimoriadne dôležitý. Lístky na všetky koncerty sa vypredali v priebehu pätnástich minút. O to očakávanejšia bola nahrávka, ktorá si vyžiadala dvojročnú postprodukciu. Išlo však výlučne o úpravu finálneho zvuku, všetky vokály Kate Bushovej boli ponechané v autentickej podobe. Dvadsaťdeväť skladieb, 155 minút hudby. Poslucháči sa môžu rozhodnúť medzi troma CD alebo štyrmi vinylovými platňami. Obe verzie kopírujú priebeh troch dejstiev, počas ktorých Kate Bush predstavila takmer tridsiatku piesní.

Kate Bush - And Dream of Sheep

Hudobníčka vyberala tie najlepšie verzie zo všetkých 22 vystúpení, čím opäť potvrdila svoju povesť nekompromisnej perfekcionistky. Rovnako pedantná bola aj pri skúšaní koncertného materiálu. „Spieva stále výborne, nezabudnuteľná show, Kate Bush je žijúca legenda,“ tvrdili nadšené reakcie svetových médií. Nepreháňali. Before the Dawn vykračuje z tieňa klasickej živej nahrávky. Samotná speváčka o nahrávke hovorí ako o samostatnom projekte, ktorý je plnohodnotnou súčasťou jej diskografie.

Dominantnú časť programu Before The Dawn tvorili skladby z dvoch albumov – Hounds of Love a Aerial. Naliehavé, strhujúce a súčasné. Je evidentné, že Kate Bush si dala na zostavovaní koncertnej dramaturgie záležať a o celkovom vyznení vystúpení uvažovala komplexne. Hudbu striedajú monológy, dialógy aj scénické atmosféry. „Toto nie je žiadne best of tour,“ musí uznať aj ten najcynickejší poslucháč.

Samostatný príbeh veľkej hudobnej cesty

Kate Bush prijala úlohu rozprávačky sofistikovaného príbehu. Jednotlivé skladby tvoria akési kapitoly veľkej hudobnej knihy. Originálny koncept prijalo aj nadšené publikum a poslucháč môže doslova cítiť jeho sústredenie. „Toto je audio dokument,“ povedala na adresu Before the Dawn speváčka.

Každá z dvadsiatich deviatich skladieb je súčasťou väčšieho celku. Hounds of Love, Running Up That Hill (A Deal with God), An Architect's Dream, Sunset. Najsilnejšie okamihy koncertného návratu dôležitej osobnosti anglickej hudobnej scény znejú naživo tak presvedčivo, akoby ich Kate Bush hrávala už roky. Nahrávka Before the Dawn je dielom suverénnej umelkyne. Strhujúci poslucháčsky zážitok, ktorý naberá na sile každým ďalším počúvaním. Bezpochyby jeden z najsilnejších živých albumov uplynulej dekády.

Kate Bush Before the Dawn

Hodnotenie Pravdy

5 hviezdičiek z 5

  • Kate Bush: Before the Dawn
  • Fish People, 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #album #Kate Bush #Before The Dawn #živý album