OK Computer vyslal Radiohead do sveta

Desiatky miliónov predaných nosičov, pravidelne vypredané koncerty, množstvo oddaných fanúšikov.

26.05.2017 12:00
Radiohead Foto: ,
Radiohead si v týchto dňoch pripomína 20 rokov od vydania albumu OK Computer.
debata

Britská skupina Radiohead predstavuje na poli hudobnej scény overenú značku, ktorá funguje dodnes. Za počiatkami jej medzinárodného úspechu sa však treba vrátiť do druhej polovice 90. rokov, konkrétne do roku 1997. Prelomový album OK Computer, vďaka ktorému sa o čudákoch z Abingdonu dozvedel celý svet, oslavoval 21. mája svoje dvadsiate narodeniny.

Koncom starého milénia Spojené kráľovstvo valcoval britpop. Žáner, ktorý ťažil predovšetkým z gitarovej hudby 60. a 70. rokov, spopularizovali skupiny ako Oasis či Blur. V tom istom čase si však pätica mladíkov – Thom Yorke, Jonny Greenwood, Ed O'Brien, Colin Greenwood a Philip Selway – povedala, že "cool“ imidž, ktorý si britpop vybudoval, nie je nič pre nich. Ich debutový singel Creep z roku 1992 sa stal nielen hitom, ale aj poctou všetkým čudákom, ktorí nedokážu nájsť svoje miesto v spoločnosti. Skladba, ktorá o rok neskôr vyšla aj na debutovom albume Radiohead Pablo Honey, sa tiež na dlhý čas stala neoficiálnou hymnou kapely.

Druhý album v poradí – The Bends – prišiel v roku 1995. Nahrávka, z ktorej dnes už takmer každá pieseň patrí k pomyselnému zlatému fondu Radiohead, mala u britských kritikov nadšené ohlasy. Čo sa týka fanúšikov, kapela sa stále snažila zbaviť nálepky "autori Creep“. Zlomom bol v roku 1997 práve album OK Computer.

Od kapely sa po úspechu The Bends očakával ďalší introvertný album, v ktorom by sa plačlivý hlas speváka a lídra Thoma Yorka prelínal s rovnako kvíliacim gitarovým zvukom. Radiohead však The Bends 2 v pláne nemali. Aj keď stále išlo o rozpoznateľný zvuk, z intímneho sveta sa rozhodli presedlať na celospoločenské témy. Paranoja z príchodu nového milénia, politická situácia, konzumná spoločnosť – OK Computer si vzal na plecia nemalé bremená, ktoré len navrstvili melanchóliu plynúcu z predchádzajúcich albumov.

"Myslím, že Thom sa akoby zrazu prebudil do sveta, v ktorom žije. Určite už viac nevidí veci len z jednej perspektívy. Texty sú reakciou na všetko, čím prešiel za posledný čas,“ povedal gitarista Ed O'Brien pre britský magazín Melody Maker po vydaní albumu v roku 1997. Bubeník Phil Selway vtedy Radiohead zase prirovnal k slávnej vesmírnej ságe Georgea Lucasa: "Album The Bends je ako film Hviezdne vojny (neskôr premenovaný na Hviezdne vojny: Epizóda IV – Nová nádej, pozn. red.). Je to uhladená, samostatne fungujúca entita s množstvom výbuchov, ale so slabou zápletkou. OK Computer je viac ako Impérium vracia úder – je ambicióznejší, komplexnejší, a aj keď mu chýba jasný koniec, určite je lepší.“

Ako vyplýva zo samotného názvu, nahrávku OK Computer v nemalej miere poznačila aj fascinácia svetom nových technológií. Kapela sa už počas nahrávania pohrávala s myšlienkou, či dokáže počítač hrať na gitare. Thom Yorke bol tou myšlienkou natoľko posadnutý, že sa rozhodol jednoduchý počítač aj vyrobiť. Nakoniec však nešlo o malého elektronického gitaristu, ale o jednoduchý program. Cudzím ľuďom sa vďaka nemu dala rozposlať správa: "Creep je zlá pieseň. Poslané z Thomovho počítača.“

Aj keď objavný vynález Thoma Yorka nakoniec zhorel, vďaka silným novinkám sa už nemusel báť povesti kapely s jedným veľkým hitom. Postarali sa o to dnes už nesmrteľné skladby ako Karma Police či Paranoid Android. Pokým pieseň Paranoid Android mali ľudia vo zvyku nazývať Bohemian Rhapsody 90. rokov, v skladbe Karma Police zase cítiť vplyv východného náboženstva. Frázu "karma polícia ťa skôr či neskôr dostane“ kapela používala na turné k albumu The Bends. Nápad na pieseň prišiel od gitaristu Eda O'Briena a Yorkovi sa veľmi pozdávala. Album OK Computer obsahuje aj pieseň Exit Music (For a Film), ktorá bola pôvodne zložená pre film Rómeo a Júlia s Leonardom DiCapriom z roku 1996.

K úspechu tretieho štúdiového albumu Radiohead výrazne dopomohlo aj producentské zastrešenie Nigela Godricka, ktorý sa odvtedy stal neoficiálnym šiestym členom kapely. Aj vďaka jeho vplyvu sa album OK Computer stal jedným z najúspešnejších CD albumov, aké boli doteraz nahrané. Nahrávka v roku 1998 získala aj Grammy za najlepší alternatívny album.

Dátum 21. mája 1997 sa síce viaže s celosvetovou premiérou albumu, vydali ho však len v Japonsku. V Európe vyšiel o necelý mesiac neskôr. Pri tejto príležitosti chystajú Radiohead aj špeciálnu reedíciu OK Computer. Pod názvom OKNOTOK sa na trh dostane 23. júna v digitálnej podobe. Na fyzických nosičoch vyjde v júli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radiohead #The Bends