Depeche Mode v Bratislave: Mokrý, no intenzívny zážitok

Sobotňajší koncert Depeche Mode sa porovnávaniu s ich vystúpením v roku 2009 zrejme nevyhne. Môže za to najmä silný dážď, ktorý aj tentoraz potrápil fanúšikov na bratislavskom štadióne Pasienky. Ak by sme však mali hľadať spoločného menovateľa, nepriaznivé počasie by to rozhodne nebolo. V prípade britskej legendy ho vždy zatieni kvalitná hudba a šou, ktorá jej koncert aj v sobotu premenila na veľký hudobný sviatok.

21.05.2017 02:05 , aktualizované: 16:37
Depeche Mode, Foto:
Skupina Depeche Mode sa v Bratislave predstavila v rámci Global Spirit Tour k aktuálnemu albumu Spirit.
debata (10)

Kto nevedel, že v Bratislave po piaty raz vystúpi slávne elektronické trio (ak sa niekto taký vôbec našiel), tomu stačilo, aby sa v sobotu poprechádzal po centre hlavného mesta. Koncert prezrádzala mimoriadne vysoká koncentrácia čiernych kožených búnd a tričiek s nápisom Depeche Mode, ktoré sa okolo šiestej hodiny postupne začali presúvať na štadión. Tam ich s miernym oneskorením ako prvá predkapela čakala synth-popová formácia F.O.X. Po nej si diváci mohli naplno užiť aj skupinu The Raveonettes – skúsených Dánov, ktorí na pódiu predviedli intenzívny gitarový zvuk ochutený shoegazeom.

Depeche Mode v Bratislave - máj 2017

Skupina Depeche Mode sa v Bratislave predstavila už piatykrát.

Fotogaléria
Skupina Depeche Mode sa v Bratislave...
Skupina Depeche Mode sa v Bratislave...
+17Skupina Depeche Mode sa v Bratislave...

Hlavné hviezdy večera meškali len akademickú štvrťhodinku. V tom čase už malo podľa predpovede počasia prísť k prvým prehánkam, vyhliadky však zatiaľ vyzerali optimisticky. Optimizmus z publika nevyprchal ani počas skladby Going Backwards, ktorou Depeche Mode koncert otvorili. Titulnú skladbu ich nového albumu Spirit odspievali fanúšikovia spoločne s Daveom Gahanom, a bolo zrejmé, že si nový repertoár veľmi rýchlo osvojili. Nasledovala ďalšia novinka – So Much Love či staršie skladby ako upravená A Pain That I'm Used To či In Your Room. Gahan sa už medzitým stihol zobliecť a vlnil sa na pódiu len v povestnej vestičke. Tisícky ľudí na štadióne sa však v tej chvíli museli, naopak, obliekať. Prevládajúca čierna farba sa pre silnejúci lejak postupne zahaľovala do igelitu pršiplášťov.

Intenzívny dážď preveril skalných fanúšikov. Niektorí to vzdali a kapele sa rozhodli dať predčasné zbohom. Tí, ktorí zostali, si však mohli užiť jedinečnú atmosféru spolupatričnosti, ktorú Gahan podporil ladnými pohybmi a svojskými tanečnými kreáciami. Napriek dažďu neraz vyšiel povzbudiť dav aj na vysunuté mólo. Intenzita, s akou sa po pódiu premával, len potvrdila, že o strate formy sa v jeho prípade rozhodne nedá hovoriť. Do publika hádzal jemné úsmevy a cieľavedome ho zvádzal, až kým si ho celkom neomotal okolo prsta.

Vizuálny pôžitok z diania na scéne tešil najmä vyšších divákov. Nižšie položené pódium mali podporiť dve bočné obrazovky, no ani tým by neuškodilo posunúť o pár metrov vyššie. Fanúšikovia nižšieho vzrastu stojaci na ploche si však dostatočne užívali samotnú hudbu umocnenú výborným ozvučením a, samozrejme, hitmi ako Everything Counts, Stripped či Enjoy The Silence s vtipnou funkovou vsuvkou. Spevom spolupracovali – a hromadne vyzývali na revolúciu – aj pri singli Where's The Revolution, pri piesni Never Let Me Down Again zase odovzdane kývali rukami zo strany na stranu. Ide o rituál, bez ktorého sa ich koncert nemôže zaobísť.

Kým David Gahan v kapele Depeche Mode stelesňuje skôr vášeň, v Martinovi Goreovi sa zosobňuje jej cit. Potvrdil to aj prvým prídavkom koncertu – baladickou skladbou Somebody. Prídavkovým prekvapením bola skladba Heroes, ktorou si kapela uctila zosnulého britského speváka Davida Bowieho. Koncert vo veľkom štýle ukončili piesne I Feel You a Personal Jesus. Naplno si ich užívali aj verní fanúšikovia bez pršiplášťov, ktorí na koncerte premokli do poslednej nitky. Ak sa to podarí, koncert si budú môcť zopakovať aj v suchu na krytom štadióne. Všetko závisí od toho, či sa Depeche Mode v rámci druhej časti turné vrátia na Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave. Stalo sa tak aj pri ich poslednom turné k albumu Delta Machine. Po výkone, aký v sobotu predviedli na štadióne Pasienky, sa zrejme nájde len málo ľudí, ktorí pri kúpe lístka na ich ďalší koncert zaváhajú.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Depeche Mode #Pasienky #Spirit #David Gahan #Martin Gore