Filharmónia zažiarila s programom Jamesa Judda

Britský dirigent James Judd, ktorý sa od začiatku novej sezóny 2017/2018 oficiálne ujme funkcie šéfdirigenta Slovenskej filharmónie, zavŕšil v piatok svoje dvojtýždňové hosťovanie v Bratislave. Prezentoval sa dramaturgicky vyváženým koncertným programom, kde priestor dostali aj mimoriadne atraktívni sólisti.

29.05.2017 12:00
James Judd Foto:
Dirigent James Judd, ktorý sa čoskoro stane šéfdirigentom Slovenskej filharmónie.
debata

Na prvej dvojici koncertov vystúpila škótska perkusionistka Evelyn Glennie. Jej životný príbeh je príkladom toho, že človek nikdy nemá prestať kráčať za svojimi snami. Už v útlom veku prejavovala hudobný talent, no od ôsmich rokov postupne začala strácať sluch a ako 12-ročná celkom ohluchla. Nezastavilo ju to však v ceste za profesionálnym hudobným vzdelaním. Svoju schopnosť vnímať vibrácie sa jej podarilo vycvičiť do tej miery, že dokáže vnímať znejúcu hudbu v podobe konkrétnych tónových výšok. Nie je preto prekvapujúce, že sa sama bráni označeniu „nepočujúca“.

Napriek počiatočnej neochote na strane školy absolvovala Kráľovskú hudobnú akadémiu v Londýne a vytvorila tak precedens, vďaka ktorému dnes nemôžu byť ľudia so sluchovým hendikepom vopred vylúčení z možnosti uchádzať sa o štúdium. V jej podaní v bratislavskej Redute zaznelo dielo súčasného amerického skladateľa Johna Corigliana s názvom Conjurer (Čarodejník) pre bicie nástroje so sprievodom orchestra. Druhú polovicu koncertu vyplnila predohra The Wasps (Osy) anglického skladateľa Ralpha Vaughana Williamsa a Symfónia č. 7 A dur Ludwiga van Beethovena.

Japonský huslista Daishin Kashimoto, ktorý... Foto: Ján Lukáš
Daishin Kashimoto Japonský huslista Daishin Kashimoto, ktorý zastáva post koncertného majstra Berlínskej filharmónie.

V ďalšom týždni James Judd ponúkol návštevníkom koncertov klasicisticko-romantický program. Symfónia č. 35 D dur „Haffnerova“ Wolfganga Amadea Mozarta dala vyniknúť kultivovanému zvuku sláčikovej sekcie orchestra. Ako sólista v Koncerte pre husle a orchester č. 3 h mol francúzskeho skladateľa Camilla Saint-Saënsa sa predstavil japonský huslista Daishin Kashimoto, ktorý od roku 2009 zastáva post koncertného majstra Berlínskej filharmónie. Jeho perfekcionistický prístup ku každej technickej nuanse skladby v spojení so skromným vystupovaním publikum ocenilo zaslúženými ováciami. Napokon po prestávke koncert uzavrela monumentálna Symfónia C dur „Veľká“ od Franza Schuberta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #dirigent #James Judd #Daishin Kashimoto