Operné talenty z troch kontinentov súťažia v Trnave

Po sedemročnej prestávke nadväzuje na takmer štyridsaťročnú tradíciu Medzinárodná spevácka súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského.

22.05.2017 14:00
Koncertná speváčka Eva Blahová Foto:
Predsedníčka medzinárodnej poroty Eva Blahová.
debata

Jej 22. ročník slávnostne otvoril koncert v trnavskej Bazilike sv. Mikuláša. Zazneli na ňom v nedeľu večer diela významného slovenského skladateľa, dirigenta, regenschoriho, pedagóga a vo svojej dobe jedného z najpopulárnejších autorov piesňovej tvorby, ktorého meno súťaž nesie.

„Takmer štyridsať rokov poskytovala súťaž odrazový mostík mladým slovenským a od roku 1994 aj zahraničným spevákom. Táto dlhoročná tradícia a pýcha slovenského hudobného školstva však bola prerušená a od roku 2010 sme čakali, kedy opäť v trnavskom divadle zaznejú krásne hlasy nastupujúcej speváckej generácie,“ uviedla predsedníčka medzinárodnej poroty Eva Blahová.

Do súťaže, v ktorej svojho času zvíťazili aj neskoršie hviezdy operného neba ako Magdaléna Kožená, Peter i Miroslav Dvorský, Ľubica Orgonášová či Daniel Čapkovič, sa tentoraz prihlásilo viac ako sto mladých operných spevákov do 35 rokov z 18 krajín Európy, Ázie a Ameriky. Oddneška do piatka budú súťažiť v troch kolách v priestoroch Zrkadlovej siene Divadla Jána Palárika. O víťazoch rozhodne osemčlenná medzinárodná porota, v ktorej je aj Gabriela Beňačková, Sarah Meredith či Ralf Doering. Ich mená vyhlásia v sobotu večer, slávnostné odovzdávanie cien v Koncertnej sieni Marianum na Arcibiskupskom úrade bude spojené s koncertom víťazov.

„Obnovenie medzinárodnej speváckej súťaže Mikuláša Schneidera-Trnavského vnímame nielen ako príležitosť pre konfrontovanie umeleckých ambícií a schopností mladých interpretov, ale aj ako vhodnú pôdu pre sprítomnenie skladateľského a organizačného zástoja Schneidera, ktorý mal pri kreovaní našej hudobnej kultúry,“ dodal Igor Valentovič, riaditeľ Hudobného centra, ktoré 22. ročník medzinárodnej speváckej súťaže zastrešuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského #Eva Blahová